Care este nivelul optim de umiditate în casă

Senzația de gât iritat și de nas înfundat? Deși ai putea să dai vina pe o posibilă răceală, astfel de simptome banale pot apărea și când nivelul de umiditate din locuință este prea redus.

image

Deși este un aspect pe care deseori îl ignorăm, umiditatea din locuință este unul dintre factorii care ne poate influența sănătatea. Potrivit specialiștilor, nivelul optim de umiditate din casă trebuie să fie cuprins între 45 și 55%. Dacă valorile acesteia sunt mai mari, atunci și riscurile pentru sănătate sunt crescute. Printre efectele negative ale umidității reduse se numără: sinusuri și gât iritat, mâncărimi la nivelul ochilor, insomnia și uscăciunea pielii.

Vezi şi: Boli din cauza mucegaiului

Cei cu probleme respiratorii sunt mai afectați

Persoanele care sunt diagnosticate cu astm bronșic sau cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) sunt mult mai afectate de creșterea nivelul de umiditate din locuință. Explicația medicilor este una simplă: aerul din casă poate usca și inflama mucoasa tractului respirator, fapt ce poate favoriza apariția răcelilor, dar și a infecțiilor respiratorii. Rezultatele unor cercetări recente au arătat că și nivelul redus al umidității din locuință poate fi asociat cu problemele respiratorii: scade rezistența organismului în faţa infecţiilor respiratorii și ne predispune la astfel de afecțiuni, cu atât mai mult pe perioada sezonului rece.  

Favorizează apariția durerilor articulare

Afectate de nivelul prea crescut de umiditate din locuință sunt și persoanele care suferă de probleme osteoarticulare. În astfel de cazuri, apar durerile la nivel articular și chiar se intensifică, ceea ce poate duce la limitarea mișcărilor, respectiv a activitățile de peste zi. Specialiștii sunt de părere că printre cele mai afectate sunt persoanele sunt care suferă de afecțiuni degenerative, cum este cazul artrozei. De asemenea, umiditatea ridicată poate cauza dureri la nivelul unor fracturi vindecate.

Cum să menții umiditatea în limite normale

- pune un vas cu apă lângă calorifer sau pe pervaz în cameră;

- cumpără un umidificator/dezumidificator, aparat care ajută la menținerea umidității la un nivel normal;

- evită să usuci hainele în casă;

- nu uita să folosești hota când gătești sau să închizi ușa la bucătărie, pentru ca aburul să nu ajungă și în celelalte încăperi din locuință.

INFO: Cu cât nivelul de umiditate din locuință este mai redus, cu atât virusul gripal poate să supraviețuiească mai mult, potrivit specialiștilor de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA.

Știai că...

... un nivel al umidității de peste 60% poate favoriza dezvoltarea mucegaiurilor şi acarienilor în casă? Astfel și riscul ca persoana să dezvolte alergii este tot mai mare.

INFO: Higrometrul este aparatul care te ajută să măsori nivelul de umiditate din locuință. Prețul lui variază între 30 și 100 de lei.