Ce boală gravă poate fi diagnosticată printr-o simplă ecografie abdominală?

image

Un anevrism de aortă este diagnosticat de cele mai multe ori întâmplător, în timpul unor investigații pentru alte probleme de sănătate, deoarece în stadii incipiente boala nu provoacă manifestări clinice care să îl îngrijoreze pe pacient. Controalele periodice la medic și efectuarea unor investigații de rutină, printre care și o ecografie abdominală, contribuie semnificativ la stabilirea unui diagnostic precoce și evitarea complicațiilor, prin instaurarea tratamentului corespunzător.

Anevrismul aortic se poate produce la nivelul oricărui segment al aortei. Atunci când este localizat intraabdominal, sub diafragmă, poartă denumirea de anevrism de aortă abdominală. O astfel de dilatare anormală a segmentului abdominal al aortei, mult mai frecventă la bărbați, poate fi determinată de unele afecțiuni, precum ateroscleroza, inflamația peretelui aortei, infecții sau traumatisme ale aortei abdominale, dar și de unii factori de risc, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială, vârsta peste 65 de ani și istoricul familial. Boala poate evolua mult timp fără a da semne și simptome, însă, atunci când anevrismul crește în dimensiuni, pot apărea manifestări ca durerea puternică abdominală și senzația de pulsație la nivelul abdomenului. Este foarte important ca, în astfel de situații, pacientul să nu întârzie vizita la medic.

Nediagnosticat la timp și netratat corespunzător, anevrismul de aortă abdominală se poate rupe, provocând hemoragie ce poate pune viața în pericol. Disecția de aortă și tromboza aortică sunt alte complicații severe care pot apărea. O simplă ecografie abdominală poate arăta dacă există o dilatare la nivelul aortei. În unele cazuri, medicul poate recomanda și efectuarea unui CT abdominal, pentru a localiza cu exactitate anevrismul abdominal, sau Angio-CT, pentru stabilirea planului operator.

Tratamentul anevrismului de aortă abdominală depinde de dimensiunile anevrismului și severitatea bolii. În cazul anevrismelor de mici dimensiuni, medicul recomandă monitorizarea ecografică sau prin tomografie computerizată. Însă, atunci când anevrismul crește rapid sau are dimensiuni mari, indicația de tratament este chirurgia.

În funcție de fiecare caz în parte, intervenția chirurgicală poate fi realizată clasic, prin abord deschis, sau printr-o procedură de cardiologie intervențională de reparare endovasculară a anevrismului de aortă abdominală (EVAR). Această metodă implică implantarea unei endoproteze în aortă printr-un abord arterial transfemural percutanat, astfel încât extinderea anevrismului să fie limitată, iar complicațiile evitate. Fiind o procedură intervențională, avantajele pentru pacienți sunt multiple: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații specifice, pentru un diagnostic corect al anevrismului de aortă abdominală. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate în condiții de deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă SANADOR. Procedura de reparare endovasculară a anevrismului de aortă abdominală este efectuată la Spitalul Clinic SANADOR, în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, care este dotat modern, printre echipamentele deținute numărându-se două angiografe performante Philips Azurion 7.