Ce este colonoscopia virtuală CT? Explică dr. Cezar Beţianu
Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală, explică pe blogul său care sunt avantajele şi beneficiile colonoscopiei virtuale CT.
Beneficiile colonoscopiei virtuale CT sunt reprezentate de câteva caracteristici ale acestei proceduri în comparație cu procedură tradițională de colonoscopie. Avantajele includ, printre altele, caracterul minim invaziv al procedurii și o durată de timp redusă pentru efectuarea acesteia.
Ce este colonoscopia virtuală CT?
Colonoscopia virtuală CT este o metodă imagistică care se bazează pe utilizarea razelor X pentru a obține imagini ale colonului și rectului. După scanare, un computer combină imaginile create pentru a produce o imagine tridimensională a colonului, care poate fi analizată ulterior de către medic.
Cum se efectuează colonoscopia virtuală CT?
Pregătirea pentru procedură va fi efectuată de către pacient cu 1-3 zile înainte de efectuarea acesteia, potrivit indicațiilor medicului. Pacientul va trebui să urmeze o dietă bazata pe lichide cu cel puțin o seară înainte de procedură și de asemenea va trebui să consume un lichid special pentru a pregăti colonul înainte de examinare.
Colonoscopia virtuală CT nu necesită sedare. Înainte de începerea procedurii, pacientul va fi întins pe masă de examinare, iar ulterior un tub subțire va fi introdus prin anus până la nivelul rectului. Tubul are rolul de a umfla intestinul gros cu aer pentru o vizualizare mai bună. Apoi, masa de examinare aluneca în interiorul aparatului CT. În timpul scanărilor pacientului i se va cere să stea nemișcat și uneori chiar să își țină respirația pentru a nu afecta claritatea imaginilor. De asemenea, medicul îi poate cere pacientului să își schimbe poziția între scanări pentru a putea vizualiza colonul din mai multe unghiuri.
Procedura durează aproximativ 10 până la 15 minute.
Beneficiile colonoscopiei virtuale CT
Beneficiile colonoscopiei virtuale CT includ:
Procedură minim invazivă: Procedura se bazează doar pe utilizarea computerului tomograf și nu a unui colonoscop.
Riscuri scăzute: Datorită caracterului minim invaziv, nu există riscul de perforație intestinală.
Durată de timp redusă: Întreaga procedură este efectuată în decurs de 10-15 minute.
Nu necesită recuperare: Deoarece procedura nu implică sedare sau anestezie, pacientul își poate relua activitatea obișnuită imediat după examinare.
Evaluare amănunțită: Colonoscopia virtuală poate identifica tumorile maligne și excrescențe dincolo de colon, deoarece permite vizualizarea întregii cavități abdominale și a pelvisului, dar poate detecta și afecțiuni potențial periculoase, cum ar fi anevrismele de aortă abdominală.
Sursă text: drbetianu.ro