Această boală te lasă fără vedere dacă nu o tratezi!

Bolile oculare necesită o atenţie aparte, mai ales că unele pot avea complicaţii grave precum pierderea vederii. Una dintre ele este cataracta, despre care ne vorbeşte mai multe dr. Adriana Stănilă este medic primar oftalmolog.

image

Cataracta nu trebuie neglijată. Foto: Shutterstock

Cataracta este o afecțiune oftalmologică în care se pierde transparența cristalinului, la un ochi sau la ambii, ceea ce în timp, duce la o pierdere progresivă a vederii. Cataracta poate fi congenitală sau dobândită și este principala cauză de pierdere a vederii. Chiar dacă afectează în special persoanele în vârstă, cataracta apare și la copii. Aceştia fie se nasc cu aceasta afecţiune oftalmologică, fie o dezvoltă ca urmare a unei leziuni oculare sau ca urmare a unei inflamației sau a altor boli, cum ar fi glaucomul și diabetul.

Simptomele cataractei 

Pe lângă o slăbire a vederii, cataracta se manifestă și prin dificultate la vedere pe timp de întuneric, fotosensibilitate, vedere dublă sau modificări frecvente ale dioptriilor. În cazul persoanelor în vârstă, un alt semn îl pot constitui fracturile sau loviturile dese, deoarece cataracta evoluează în mod diferit la fiecare ochi, iar persoana ajunge să nu mai poată aproxima corect distanțele și se împiedică de trepte, borduri sau alt obstacole apărute în cale.

Duce la pierderea vederii în lipsa tratamentului

Din păcate, netratată chirurgicală, cataracta duce în timp la pierderea vederii. Evoluția poate fi una lentă sau accelerată, dar rezultatul este același în lipsa intervenției.

Ce reguli de prevenție sunt necesare 

Ca și în cazul multor afecțiuni, nu doar cele oculare, un regim de viață sănătos ne poate ajuta să prevenim apariția sau evoluția bolii. Eliminarea țigărilor din viața noastră, o dietă echilibrată și păstrarea sub control a diabetului pot preveni apariția sau intarzia evolutia cataractei. În plus, se recomandă purtarea ochelarilor de soare corespunzători, care protejează ochii de razele ultraviolete.

Citeşte şi: Ochii: semnele care ar trebui să te îngrijoreze

Cum se pune diagnosticul de cataracta

Medicul oftalmolog este cel care stabilește diagnosticul de cataractă prin analiza la biomicroscop. Acesta are în vedere prezenta opacităților cristaliniene, modificarea dioptriilor, prin observarea scăderii acuității vizuale prin testarea vederii la panou. După un examen oftalmologic complet, medicul oftalmolog este singurul care poate stabili diagnosticul de cataractă pentru fiecare ochi, gradul acesteia și recomandările de intervenție.

5. Care poate fi tratamentul și cand este necesara intervenţia chirurgicala?

În primul rând, trebuie să știm că tratamentul este exclusiv unul chirurgical. La adulți, recomandăm operația de cataractă atunci când acuitatea vizuală a pacientului nu îi permite să-și desfășoare activitatea cotidiană. În funcție de circumstanțele pacientului, vârstă, stil de viață, tip de activitate profesională, posibilitate financiară, putem să recomandăm operația imediat sau să o amânăm pentru ceva timp. De multe ori, operația de cataractă este alegerea directă a pacientului care își dorește să-și recapete vederea clară și să nu mai poarte ochelari sau lentile de contact. Și, dacă îndeplinește condițiile de sănătate, stabilim împreună data procedurii. Desigur, altfel stau lucrurile când este vorba despre o urgență, o cataractă intumescentă, hipermatură, traumatică. Atunci trebuie intervenit imediat.

Se poate vindeca in totalitate?

Cataracta este o afecțiune care se poate trata chirurgical, dacă este diagnosticată la timp. Intervenția chirurgicală în cazul cataractei este de cele mai multe ori eficientă și poate ajuta pacientul sa vada bine si să scape complet de ochelarii de distanță sau dacă dorește să renunțe complet la ochelari poate opta pentru implantarea unui cristalin premium multifocal. Operația propriu-zisă durează aproximativ 10 minute, cu pregătire și întoarcere în salon în aproximativ 20-25 minute. Se aplică antibiotic și se pune un pansament pentru 24 ore. Se face un control a doua zi și la 7-14 zile obligatoriu, inclus în costul operației. La 4-6 săptămâni de la intervenție, pacientul se reprogramează pentru refractometrie, evaluarea AV și eventual prescriere de ochelari.