Care sunt simptomele cancerului de sân?

Cancerul de sân poate avea simptome caracteristice, dar multe persoane diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă deloc niciun simptom.

Este important să discuți cu medicul despre orice modificări ale stării de sănătate apar de-a lungul timpului. Diferite probleme de sănătate se pto manifesta precum un cancer de sân, fără să fie periculoase, dar dacă într-adevăr ai cancer, un diagnostic precoce poate ține sub control boala și poate duce chiar la vindecare.

Noduli la sân sau la axilă

Cel mai frecvent semn al cancerului de sân este formarea unui nodul dur. Printre femeile cu cancer de sân care prezintă simptome, mai mult de patru din cinci au un nodul în zona sânilor sau axilelor.

Cancer la san FOTO Shutterstock jpg

Autopalparea regulată este un prim pas pentru diagnosticarea precoce a problemelor sânului. Foto: Shutterstock

Nodulii cauzati de cancer pot aparea in diverse marimi. Se simt adesea tari, iar marginile lor pot fi mai degrabă inegale decât perfect rotunde. În cele mai multe cazuri, acești bulgări nu dor.

Modificări ale pielii

Cancerul de sân poate duce la mai multe modificări ale sânului sau mamelonului, inclusiv:

·     Roşeaţă

·     Piele care se descuamează

·     Aspect solzos

·     Gropițe pe sâni

·     Iritații ale pielii

·     Mâncărime

·     Senzații de căldură sau duritate la nivelul sânului

Un tip rar de cancer de sân numit cancer de sân inflamator poate duce la o modificare a pielii numită piele de portocală, în care pielea apare încrețită ca o coajă de portocală. Persoanele cu cancer de sân inflamator tind, de asemenea, să aibă pielea cu tentă roz, roșu sau violet pe cel puțin o treime din sân.

Durere

Cancerul de sân duce uneori la durere la sân sau de mamelon. Acest lucru poate apărea în orice parte a țesutului mamar. Poți simți durere adânc în interiorul sânului sau la suprafața pielii.

Schimbări de aspect

Dacă ai cancer, o parte a sânului se poate simți, de asemenea, umflată sau mai groasă decât de obicei. Este posibil să observi umflături în zona axilelor,

sânul tău se poate schimba în dimensiune sau formă. Acest lucru poate face sânii să pară mai neuniformi decât de obicei.

Tumorile de la sân pot face, de asemenea, sfarcurile să arate diferit. Dacă sânul tău se umflă, mamelonul poate părea plat sau se trage spre interior.

Secreție a mameloanelor

Cancerul de sân se formează adesea în celulele care formează glandele de lapte sau canalele de lapte. Aceste țesuturi pot produce scurgeri care pot ieși din mamelon. Secreția poate fi limpede, gălbuie, verzuie sau cu sânge. Ea poate avea un aspect asemănător puroiului sau poate părea subțire.

Simptome rare ale cancerului de sân

În stadiile sale ulterioare, cancerul de sân poate provoca alte simptome. Este posibil să ai dureri osoase dacă celulele canceroase se răspândesc la oase. De asemenea, pot apărea scăderi neașteptate în greutate, dureri de spate sau ulcere ale pielii.

Cu toate acestea, aceste simptome sunt rare. Este mai probabil să descoperi cancerul de sân înainte ca acesta să ajungă în stadii avansate, mai ales dacă ești supusă unor examene și screening-uri regulate.

Alte cauze ale simptomelor cancerului de sân

De obicei, sânii nu sunt netezi sau perfect netezi. Este normal să experimentaezi noduri sau neuniformități. Ceea ce este mai important este dacă senzația sau aspectul sânilor tăi se schimbă în timp.

Chiar și atunci când sânul tău suferă modificări, este mult mai probabil să fie cauzat de o altă afecțiune nu de cancer, cum ar fi:

Modificări fibrochistice ale sânilor. Dacă sânii tăi se simt neobișnuit de dureroși înainte sau în timpul menstruației, este posibil să ai această afecțiune. Până la jumătate din femei pot prezenta aceste simptome la un moment dat în viață.

Chisturi mamare. Această afecțiune este un tip de modificare fibrochistică a sânilor care constă în bulgări umpluți cu lichid. Chisturile provoacă uneori, de asemenea, durere sau scurgeri ale mameloanelor. Ele pot fi găsite în unul sau ambii sâni.

Fibroadenoame. Aceste tumori benigne (necanceroase) se pot simți ca niște umflături dure și nedureroase la sân.

Mastită. Mastita este o infecție a canalelor de lapte care apare cel mai adesea în timpul alăptării. Îți poate face sânii plini de noduli și dureroși.

Blocarea ductului mamar. Atunci când canalele de lapte devin blocate, ele pot provoca această afecțiune, care poate duce la simptome cum ar fi durere sau roșeață a mameloanelor, secreții, mamelon inversat și noduli la sân.

Necroza grăsimilor. Necroza se poate dezvolta după ce suferi un tratament la sân, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau radioterapie.

Este posibil să observi, de asemenea, durere, umflătură sau noduli chiar înainte sau în timpul perioadei menstruale. De asemenea, este posibil să ai mai multe formațiuni de tip nlodul în timpul sarcinii, când alăptezi sau în timpul menopauzei. Secreția mameloanelor poate fi cauzată și de infecții sau de medicamente precum  contraceptive orale (pilule contraceptive).

Diagnosticarea cancerului mamar

Poți detecta unele modificări ale sânilor printr-un autoexamen regulat al sânilor. În timpul acestui proces, ridici un braț și palpezi sânul și axila pentru orice noduli sau alte modificări.

Cu toate acestea, nu veți putea spune cu siguranță dacă ai cancer. Trebuie să fii supus unor teste, cum ar fi mamografii sau ecografii, care sunt teste imagistice ce ajută medicul să vadă în interiorul țesutului mamar pentru a detecta orice anomalie. În plus, medicul poate recomanda o biopsie, în care scoate o mică bucată de țesut și studiază celulele la microscop.

Deoarece cancerul de sân nu provoacă niciun simptom în stadiile incipiente, este important să facei mamografii regulate. Aceste teste pot ajuta la identificarea oricăror mase suspecte sau modificări tisulare.

Ori de câte ori observi modificări ale sânilor, discută cu medicul tău. Poate fi înfricoșător să știi că și cancerul este o posibilitate, dar simptomele pot fi cauzate de alți factori și un diagnostic corect este foarte important.

Sursa: HealthNews