Așa previi balonarea după masă!

image

Balonarea sau senzația de prea plin după masă este, adesea, cauzată de acumularea de gaze intestinale. De asemenea, mâncatul în exces și prea repede poate duce la disconfort și balonare. Vestea bună este că această neplăcere poate fi prevenită dacă ții cont de câteva obiceiuri simple.

Mănâncă încet și mestecă bine alimentele

Este bine să nu te grăbești la masă și să mesteci alimentele, pe îndelete. Mâncatul prea rapid și înghițirea unor bucăți prea mari de mâncare poate duce la balonare și disconfort gastrointestinal. În schimb dacă mănânci încet și mesteci bine, nu numai că eviți balonarea, dar senzația de sațietate intervine mai devreme, informează health.com. Este important să stai așezat pe scaun, la masă în timp ce mănânci pentru a te putea concentra pe mâncare și nu pe alte activități.

Alege să consumi porții mai mici de-a lungul unei zile

Porțiile mici, consumate de-a lungul unei zile, pot fi de ajutor în evitarea senzației de balonare decât în cazul în care alegi să consumi multă mâncare deodată. În plus, porțiile mici și dese ajută la reducerea de gaze din intestin.

Evită alimentele și obiceiurile care favorizează balonarea

Mestecatul gumei și vorbitul în timpul mesei sunt obiceiuri care favorizează apariția balonării. Există și alimente care, în cazul unor anumite persoane, pot da balonare. Iată câteva dintre acestea:

-băuturile carbogazoase;

-unele legume precum: ceapa, usturoiul, broccoli, conopida, varza kale;

-leguminoase (fasolea, mazărea, lintea);

-produsele lactate ca iaurtul, laptele sau înghețata cu lapte;

-cerealele integrale;

-băuturile cu sirop de porumb, bogat în fructoză, precum unele sucuri de fructe din comerț, băuturi energizate, băuturi răcoritoare ;

-bomboanele, guma de mestecat sau produse ce conțin îndulcitori ca sorbitol, xylitol, maltitol, precum și altele.

Când este necesar să mergi la medic

În general, balonarea este cauzată de acumulare excesivă de gaze din intestin. Dar, poate fi determinată și de alte cauze, precum ciclul menstrual. Majoritatea factorilor care duc la balonare, nu sunt gravi, dar dacă aceasta te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice și este însoțită și de alte simptome cum ar fi diaree, senzație de greață și vărsături sau pierderea bruscă în greutate, este cazul să te adresezi medicului specialist. Aceste simptome pot indica, uneori, afecțiuni digestive, precum boala celiacă.

De Anca-Teodora Popa

https://www.health.com 

https://www.healthline.com 

clevelandclinic.org