Investigația care depistează din timp o boală gravă

image

Colonoscopia este considerată în prezent standardul de aur în screeningul și depistarea precoce a cancerului de colon și a celui de rect. Este o investigație modernă, sigură, care poate fi efectuată în condiții de maxim confort pentru pacient, cu sedare profundă.

Endoscopia digestivă inferioară, așa cum mai este numită procedura de colonoscopie, este efectuată numai la recomandarea medicului gastroenterolog, în urma unui consult de specialitate. De regulă, investigația este recomandată ca test de screening după cu vârsta de 50 de ani, însă poate fi realizată și mai devreme, dacă există factori de risc pentru un cancer colorectal – istoric familial, boli inflamatorii intestinale, sindroame ereditare, obezitate sau sedentarism.

Pe lângă rolul esențial pe care îl are în diagnosticarea precoce a cancerului de colon, colonoscopia poate fi utilizată și în scop terapeutic, investigația permițând medicului extirparea polipilor colonici, care în timp duc la cancer colorectal, dar și pentru monitorizarea evoluției unor afecțiuni digestive.

Colonoscopia este realizată cu ajutorul unui colonoscop, un tub subțire și flexibil, prevăzut în vârf cu o sursă de lumină și o cameră video. Acesta este introdus prin anus și avansat pe întreaga lungime a colonului. În acest fel, medicul gastroenterolog poate examina în detaliu tractul digestiv inferior. Dacă va considera necesar, în timpul efectuării procedurii, medicul va preleva o biopsie, extrăgând un fragment de țesut care va fi supus unui examen histopatologic în laborator, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Investigația este indicată în cazul unor manifestări clinice precum tulburări de tranzit intestinal – diaree sau constipație -, dureri abdominale cronice, balonare, sângerare rectală sau scădere inexplicabilă în greutate. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de colonoscopie, toate indicațiile necesare fiind oferite de medic în timpul consultației.

La Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică Floreasca, procedurile de colonoscopie și alte tipuri de endoscopie sunt realizate în condiții de maximă siguranță și confort pentru pacienți, de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Echipamentele medicale folosite sunt ultraperformante, de ultimă generație, iar pentru un plus de confort pacienții beneficiază de anestezie, asigurată de medici ATI. La SANADOR, colonoscopia poate poate fi efectuată în regim de ambulatoriu sau cu spitalizare de zi.