Cum a descoperit Sarah Ferguson că are cancer de sân. Orice femeie ar trebui să ştie

image

Sarah Ferguson, ducesă de York, fosta soţie a prinţului Andrew, a fost operată după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân.

În vârstă de 63 de ani, Sarah Ferguson a descoperit că are cancer de sân în urma unei mamografii de rutină, boala fiind depistată în stadiu incipient. Iată de ce este important ca mamografiile să fie făcute regulat.

„Importanța screeningului mamografic este în schimb covârșitoare, putându-se descoperi leziuni care beneficiază de tratament conservator cu vindecare completă. Atât ecografia mamară, cât și mamografia se recomandă a fi efectuate în primele 10-12 zile ale ciclului menstrual sau de urgență în situația apariției unor modificări clinice sau simptome suspecte. Până la 40 de ani investigația de primă intenție este ecografia efectuată anual. Între 40 și 50 de ani se efectuează mamografie la 2 ani și ecografie în anul în care nu se efectuează mamografia. După 50 de ani, se recomandă efectuarea anuală a mamografiei”, explică dr. Crenguța Sorina Șerboiu, medic primar radiolog.

Are un prognostic bun

„A fost informată că trebuie să fie supusă unei intervenții chirurgicale, care a avut loc cu succes”, a declarat purtătorul ei de cuvânt pentru BBC.

Sarah Ferguson a fost operată la un spital privat, King Edward VII Hospital, o clinică medicală situată în centrul Londrei, care este frecventată şi de alţi membri ai familiei regale. A stat cinci zile în spital, unde a primit cea mai bună îngrijire, iar prognosticul este bun graţie descoperirii în stadiu incipient a bolii.

De multe ori, prima opțiune terapeutică în cancerul de sâni este intervenția chirurgicală, urmată de chimioterapie, de radioterapie și/sau de terapie hormonală. Scopul operației este îndepărtarea țesutului afectat de celulele canceroase. În funcție de mărimea tumorii, precum și de localizarea ei, se decide dacă se recurge la mastectomie (înlăturarea sânului în totalitate) sau doar tumoarea, alături de o porțiune de țesut sănătos din jur.

Vezi şi: Rolul chirurgiei în tratamentul cancerului mamar - Cand se recomanda mastectomia bilaterala