Care este cel mai bun moment să-ți bei cafeaua?
Dimineața, la prânz sau seara, răspunsul depinde în totalitate de tine. Mulți dintre noi ne bazăm pe cafeaua de dimineață pentru a începe ziua cu energie. Din punct de vedere științific, nu există un consens clar. Unii experți cred că ar fi mai bine să aștepți până la mijlocul dimineții sau chiar după-amiaza pentru a te bucura de prima (sau a doua) cafea a zilei. Însă, adevărul este că nu există un „moment ideal” pentru a bea cafea.
Cafeaua de dimineață
O ceașcă de 240 ml de cafea conține aproximativ 100 mg de cofeină, deși această cantitate poate varia în funcție de tipul de cafea și de modul în care este preparată. Cofeina, fiind un stimulant, te ajută să te trezești și să fii alert. Un mod prin care face asta este prin creșterea nivelului de cortizol în corpul tău.
Cel mai bunmoment pentru a bea cafeaua este în funcțe de stilul tău de viață. Foto: Shutterstock.
Cortizolul, cunoscut și ca hormonul stresului, este eliberat de corpul tău pentru a te ajuta să faci față situațiilor periculoase. Deși dimineața ta nu este, de obicei, un pericol, organismul tău tot eliberează cortizol pentru a te ajuta să te trezești și să devii alert. Nivelurile de cortizol ating maximul între orele 7:00 și 8:00 dimineața și scad treptat pe parcursul zilei.
Totuși, efectele stimulante ale cafelei dimineața pot amplifica producția de cortizol, ceea ce pentru unii oameni poate însemna un plus de energie, dar pentru alții poate aduce anxietate sau iritabilitate. Fiecare dintre noi reacționăm diferit la cofeină, așa că este important să îți cunoști propriile limite.
Cafeaua de seară
Dacă obișnuiești să bei cafea seara, trebuie să știi că acest obicei poate afecta somnul, cu excepția cazului în care lucrezi în ture de noapte. Cofeina are un timp de înjumătățire de două până la zece ore, în funcție de metabolismul tău. Asta înseamnă că poate dura între două și zece ore pentru ca organismul tău să elimine jumătate din cofeina dintr-o ceașcă de cafea.
Există și un „genă a cafelei” (CYP1A2) care ajută organismul să metabolizeze cofeina mai repede. Dacă ai această genă în dublu exemplar, este posibil să poți bea un espresso la ora 10 seara și totuși să dormi liniștit.
Când este cel mai bun moment să bei cafea?
Experții sunt de acord că nu există dovezi științifice care să susțină un „moment ideal” pentru cafea. Totuși, o ceașcă de cafea între orele 9:30 și 11:00 dimineața poate fi cea mai benefică, deoarece atunci nivelul de cortizol începe să scadă, iar efectul cofeinei este mai eficient. De asemenea, o cafea la ora 14:00 poate fi salvatoare în lupta cu lipsa de energie de după prânz.
Cafeaua și pierderea în greutate
Deși ai putea fi tentat să crezi că există un moment potrivit pentru cafea care să ajute la pierderea în greutate, adevărul este că cafeaua nu are proprietăți magice de ardere a caloriilor sau a grăsimilor. Totuși, poate fi o alternativă bună la băuturile cu multe calorii, iar unii oameni aleg să combine cafeaua cu proteine, ceea ce ajută la prelungirea senzației de sațietate.
Câtă cafea e prea multă?
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA recomandă să nu depășești 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a aproximativ patru cești de cafea. Dacă ești însărcinată, limita este de 200 mg.
Majoritatea oamenilor consumă mai puțin de 135 mg de cofeină zilnic, ceea ce înseamnă că te poți bucura de cafeaua ta fără grijă.
Indiferent de momentul în care alegi să bei cafea, ține minte că cel mai bun moment pentru tine este acela care îți oferă energia de care ai nevoie fără să-ți afecteze negativ starea de bine.
Sursa: Health Clevelnd