Când nasul înfundat devine periculos?

Lăsată netratată, congestia nazală poate provoca sinuzită, polipi nazali sau infecții ale urechii medii.

nas infundat raceala shutterstock 715823824 jpeg

Foto: Shutterstock, Dacă simptomele nasului înfundat durează mai mult de 10 zile, cere sfatul medicului

Boli nesemnificative sunt cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale. Se întâmplă atunci când țesuturile care căptușesc nasul devin umflate, iar această iflamație ăși are sursa în vasele de sânge inflamate.

Orice lucru care irită interiorul nasului poate provoca un nas înfundat, potrivit farmacistului Abbas Kanani, iar iritația declanșează o reacție în lanț de inflamație, umflare și producție de mucus, ceea ce face dificilă respirația.

Kanani a explicat: „Acest lucru s-ar putea datora unei răceli sau gripei. Adulții au de obicei două până la trei răceli pe an, care se întâmplă cel mai frecvent în timpul sezonului de iarnă.

Congestia poate fi și rezultatul iritației cauzate de alergii la iritanții din aer, cum ar fi fumul de tutun, parfumul și praful.

De multe ori se paote trata fără a consulta medicul de familie, de obicei prin medicamente precum decongestionantele care oferă o ușurare pe termen scurt și sunt disponibile sub formă de spray nazale, picături, tablete, capsule și lichide.”, a spus farmacistul.

Majoritatea pot fi cumpărate fără prescripție medicală din farmacii, dar, deși majoritatea oamenilor pot folosi decongestionante în siguranță, acestea nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Kanani a avertizat: „Persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau care iau alte medicamente ar trebui să discute întotdeauna cu medicul de familie înainte de a le folosi.

„Umidificatoarele pot fi, de asemenea, foarte eficiente, aerul umidificat poate ameliora disconfortul de răceală și gripă și poate ajuta la diluarea mucusului, astfel încât să îl puteți elimina”.

Când ar trebui să soliciți sfatul medicului?

Deși congesia nazala poate dispărea fără probleme, există unele situații când oamenii ar trebui să ceară sfatul medicului, a spus Kanani.

El a continuat: „Dacă observi că simptomele tale se mențin mai bine de 10 zile, ai febră mare, te doare fața sau mucusul care iese din nas este galben, verde sau cu sânge, ar trebui să vorbești cu un medic”.

Lăsată netratată, congestia nazală poate provoca sinuzită. 

„Sinuzita este o complicație obișnuită după o răceală sau o gripă, iar cazurile ușoare pot fi tratate acasă, odihnindu-te mult, consumând multe lichide și luând analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt severe, analgezicele nu ajută și simptomele nu se ameliorează după 1 săptămână, ar trebui să consulți medicul de familie.

De asemenea, este recomandabil să faci o programare dacă ai mai multe episoade de sinuzită. Medicul va efectua un examen fizic și te va întreba despre simptomele tale.”

Ce înseamnă sângle din mucus?

„Sângele din mucus poate fi cauzat de suflarea frecventă a nasului sau respirarea unui aer foarte uscat. De asemenea, este posibil să observați sângerări atunci când vă suflați nasul, deoarece luați anumite medicamente. Medicamentele pentru subțierea sângelui, cum ar fi aspirina și warfarina, pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula”, a explicat farmacistul.

Dar dacă vezi că îți merge mult sânge în mucus, ar trebui să-i spui medicului tău, a spus Kanani. Foarte rar, sângele poate fi cauzat de o tumoare în nas.

De ce altceva poate fi cauzat un nas înfundat?

Un nas care a suferit un traumatism „poate crea dificultăți de respirație. Un nas rupt, de obicei se vindecă de la sine în trei săptămâni, dar ar trebui să solicitați sfatul medicului dacă nu se îmbunătățește sau dacă nasul și-a schimbat forma.”, a spus Kanani.

În cele mai multe cazuri, un nas înfundat poate fi tratabil.

Sursa: Express