Investigația pe care orice persoană peste 50 de ani ar trebui să o facă

image

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul suferă diferite modificări, riscul de apariție a diferitelor afecțiuni fiind mult mai mare. Controalele periodice la medic și efectuarea unor analize și investigații de rutină contribuie semnificativ la prevenirea unor boli, dar și la depistarea precoce a acestora.

Una dintre investigațiile recomandate, pe care orice persoană cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să o efectueze, este colonoscopia. O astfel de investigație poate fi efectuată chiar și mai devreme, dacă există factori de risc pentru a dezvolta o afecțiune a tractului digestiv inferior. Denumită și endoscopie digestivă inferioară, colonoscopia permite medicului gastroenterolog vizualizarea și analizarea colonului, rectului și intestinului subțire atât în scop de screening, cât și în scop diagnostic și terapeutic.

Pacientului i se poate indica efectuarea unei colonoscopii când prezintă anumite semne și simptome, precum durere de burtă cronică, diaree prelungită, constipație cronică, sângerare rectală și scăderea neprogramată în greutate. Astfel de manifestări clinice pot indica diferite boli ale tractului digestiv inferior, cum ar fi, de exemplu, o hemoragie digestivă inferioară, anemie, boli inflamatorii intestinale, sindrom de intestin iritabil și chiar cancer colorectal.

De altfel, colonoscopia este considerată în prezent standardul de aur în diagnosticarea cancerului de colon și a celui de rect. În timpul acestei investigații, medicul are posibilitatea de a exciza eventuali polipi colonici, dar și de a recolta o biopsie, dacă este necesar.

Pentru efectuarea colonoscopiei pacientul are nevoie de o pregătire în prealabil, astfel încât intestinele să fie curate și să se poată observa orice eventuală modificare la acest nivel. Toate indicațiile vor fi date de medic, în timpul consultului de specialitate, iar pentru acuratețea rezultatului pacientul trebuie să le respecte cu strictețe.

Colonoscopia este o investigație sigură, chiar dacă este invazivă. Aceasta implică introducerea unui tub flexibil, numit colonoscop, în anus. Instrumentul este prevăzut cu o cameră video, iar imaginile vor fi proiectate pe un monitor spre a fi analizate în timp real de gastroenterolog. Pentru confortul pacientului, examinarea se poate realiza și cu sedare profundă. Astfel, pacientul va fi relaxat și nu va simți niciun disconfort pe durata celor 30-45 de minute, timpul necesar pentru efectuarea examinării.

La Spitalul Clinic SANADOR și în Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pacienții care au indicație pentru colonoscopie pot efectua această investigație în condiții de maximă siguranță. Investigația este efectuată de medici foarte bine pregătiți și cu o bogată experiență, cu aparatură de ultimă generație. La SANADOR, pacienții care au recomandare pentru colonoscopie beneficiază de sedare profundă cu ajutorul unui medic anestezist dedicat, prezent în permanență în laboratorul de endoscopie digestivă.