Cum se ia în mod corect vitamina C?

Vitamina C este un nutrient foarte util pentru organism, cu beneficii puternice pentru sistemul imunitar, piele și oase.

1 vitamina c jpg jpeg

Sunt de preferat alimentele cu vitamina C, dar la fel de util este să iei și suplimente alimentare. Foto: Shutterstock

Ajută la prevenirea infecțiilor, accelerează recuperarea și este încărcat cu proprietăți antioxidante. Cu atâtea beneficii este important să consume această vitamina corect.

Câtă vitamina C ar trebui să consumi în fiecare zi?

Ghidurile nutiționale sugerează că fiecare adult ar trebui să consume 65-90 de miligrame de vitamina C din diverse surse în fiecare zi. Pentru cei cu afecțiuni medicale subiacente, femeile gravide sau care alăptează, doza poate ajunge până la 120 mg.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina C în dieta ta?

Surse bune de vitamina C sunt ardeii roșii, portocalele, lamaia, broccoli și chiar căpșunele. În timp ce majoritatea fructelor și legumelor sunt surse bogate, acidul ascorbic poate fi adesea redus când le gătești. Prin urmare, uneori este necesară suplimentarea vitaminei C.

De ce este necesară?

Suficientă vitamina C în dietă aduce multe beneficii sănătății și bunăstării tale în ansamblu.

Principalul beneficiu al vitaminei C constă în întărirea sistemului imunitar. Vitamina C are proprietăți puternice care combat deteriorarea radicalilor liberi, elimină toxinele și promovează funcționarea celulară. Acest lucru întărește imunitatea și ajută la combaterea oricărei boli și infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa. Din același motiv, alimentele bogate în vitamina C fac parte din alimentația de recuperare după orice boală. Pacienților pozitivi cu COVID-19 li se administrează, și li se recomandă alimente bogate în vitamina C pentru a accelera recuperarea.

În același timp, vitamina C ajută și la creșterea absorbției altor nutrienți în corp, cum ar fi B12, fier, acid folic, vitamina D și E. Vitamina C este benefică pentru sănătatea cardiovasculară, promovează circulația sângelui către creier și stimulează producția de collagen.

Cel mai bun moment al zilei pentru a lua vitamina C

Vitamina C este un nutrient solubil în apă, care este absorbit cel mai bine când este luat pe stomacul gol. O modalitate ideală ar fi să iei suplimentul dimineața, cu 30-45 de minute înainte de masă. Dacă ai în plan să iei vitamina C mai târziu, asigură-te că există o diferență semnificativă între adminsitrare și ultima masă pentru a fi bine absorbit.

Poți lua vitamina C în fiecare zi?

Un lucru important de reținut este că administrarea a mai multe doze pe parcursul zilei nu te va ajuta cu adevărat. Vitamina C are un conținut ridicat de acid ascorbic, care poate fi eliminat rapid din corp dacă este luat în cantități mari și rămâne neabsorbit.

Poți consuma prea multă vitamina C?

Luarea vitaminei C nu prezintă niciun pericol sau efecte secundare dăunătoare, dar merită menționat că respectarea unei scheme de dozare este importantă. Ia-o înainte de mese, o dată pe zi, pentru a observa o îmunătățire a sănătății tale. Dacă o consumi în exces, poate rămâne neabsorbită sau poate duce la probleme gastrointestinale precum diareea.

Sursa: Times India