Cum se depistează cancerul ovarian. Medicul răspunde

Cancerul ovarian are o rată de supravieţuire mare dacă este descoperit în primele stadii. Din păcate, boala este depistată târziu, unul dintre motive fiind absenţa simptomelor.

image

Dr. Liana Păuna, medic primar radiologie și imagistică medicală, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de modalităţile de diagnosticare a acestei boli.

Care sunt investigațiile de imagistică medicală necesare pentru diagnosticarea cancerului ovarian?

Ecografia este modalitatea imagistică de primă intenție în examinarea pelvisului feminin, reprezentând o examinare accesibilă, cu costuri reduse, cu care pacientele sunt familiarizate, mai ales în cadrul consultului ginecologic. Ecografia transvaginală asigură acuratețe ridicată de diagnostic în patologia pelvină; atunci când datele puse la dispoziție de ecografia pelvină sunt limitate (în cazul în care unele organe sunt greu de vizualizat în contextul artefactelor date de conținutul aeric al colonului) sau atunci când sunt identificate leziuni uterine sau ovariene ce necesită evaluare suplimentară, este recomandată completarea investigațiilor cu examen IRM pelvin extrem de util în caracterizarea maselor ovariene, chisturilor ovariene, chisturilor endometriozice, anomaliilor tubare, chisturilor dermoide, fibroamelor uterine, leziunilor endometriale, maselor dezvoltate la nivelul colului uterin sau pentru decalarea unor eventuale anomalii congenitale în sfera genitală; în cazul leziunilor maligne, pentru stadializare preoperatorie se efectuează screeningul oncologic cu ex. CT toraco-abdomino-pelvin sau PET-CT.

Cum se realizează o examinare RMN în cazul cancerului ovarian?

RMN-ul pelvin pentru patologia ovariană este un examen de rutină, ce necesită administrare de substanță de contrast paramagnetică intravenos, cu efectuarea de diferite secvențe orientate în toate planurile; uneori pentru limitarea artefactelor generate de peristaltica intestinală se poate administra glucagon intramuscular sau intravenos, deși nu este utilizat pe scară largă; examenul durează între 45-60 min.

Care sunt beneficiile unei astfel de examinări?

Este bine cunoscut că examenul IRM ne ajută să identificăm diverse tipuri de țesuturi ce intră în componența maselor pelvine, conferind posibilitatea de diferențiere între o leziune bengină sau malignă ovariană cu acuratețe între 88% și 93 %.

Care este diferența între o ecografie și o investigație RMN de pelvis?

În timp ce ecografia transvaginală este modalitatea imagistică de primă intenție, în investigarea maselor ovariene, ea are anumite limite, în timp ce examenul IRM este cunoscut pentru imagini multiplanare de calitate ridicată, ce oferă o capacitate crescută de diferențiere tisulară, ajutând la un diagnostic precis și precoce.

Când este indicat să realizăm investigația RMN?

Examenul IRM este extrem de util în carcaterizarea completă a multiplelor tipuri de patologii din sfera genitală feminină și trebuie realizat la indicația fermă a clinicianului, fie în situația în care la controlul clinic si ecografic se pun în evidență anumite leziuni, fie în situația în care avem de-a face cu paciente cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian sau cu valori crescute ale marker-ilor tumorali specifici.

La ce perioadă de timp trebuie să revenim la control?

În prezent nu sunt recomandări de screening pentru cancerul ovarian la pacientele fără factori de risc (riscul de dezvoltare a cancerului ovarian până la vârsta de 70 ani, este în medie de 2%); există însă paciente cu risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian, cum sunt purtătoarele de mutații BRCA (de pildă pacientele cu mutație BRCA1 au un risc de 39-46% de dezvoltate a cancerului ovarian, până la vârsta de 70 ani, respectiv pacientele cu mutație BRCA2 au un risc de 10-27%), pentru care se recomandă dozarea CA 125 și ecografie transvaginală.

Care sunt riscurile în cazul amânării realizării unor investigații RMN?

Așa cum am menționat, examenul IRM pelvin fiind practic cea mai exactă modalitate imagistică de diagnostic pentru cancerul ovarian, este recomandat a fi efectuat cât mai repede cu putință, atunci cand clinicianul ridică suspiciuni în acest sens.

Care este cea mai precisă cale de diagnosticare a cancerului ovarian?

Nu există un test paraclinic sau o investigație imagistică imbatabilă în diagnosticul cancerului ovarian; pentru un astfel de diagnostic sunt puse cap la cap datele consultului ginecologic, date paraclinice (marker tumoral CA 125, scorul ROMA) și concluziile examinărilor imagistice (ecografie, IRM pelvin, CT sau PET-CT).

Citeşte şi: Prof. Gheorghe Iana: Tomografia pune în evidenţă cât din plămân este afectat de COVID-19

image