Mare atenţie la această plantă medicinală, poate fi fatală! Cine nu trebuie să o consume deloc

image

Obişnuim să credem că plantele medicinale sunt inofensive pentru sănătate, dar este bine să ne informăm asupra lor, mai ales dacă avem şi unele boli sau dacă urmăm un tratament medicamentos.

O plantă medicinală care nu trebuie consumată de toată lumea este lemnul-dulce. Planta aduce unele beneficii organismului, fiind recomandată pentru calmarea afecţiunilor gastrointestinale, în menținerea sănătății și confortului articulațiilor, în sindromul premenstrual şi în menopauză şi pentru fluidificarea mucozităţilor.

Lemnul-dulce creşte tensiunea arterială

Consumul excesiv de lemn dulce nu este recomandat persoanelor cu boli cardiovasculare. În 2019, un bărbat cu hipertensiune arterială a fost internat în spital după ce a consumat două căni de ceai de lemn-dulce pe zi, informează Le Point. Consumate în exces, produsele care conțin extract de rădăcină de lemn-dulce pot crește tensiunea arterială, pot provoca retenție de lichide și pot scădea nivelul de potasiu.

Mai mult, lemnul-dulce poate pune probleme inclusiv pentru persoanele sănătoase care nu au suferit niciodată de hipertensiune arterială.

Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu, Sănătate și Siguranță (ANSES) a realizat un studiu între 2012 şi 2021, care a arătat că 64 de persoane au fost intoxicate în urma consumului de băuturi şi de alimente care conţin lemn-dulce. „În 42% din cazuri, au prezentat simptome grave: hipertensiune arterială, probleme cardiace cauzate de un nivel prea mare de potasiu în sânge... Mergând uneori până la a pune viața în pericol”, potrivit ANSES. Totodată, au fost raportate un deces la o persoană cu leziuni hepatice severe şi două intoxicaţii la copii de 10 şi 12 ani. 

Compusul problematic din lemnul-dulce este glicirizina, care este de 50 de ori mai dulce deât zahărul şi care este folosit în unele alimente ca îndulcitor.

Consumul de 50 de grame de lemn dulce pe zi timp de două săptămâni poate provoca probleme cardiace, mai ales persoanelor peste 40 de ani, avertizează autoritățile americane prin FDA (Food and Drug Administration), potrivit Associated Press.

Cazul unui bărbat care a murit după ce a mâncat prea mult lemn-dulce a fost prezentat şi în publicaţia New England Journal of Medicine

Vezi şi: Beneficiile ceaiului de tei si cand este contraindicat

Contraindicaţiile lemnului-dulce

Este bine ca lemnul-dulce să fie administrat după un consult medical. În afară de creşterea tensiunii, planta mai are ca reacţii adverse scăderea valorilor potasiului şi rar afectarea cerebrală, oboseala, retenţia de apă, absenţa menstruaţiei şi durerile de cap.

Nu se recomandă lemnul-dulce în sarcină şi nici în alăptare. Dacă urmează o intervenţie chirurgicală, trebuie întrerupă administrarea plantei cu cel puţin 2 săptămâni înainte.

Planta nu trebuie consumată de persoanele cu următoarele boli: afecţiuni cardiovasculare, cancer (de sân, ovarian, uterin), endometrioză, fibrom uterin, afectiuni ale rinichilor, disfuncţii erectile. Nu se asociază cu warfarina, pentru că poate creşte riscul formării de cheaguri de sânge.