Cum se depisteaz─â cancerul ovarian. Medicul r─âspunde

Cancerul ovarian are o rată de supravieţuire mare dacă este descoperit în primele stadii. Din păcate, boala este depistată târziu, unul dintre motive fiind absenţa simptomelor.

image

Dr. Liana Păuna, medic primar radiologie și imagistică medicală, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de modalităţile de diagnosticare a acestei boli.

Care sunt investiga╚Ťiile de imagistic─â medical─â necesare pentru diagnosticarea cancerului ovarian?

Ecografia este modalitatea imagistic─â de prim─â inten╚Ťie ├«n examinarea pelvisului feminin, reprezent├ónd o examinare accesibil─â, cu costuri reduse, cu care pacientele sunt familiarizate, mai ales ├«n cadrul consultului ginecologic. Ecografia transvaginal─â asigur─â acurate╚Ťe ridicat─â de diagnostic ├«n patologia pelvin─â; atunci c├ónd datele puse la dispozi╚Ťie de ecografia pelvin─â sunt limitate (├«n cazul ├«n care unele organe sunt greu de vizualizat ├«n contextul artefactelor date de con╚Ťinutul aeric al colonului) sau atunci c├ónd sunt identificate leziuni uterine sau ovariene ce necesit─â evaluare suplimentar─â, este recomandat─â completarea investiga╚Ťiilor cu examen IRM pelvin extrem de util ├«n caracterizarea maselor ovariene, chisturilor ovariene, chisturilor endometriozice, anomaliilor tubare, chisturilor dermoide, fibroamelor uterine, leziunilor endometriale, maselor dezvoltate la nivelul colului uterin sau pentru decalarea unor eventuale anomalii congenitale ├«n sfera genital─â; ├«n cazul leziunilor maligne, pentru stadializare preoperatorie se efectueaz─â screeningul oncologic cu ex. CT toraco-abdomino-pelvin sau PET-CT.

Cum se realizează o examinare RMN în cazul cancerului ovarian?

RMN-ul pelvin pentru patologia ovarian─â este un examen de rutin─â, ce necesit─â administrare de substan╚Ť─â de contrast paramagnetic─â intravenos, cu efectuarea de diferite secven╚Ťe orientate ├«n toate planurile; uneori pentru limitarea artefactelor generate de peristaltica intestinal─â se poate administra glucagon intramuscular sau intravenos, de╚Öi nu este utilizat pe scar─â larg─â; examenul dureaz─â ├«ntre 45-60 min.

Care sunt beneficiile unei astfel de examin─âri?

Este bine cunoscut c─â examenul IRM ne ajut─â s─â identific─âm diverse tipuri de ╚Ťesuturi ce intr─â ├«n componen╚Ťa maselor pelvine, conferind posibilitatea de diferen╚Ťiere ├«ntre o leziune bengin─â sau malign─â ovarian─â cu acurate╚Ťe ├«ntre 88% ╚Öi 93 %.

Care este diferen╚Ťa ├«ntre o ecografie ╚Öi o investiga╚Ťie RMN de pelvis?

├Än timp ce ecografia transvaginal─â este modalitatea imagistic─â de prim─â inten╚Ťie, ├«n investigarea maselor ovariene, ea are anumite limite, ├«n timp ce examenul IRM este cunoscut pentru imagini multiplanare de calitate ridicat─â, ce ofer─â o capacitate crescut─â de diferen╚Ťiere tisular─â, ajut├ónd la un diagnostic precis ╚Öi precoce.

C├ónd este indicat s─â realiz─âm investiga╚Ťia RMN?

Examenul IRM este extrem de util ├«n carcaterizarea complet─â a multiplelor tipuri de patologii din sfera genital─â feminin─â ╚Öi trebuie realizat la indica╚Ťia ferm─â a clinicianului, fie ├«n situa╚Ťia ├«n care la controlul clinic si ecografic se pun ├«n eviden╚Ť─â anumite leziuni, fie ├«n situa╚Ťia ├«n care avem de-a face cu paciente cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian sau cu valori crescute ale marker-ilor tumorali specifici.

La ce perioad─â de timp trebuie s─â revenim la control?

├Än prezent nu sunt recomand─âri de screening pentru cancerul ovarian la pacientele f─âr─â factori de risc (riscul de dezvoltare a cancerului ovarian p├ón─â la v├órsta de 70 ani, este ├«n medie de 2%); exist─â ├«ns─â paciente cu risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian, cum sunt purt─âtoarele de muta╚Ťii BRCA (de pild─â pacientele cu muta╚Ťie BRCA1 au un risc de 39-46% de dezvoltate a cancerului ovarian, p├ón─â la v├órsta de 70 ani, respectiv pacientele cu muta╚Ťie BRCA2 au un risc de 10-27%), pentru care se recomand─â dozarea CA 125 ╚Öi ecografie transvaginal─â.

Care sunt riscurile ├«n cazul am├ón─ârii realiz─ârii unor investiga╚Ťii RMN?

A╚Öa cum am men╚Ťionat, examenul IRM pelvin fiind practic cea mai exact─â modalitate imagistic─â de diagnostic pentru cancerul ovarian, este recomandat a fi efectuat c├ót mai repede cu putin╚Ť─â, atunci cand clinicianul ridic─â suspiciuni ├«n acest sens.

Care este cea mai precis─â cale de diagnosticare a cancerului ovarian?

Nu exist─â un test paraclinic sau o investiga╚Ťie imagistic─â imbatabil─â ├«n diagnosticul cancerului ovarian; pentru un astfel de diagnostic sunt puse cap la cap datele consultului ginecologic, date paraclinice (marker tumoral CA 125, scorul ROMA) ╚Öi concluziile examin─ârilor imagistice (ecografie, IRM pelvin, CT sau PET-CT).

Cite┼čte ┼či: Prof. Gheorghe Iana: Tomografia pune ├«n eviden┼ú─â c├ót din pl─âm├ón este afectat de COVID-19

image