Saschiul scade tensiunea şi tratează migrenele

1 2 jpg jpeg

Plantă cu tulpini târâtoare, care creşte în locuri umbroase, saschiul conţine vincamină, taninuri şi flavonoide. Folosit ca plantă ornamentală, saschiul are şi întrebuinţări medicinale, pentru unele persoane dovedindu-se eficient în reducerea tensiunii arteriale, dacă este luat pe post de adjuvant.

Tot administrat pe cale internă, saschiul poate fi de folos în caz de migrene şi ameţeli, precum şi ca adjuvant în tratamentul aterosclerozei. De asemenea, datorită proprietăţilor astringente, tratează diareea, dar şi menstruaţiile excesive. Intern, saschiul se consumă sub formă de infuzie. În 250 ml de apă fierbinte se pune 1 linguriţă de plantă şi se lasă 3-4 minute la infuzat. Se beau 2 căni cu ceai zilnic, timp de cel mult 3 săptămâni.

Planta poate fi folosită şi extern pentru curăţarea rănilor şi oprirea hemoragiilor, dar şi pentru tratarea hemoroizilor sângerânzi. Se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă şi se lasă puţin la răcit, apoi se face o compresă şi se aplică pe locul afectat pentru oprirea sângerării şi cicatrizarea rănilor.

Saschiul se găseşte în magazinele naturiste, dar poate fi şi recoltat direct. Se recoltează partea aeriană începând cu luna aprilie şi până în octombrie şi se usucă la umbră, în locuri calde şi bine aerisite. Se întoarce pe partea cealaltă la fiecare 3 zile.

Atenţie: nu trebuie depăşită doza şi nici perioada de tratament cu saschiu! Supadozarea sau administarrea pe termen lung poate avea efecte adverse precum ameţeală, vărsături şi hipotensiune. Planta nu trebuie utilizată de femeile însărcinate şi nici de cele care alăptează. Se recomandă o discuţie cu medicul de familie înainte de a folosi acest remediu.