Mamografie sau ecografie mamară - cum știi la ce tip de investigație imagistică să te programezi

image

Decizia de a alege între o mamografie și ecografie mamară poate fi una complicată pentru femeile de toate vârstele, având în vedere că ambele tipuri de investigații imagistice sunt recomandate în monitorizarea și depistarea precoce a eventualelor probleme de sănătate ale sânului. Desigur, diferențele dintre mamografie și ecografie mamară există, însă fără o oarecare experiență în ceea ce privește aceste investigații medicale poate fi dificil să alegi procedura corectă pentru cazul tău particular.

Așadar, în articolul de astăzi, o să vedem care sunt factorii-cheie pe care să îi iei în considerare înainte de a face o programare la medicul specialist. Printre altele, o să vorbim despre avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, când este indicată ecografia sau mamografia, dar și modul în care pot varia recomandările în funcție de vârstă, istoric familial și simptome.

Vârsta la care ar trebui să începi controalele de rutină

Recomandările privind vârsta la care trebuie să începi să mergi la controale de rutină și frecvența cu care ar trebui să faci aceste investigații pot varia în funcție de ghidurile medicale specifice țării în care locuiești. În general, începerea screeningului cu mamografie depinde de mai mulți factori, inclusiv recomandările medicului și istoricul familial. Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, femeile sunt încurajate să meargă la controale regulate după vârsta de 40 de ani. În țara noastră, programul național de screening pentru cancerul de sân asigură investigații gratuite pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

Cu toate acestea, dacă ai un istoric medical în care au fost afecțiuni ale sânului (inclusiv cancer mamar) poți începe controalele mai devreme. Detalii poți cere și ginecologului atunci când mergi la controalele obișnuite sau chiar medicului de familie.

Frecvența investigațiilor imagistice poate varia, dar în general se recomandă o mamografie anuală sau o dată la doi ani, mai ales după vârsta de 50 de ani. Ecografia mamară poate fi făcută ori de câte ori este nevoie, la recomandarea medicului specialist. Cu ajutorul ecografului, se pot observa anumite anomalii în țesutul mamar și, la nevoie, solicita investigații suplimentare.

Ce să ai în vedere atunci când alegi între mamografie sau ecografie mamară

Vârsta pe care o ai: pentru screeningul de rutină al cancerului de sân, mamografia este adesea prima opțiune pentru femeile de peste 40 de ani. Acesta este un test eficient pentru depistarea precoce a leziunilor mamare. Cu toate acestea, o ecografie mamară poate fi făcută începând cu vârste mai fragede, investigația fiind lipsită de radiații.

Istoricul familial: dacă ai un istoric familial de cancer mamar sau cu alți factori de risc ridicați, medicul tău poate recomanda mamografia mai devreme sau mai des. Uneori, medicul îți poate recomanda ecografia mamară și doar la nevoie să îți sugereze să faci și o mamografie.

Simptomele specifice: în cazul în care ai descoperit umflături, simți durere sau ai secreții mamare ori modificări palpabile la sân, medicul tău poate prefera o ecografie mamară pentru a evalua mai bine aceste simptome.

Evaluarea imagistică în funcție de situație: conform cancer.org, mamografia este mai eficientă în detectarea calcificărilor și a leziunilor nedetectabile prin examen fizic sau ecografie. Ecografia poate fi preferată pentru a evalua leziuni palpabile sau pentru a distinge între o masă solidă și una lichidă.

Condițiile medicale existente: uneori, starea ta de sănătate sau alți factori medicali pot face una dintre opțiuni mai potrivită decât cealaltă. Discută cu medicul tău despre orice condiții medicale pe care le ai înainte de a te programa la o mamografie sau ecografie mamară.

Opinia medicului specialist: desigur, medicul tău este cel mai în măsură să-ți ofere sfatul cu privire la ce tip de investigație imagistică este potrivită pentru situația ta specifică. După cum spuneam, primii medici către care te poți adresa sunt medicul de familie și ginecologul. Ei îți pot oferi toate explicațiile de care ai nevoie și îți pot clarifica toate incertitudinile.

Este important să te informezi corect despre starea ta de sănătate și despre investigațiile preventive pe care le poți face. Mamografia și ecografia mamară sunt investigațiile imagistice necesare în depistarea precoce a principalelor leziuni și formațiuni mamare. După cum ai văzut, în unele cazuri, se pot efectua ambele tipuri de investigații pentru o evaluare mai completă. Nu uita, vorbește cu medicul tău deschis despre starea ta de sănătate și despre istoricul tău medical pentru a primi cele mai bune recomandări.

Photo: Unsplash