Mamografia salvează vieţi. Orice femeie ar trebui să o facă după această vârstă!

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în rândul femeilor este cel de sân. Controalele regulate, precum ecografia şi mamografia trebuie făcute de rutină pentru ca boala să fie depistată şi tratată din timp, când şansele de vindecare sunt mai mari.

image

Una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România este cancerul de sân. În anul 2020, cancerul mamar a reprezentat a treia cea mai întâlnită formă de cancer la femei, înregistrându-se peste 12.000 de noi cazuri. Tot în 2020, peste 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân, potrivit datelor pulicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Boala poate fi vindecată dacă este descoperită şi, evident, tratată din timp. Potrivit unui studiu realizat de Coaliția Organizațiilor de Pacieți cu Afecțiuni Cronice, 74% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată, atunci când poate fi prea târziu, în momentul în care tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea vieții.

Citeşte şi: Ecografie sau mamografie? Amândouă!

După 40 de ani, se recomandă mamografia

Screening-ul anual poate fi salvator de vieți, motiv pentru care medicii specialiști trag un semnal de alarmă în privința importanței prevenției prin realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare.

Până la vârsta de 40 de ani, investigația de rutină în cancerul de sân este ecografia mamară. După această vârstă, se recomandă examinarea mamografică, deoarece se schimbă textura sânului.

În general, ecografia de sân se recomandă anual de rutină, iar mamografia la doi ani. În funcție de modificările găsite la examinările precedente sau de antecedentele personale, re-evaluările pot fi recomandate repetat la interval mai scurt.

Examinarea ecografică se poate face la cerere sau oricât de des e necesar, nefiind iradiantă. În cazul mamografiei, aceasta fiind o examinare radiografică, iradiantă, necesită recomandare din partea unui medic specialist, ținând cont de vârsta femeii, de modificările clinice la nivelul sânului sau de antecedentele în familie”, explică dr. Cristina Aurelia Bilbie, medic primar radiologie - imagistică medicală, cu competențe în senologie, computer tomograf și imagistică prin rezonanță magnetică. 

Examinarea mamografică de screening (control fără simptome) se efectuează după vârsta de 40 de ani.  

Mamografia se poate recomanda şi înainte de vârsta de 40 de ani, atunci când există o indicație în urma unei examinări ecografice anormale sau în cazul antecedentelor familiale.

Aşadar, mamografia este principala metodă de screening în cancerul mamar. După 40 de ani, fiecare femeie ar trebui să efectueze o mamografie de control, din 2 în 2 ani, chiar și fără o simptomatologie specifică.

Citeşte şi: Mamografia 3D ne ajută să diagnosticăm tumorile: ”După această vârstă controlul trebuie făcut în fiecare an!”