Testarea bilirubinei poate arăta prezenţa acestor boli

image

Nivelurile de bilirubină sunt crescute, printre altele, în hepatită, ciroză şi anemii hemolitice

Analiza măsoară nivelurile din sânge ale bilirubinei, un pigment gălbui care este produs în timpul descompunerii globulelor roșii din sânge. Rezultatele testului de bilirubină sunt exprimate ca bilirubină directă, indirectă sau totală.

Când se recomandă

Testarea bilirubinei este, de obicei, recomandată în cadrul unui set de teste care verifică sănătatea ficatului. Analiza de sânge mai este indicată când se suspectează toxicitatea unui medicament, după expunerea la virusuri hepatitice, când există urină închisă la culoare, scaune deschise, dureri abdominale sau oboseală şi stare generală de rău.

Ce arată

Niveluri de bilirubină mai mari decât cele obișnuite pot indica diferite tipuri de probleme hepatice sau ale căilor biliare. Uneori, nivelurile mai mari de bilirubină pot fi cauzate de o rată crescută de distrugere a globulelor roșii.

Testarea bilirubinei poate fi efectuată și pentru a afla cauza icterului, o îngălbenire a pielii și a ochilor cauzată de un nivel ridicat de bilirubină. Acest test este utilizat în mod curent pentru a măsura nivelurile de bilirubină la nou-născuții cu icter.

De asemenea, testul indică dacă există un blocaj în căile biliare sau vezica biliară.

Testarea bilirubinei ajută și la detectarea unor boli precum bolile hepatice, în special a hepatitei, sau la monitorizarea progresiei acesteia. În plus, poate fi utilă la evaluarea anemiei cauzate de distrugerea globulelor roșii.

Monitorizarea efectului tratamentelor și a toxicității unor medicamente poate fi aflată prin testarea bilirubinei.