Mamografia salvează vieţi. Orice femeie ar trebui să o facă după această vârstă!

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ├«nt├ólnite ├«n r├óndul femeilor este cel de s├ón. Controalele regulate, precum ecografia ┼či mamografia trebuie f─âcute de rutin─â pentru ca boala s─â fie depistat─â ┼či tratat─â din timp, c├ónd ┼čansele de vindecare sunt mai mari.

image

Una dintre principalele cauze de mortalitate ├«n r├óndul femeilor din Rom├ónia este cancerul de s├ón. ├Än anul 2020, cancerul mamar a reprezentat a treia cea mai ├«nt├ólnit─â form─â de cancer la femei, ├«nregistr├óndu-se peste 12.000 de noi cazuri. Tot ├«n 2020, peste 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de s├ón, potrivit datelor pulicate de Institutul Na╚Ťional de S─ân─âtate Public─â.

Boala poate fi vindecat─â dac─â este descoperit─â ┼či, evident, tratat─â din timp. Potrivit unui studiu realizat de Coali╚Ťia Organiza╚Ťiilor de Pacie╚Ťi cu Afec╚Ťiuni Cronice, 74% din cancerele de s├ón sunt diagnosticate ├«n faza avansat─â, atunci c├ónd poate fi prea t├órziu, ├«n momentul ├«n care tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea vie╚Ťii.

Cite┼čte ┼či: Ecografie sau mamografie? Am├óndou─â!

Dup─â 40 de ani, se recomand─â mamografia

Screening-ul anual poate fi salvator de vie╚Ťi, motiv pentru care medicii speciali╚Öti trag un semnal de alarm─â ├«n privin╚Ťa importan╚Ťei preven╚Ťiei prin realizarea la timp a mamografiilor ╚Öi a ecografiilor mamare.

ÔÇťP├ón─â la v├órsta de 40 de ani, investiga╚Ťia de rutin─â ├«n cancerul de s├ón este ecografia mamar─â. Dup─â aceast─â v├órst─â, se recomand─â examinarea mamografic─â, deoarece se schimb─â textura s├ónului.

├Än general, ecografia de s├ón se recomand─â anual de rutin─â, iar mamografia la doi ani. ├Än func╚Ťie de modific─ârile g─âsite la examin─ârile precedente sau de antecedentele personale, re-evalu─ârile pot fi recomandate repetat la interval mai scurt.

Examinarea ecografic─â se poate face la cerere sau oric├ót de des e necesar, nefiind iradiant─â. ├Än cazul mamografiei, aceasta fiind o examinare radiografic─â, iradiant─â, necesit─â recomandare din partea unui medic specialist, ╚Ťin├ónd cont de v├órsta femeii, de modific─ârile clinice la nivelul s├ónului sau de antecedentele ├«n familieÔÇŁ, explic─â dr. Cristina Aurelia Bilbie, medic primar radiologie - imagistic─â medical─â, cu competen╚Ťe ├«n senologie, computer tomograf ╚Öi imagistic─â prin rezonan╚Ť─â magnetic─â. 

Examinarea mamografic─â de screening (control f─âr─â simptome) se efectueaz─â dup─â v├órsta de 40 de ani.  

Mamografia se poate recomanda ┼či ├«nainte de v├órsta de 40 de ani, atunci c├ónd exist─â o indica╚Ťie ├«n urma unei examin─âri ecografice anormale sau ├«n cazul antecedentelor familiale.

A┼čadar, mamografia este principala metod─â de screening ├«n cancerul mamar. Dup─â 40 de ani, fiecare femeie ar trebui s─â efectueze o mamografie de control, din 2 ├«n 2 ani, chiar ╚Öi f─âr─â o simptomatologie specific─â.

Cite┼čte ┼či: Mamografia 3D ne ajut─â s─â diagnostic─âm tumorile: ÔÇŁDup─â aceast─â v├órst─â controlul trebuie f─âcut ├«n fiecare an!ÔÇŁ