Bei mai mult de o cafea pe zi? Iată ce se întâmplă în corpul tău!

Deși este delicioasă, cafeaua îți poate afecta sănătatea generală. Iată ce se întâmplă cu corpul tău atunci când bei mai mult de o ceașcă de cafea în fiecare zi.

În primul rând, dacă bei mai mult de cinci căni de cafea pe zi sau mai mult de 400 de miligrame pe zi, conform Food and Drug Administration din SUA, nu este în regulă.

Însă, dacă bei mai puțin, s-ar putea să simți mai degrabă, beneficii. Așadar, este posibil să observi niveluri de vigilență, concentrare și energie îmbunătățite.

1 cafea shutterstock 754012918 jpg jpeg

Cafeaua conține natioxidanți care protejează organismul. Foto: Shutterstock

Cofeina din cafea este un stimulent chimic care blochează receptorii din creier responsabili pentru oboseală, spune Roxana Ehsani, nutriționist în Miami, Florida. „Acţionează pentru a stimula sistemul nervos, ceea ce poate duce la o vigilenţă crescută, o concentrare îmbunătăţită şi un nivel crescut de energie. Acest lucru poate ajuta la creșterea productivității la locul de muncă sau atunci când tinerii studiază și îi poate ajuta pe sportivi să-și sporească performanța.”, a spus specialista pt Yahoo Health.

Ajută ficatul

Sănătatea ficatului e poate îmbunătăți datorită cafelei. „S-a dovedit că ar  avea un efect pozitiv asupra sănătății ficatului, în special pentru persoanele cu hepatită B și C și boală hepatică alcoolică”, spune Kayla Kopp, dietetician la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland, pt Yahoo Health.

Ea adaugă că ingredientele și compușii botanici din cafea s-au dovedit a ajuta la prevenirea fibrozei hepatice, precum și la acumularea de grăsime corporală. „Un studiu a arătat că acest lucru se poate face consumând mai mult de două căni de cafea pe zi.”

Hidratează și nu prea

Cofeina este dun diuretic, dar mai multe cesti de cafea pot ajuta la hidratarea zilnică, spune Ehsani.

„Recomandarea în privința lichidelor zilnic ingerate este de 2,7 L pentru femei și 3,7 L pentru bărbați. Cofeina care se găsește în cafea este un diuretic, așa că te va trimite mai des la baie, dar nu te va deshidrata, deoarece nu te face să pierzi mai multe lichide decât obții din cafea.”, a precizat specialista.

Când exagerezi?

„Cantitatea recomandată de cofeină pe zi este de 400 mg. O ceașcă de cafea conține aproximativ 90 mg de cofeină”, spune Kopp.

În plus, spune ea, anumite persoane ar trebui să evite sau să limiteze consumul de cafea, inclusiv adolescenții și persoanele însărcinate (Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologie sugerează ca gravidele să își mențină consumul de cofeină sub 200 mg pe zi), persoanele cu hipertensiune arterială și persoanele care suferă de anxietate, de asemenea.

„S-ar putea să descoperi că o cafea după o anumită oră a zilei duce și la înrăutățirea somnului, așa că nu bea cafeaua seara, deoarece poate fi dificil să adormi”, recomandă Kopp.

Reduce riscul de boli

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2, boli de inimă, boli neurodegenerative și depresie.

„Există polifenoli care se găsesc în cafea care conțin atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor și la reducerea inflamației care cauzează boli”, spune Ehsani.

Sănătatea ta mintală s-ar putea îmbunătăți

În timp ce cofeina îi poate face nervoși pe oameni, dacă te lupți cu depresia, cafeaua te poate ajuta.

„După cum probabil ați observat, oamenii se bucură cu adevărat de o ceașcă de cafea fierbinte iarna sau de o cafea răcoritoare cu gheață, vara. Acest lucru poate fi nu numai datorită gustului, ci și pentru că s-a demonstrat că aceasta reduce depresia la cei care o consumă”, spune Kopp. „Mai precis, consumul a mai mult de 68 mg/zi și mai puțin de 509 mg/zi a arătat un efect pozitiv.”

Poate da insomnie

Atenție: cofeina din cafea, în special mai mult de o ceașcă de cafea, poate avea un efect negativ asupra somnului.

„Deoarece cafeaua stimulează creierul și luptă împotriva oboselii, consumul prea mult sau la momentul nepotrivit poate provoca un somn prost”, spune Ehsani. „Academia Americană de Medicină a Somnului susține că și o cafea băută cu șase ore înainte de culcare – poate perturba semnificativ somnul și poate reduce timpul total de somn cu mai mult de o oră.”

Prin urmare, este important să planifici ultima cafea, astfel încât să nu provoace insomnie sau somn perturbator.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!