Aceast─â boal─â te las─â f─âr─â vedere dac─â nu o tratezi!

Bolile oculare necesit─â o aten┼úie aparte, mai ales c─â unele pot avea complica┼úii grave precum pierderea vederii. Una dintre ele este cataracta, despre care ne vorbe┼čte mai multe dr. Adriana St─ânil─â este medic primar oftalmolog.

image

Cataracta nu trebuie neglijat─â. Foto: Shutterstock

Cataracta este o afec╚Ťiune oftalmologic─â ├«n care se pierde transparen╚Ťa cristalinului, la un ochi sau la ambii, ceea ce ├«n timp, duce la o pierdere progresiv─â a vederii. Cataracta poate fi congenital─â sau dob├óndit─â ╚Öi este principala cauz─â de pierdere a vederii. Chiar dac─â afecteaz─â ├«n special persoanele ├«n v├órst─â, cataracta apare ╚Öi la copii. Ace┼čtia fie se nasc cu aceasta afec┼úiune oftalmologic─â, fie o dezvolt─â ca urmare a unei leziuni oculare sau ca urmare a unei inflama╚Ťiei sau a altor boli, cum ar fi glaucomul ╚Öi diabetul.

Simptomele cataractei 

Pe l├óng─â o sl─âbire a vederii, cataracta se manifest─â ╚Öi prin dificultate la vedere pe timp de ├«ntuneric, fotosensibilitate, vedere dubl─â sau modific─âri frecvente ale dioptriilor. ├Än cazul persoanelor ├«n v├órst─â, un alt semn ├«l pot constitui fracturile sau loviturile dese, deoarece cataracta evolueaz─â ├«n mod diferit la fiecare ochi, iar persoana ajunge s─â nu mai poat─â aproxima corect distan╚Ťele ╚Öi se ├«mpiedic─â de trepte, borduri sau alt obstacole ap─ârute ├«n cale.

Duce la pierderea vederii în lipsa tratamentului

Din p─âcate, netratat─â chirurgical─â, cataracta duce ├«n timp la pierderea vederii. Evolu╚Ťia poate fi una lent─â sau accelerat─â, dar rezultatul este acela╚Öi ├«n lipsa interven╚Ťiei.

Ce reguli de preven╚Ťie sunt necesare 

Ca ╚Öi ├«n cazul multor afec╚Ťiuni, nu doar cele oculare, un regim de via╚Ť─â s─ân─âtos ne poate ajuta s─â prevenim apari╚Ťia sau evolu╚Ťia bolii. Eliminarea ╚Ťig─ârilor din via╚Ťa noastr─â, o diet─â echilibrat─â ╚Öi p─âstrarea sub control a diabetului pot preveni apari╚Ťia sau intarzia evolutia cataractei. ├Än plus, se recomand─â purtarea ochelarilor de soare corespunz─âtori, care protejeaz─â ochii de razele ultraviolete.

Cite┼čte ┼či: Ochii: semnele care ar trebui s─â te ├«ngrijoreze

Cum se pune diagnosticul de cataracta

Medicul oftalmolog este cel care stabile╚Öte diagnosticul de cataract─â prin analiza la biomicroscop. Acesta are ├«n vedere prezenta opacit─â╚Ťilor cristaliniene, modificarea dioptriilor, prin observarea sc─âderii acuit─â╚Ťii vizuale prin testarea vederii la panou. Dup─â un examen oftalmologic complet, medicul oftalmolog este singurul care poate stabili diagnosticul de cataract─â pentru fiecare ochi, gradul acesteia ╚Öi recomand─ârile de interven╚Ťie.

5. Care poate fi tratamentul ╚Öi cand este necesara interven┼úia chirurgicala?

├Än primul r├ónd, trebuie s─â ╚Ötim c─â tratamentul este exclusiv unul chirurgical. La adul╚Ťi, recomand─âm opera╚Ťia de cataract─â atunci c├ónd acuitatea vizual─â a pacientului nu ├«i permite s─â-╚Öi desf─â╚Öoare activitatea cotidian─â. ├Än func╚Ťie de circumstan╚Ťele pacientului, v├órst─â, stil de via╚Ť─â, tip de activitate profesional─â, posibilitate financiar─â, putem s─â recomand─âm opera╚Ťia imediat sau s─â o am├ón─âm pentru ceva timp. De multe ori, opera╚Ťia de cataract─â este alegerea direct─â a pacientului care ├«╚Öi dore╚Öte s─â-╚Öi recapete vederea clar─â ╚Öi s─â nu mai poarte ochelari sau lentile de contact. ╚śi, dac─â ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile de s─ân─âtate, stabilim ├«mpreun─â data procedurii. Desigur, altfel stau lucrurile c├ónd este vorba despre o urgen╚Ť─â, o cataract─â intumescent─â, hipermatur─â, traumatic─â. Atunci trebuie intervenit imediat.

Se poate vindeca in totalitate?

Cataracta este o afec╚Ťiune care se poate trata chirurgical, dac─â este diagnosticat─â la timp. Interven╚Ťia chirurgical─â ├«n cazul cataractei este de cele mai multe ori eficient─â ╚Öi poate ajuta pacientul sa vada bine si s─â scape complet de ochelarii de distan╚Ť─â sau dac─â dore╚Öte s─â renun╚Ťe complet la ochelari poate opta pentru implantarea unui cristalin premium multifocal. Opera╚Ťia propriu-zis─â dureaz─â aproximativ 10 minute, cu preg─âtire ╚Öi ├«ntoarcere ├«n salon ├«n aproximativ 20-25 minute. Se aplic─â antibiotic ╚Öi se pune un pansament pentru 24 ore. Se face un control a doua zi ╚Öi la 7-14 zile obligatoriu, inclus ├«n costul opera╚Ťiei. La 4-6 s─âpt─âm├óni de la interven╚Ťie, pacientul se reprogrameaz─â pentru refractometrie, evaluarea AV ╚Öi eventual prescriere de ochelari.