Ajută markerii tumorali la depistarea cancerului? Când se recomandă analiza

image

Markerii tumorali sunt substanţe a căror prezenţă este asociată cu dezvoltarea diferitelor tipuri de tumori. 

Markerii tumorali sunt proteine, hormoni și alte substanțe produse de celulele tumorale, care ajung în fluxul sangvin, urină şi alte fluide sau în ţesuturi. Nu există un marker tumoral cunoscut pentru toate tipurile de cancer. Există mai multe tipuri de markeri tumorali, printre care antigenul carcinoembrionar (CEA), α-fetoproteina (AFP) şi antigenul specific prostatic (PSA). Ei pot fi detectați prin analize de sânge sau alte teste specifice și pot ajuta la depistarea precoce a unor tipuri de cancer.

Utili în diagnostic şi în tratamentul bolii

Fiecare tip de marker tumoral are un rol unic în diagnosticarea cancerului și în monitorizarea evoluției bolii. Așadar, markerii tumorali joacă un rol important în medicina modernă, prin furnizarea informațiilor importante despre prezența, progresia și răspunsul la tratamentul cancerului. Aceştia pot ajuta medicii să stabilească un diagnostic și să selecteze tratamentele adecvate pentru fiecare pacient. 

Un nivel ridicat al unui anumit marker tumoral poate indica un anumit tip de cancer. Însă markerii tumorali sunt folositi în acest scop doar împreună cu alte teste, cum ar fi biopsia si investigaţiile imagistice.

Nu se poate stabili diagnosticul doar baza markerilor tumorali, dar alături de alte metode de depistare, contribuie la stabilirea clară a prezenței bolii canceroase și ulterior, la monitorizarea afecțiunii, odată ce aceasta a fost diagnosticată.

Analiza este indicată pentru a stabili dacă tumora este malignă şi pentru a stabili un plan de tratament personalizat.

Este forte important faptul că markerii tumorali pot indica și eficacitatea tratamentului și medicii curanți pot evalua cum răspune pacientul la tratamentul pentru cancer. Markerii tumorali pot oferi și informații despre natura tumorii, stadiul, gradul de agresivitate al acesteia și pot indica medicului informații cu privire la supravieţuirea unui pacient cu metastaze sau riscului de recidivă.

O scădere a nivelului acestora poate fi semn că tratamentul funcţionează, iar o creştere poate semnala extinderea afecţiunii. Totuși, nivelul markerilor tumorali poate crește și dacă există alte probleme de sănătate, în afară de cancer. Tocmai de aceea, nivelul markerilor tumorali trebuie asociat cu rezultatele scanarilor radiologice (CT, RMN, ecografii). În acelaşi timp, analiza unui marker tumoral nu este suficientă pentru a diagnostica un cancer.

Cum se face testul 

Există markeri tumorali circulanţi prezenţi în sânge, urină, scaun sau în alte fluide, şi de ţesut tumoral, de unde se extrage o probă în timpul biopsiei. Cei mai mulţi markeri tumorali sunt măsuraţi printr-o analiză de sânge. Testele de urină sau biopsiile sunt, de asemenea, frecvent utilizate pentru a verifica markerii tumorali. Pentru un test de urină sau de sânge nu este nevoie de o pregatire deosebită. În cazul unei biopsii, medicul îţi poate cere să nu mănânci și să nu bei cu câteva ore înainte de procedură.