Cât de des ar trebui să ne igienizăm dantura?

Preveniția cariilor, dispariția decolorațiilor și a tartrului, iar ca efect secundar, albire dentară, sunt rezultatele igienizării detare. De ce este necesară și cât de des ar trebui realizată?

image

Devine din ce în ce mai important să folosim mijloace suplimentare de curățare ale danturii pentru că bacteriile care ne colonizează gura generează compuși care demineralizează smalțul și produc carii, dar și inflamații locale care în timp, se transformă în boală. Fiind invizibile, aceste bacterii supraviețuiesc în voie și pe dinții considerați curați și frumoși. Chiar dacă ai obiceiul bun de a te spăla pe dinți de două ori pe zi, placa bacteriană rămâne o amenințare pentru dantură.

Pentru a împiedica formarea depozitelor de tartru este necesar ca periajul dentar să fie completat de folosirea mijloacelor auxiliare, deoarece există zone greu de curățat, precum zonele interdentare, unde periuța nu poate ajunge. Mijloacele suplimentare care ne ajută să avem o dantură cât mai curată și o respirație plăcută sunt reprezentate de: ața dentară, periuțele interdentare, apele de gură și dușul bucal, iar igienizarea dentară, realizată la stolatolog este măsura de prevenție pe care trebuie să o luăm chiar dacă folosim toate aceste mijloace suplimentare de îngrijire a dinților.

Igienizarea dentară profesională se efectuază de către medicul stomatolog sau igienist în cabinetul de medicină dentară și cuprinde mai multe etape. Prima etapă este detartrajul, în cadrul căruia se îndepărtează depozitele groase de tartru cu ajutorul aparatului de detartraj. De multe ori, acesta mai este completat și de un chiuretaj radicular cu ajutorul chiuretelor. Detartrajul se realizează cu ultrasunete și este la fel de benefic ca detartrajul manual, având rolul de a îndepărta tartrul supra și subgingival.

În a două etapă se îndepărtează colorațiile produse de alimentație, cafea sau tutun, procedura se numește air-flow și proiectează la nivelul suprafețelor dentare un jet de aer, apă și microparticule de bicarbonat de sodiu. Ultima etapă este periajul profesional realizat cu periuțe sau capte de cauciuc și paste speciale, în urma căruia obținem suprafețe dentare cât mai curate și lucioase. Medicul stomatolog mai poate recomanda și fluorizări profesionale, care constau în aplicarea unor geluri sau lacuri bogate în fluor cu rol de protejare a dinților.

Stomatologii recomandă efectuarea unei igienizări dentare profesionale de cel puțin 2 ori pe an, adică la un interval de 6 luni. În cazul fumătorilor sau în cazul pacienților cu afecțiuni parodontale existente, aceasta se poate realiza la intervale mai scurte de timp (3-4 luni).

Citește și De ce facem candidoza? Lichidul spermatic poate fi implicat!