De ce se recolteaz─â analizele diminea╚Ťa?

Analizele de s├ónge realizate periodic la recomandarea medicului reprezint─â una dintre cele mai la ├«ndem├ón─â metode de a ne verifica starea de s─ân─âtate. Ele ne ajut─â s─â lu─âm cele mai bune decizii, ├«mpreun─â cu medicul, cu privire la dieta ╚Öi stilul de via╚Ť─â, ├«ns─â, cel mai important, ne ajut─â s─â depist─âm din timp anumite afec╚Ťiuni, atunci c├ónd acestea sunt mai u╚Öor de tratat. Despre importan╚Ťa analizelor de s├ónge, ├«n ce moment al zilei se recomand─â recoltarea analizelor, ce obiceiuri influen╚Ťeaz─â rezultatele analizelor ╚Öi trebuie evitate ├«nainte de recoltare, cum trebuie s─â ne ÔÇ×uit─âmÔÇŁ la rezultatele din buletinul de analize afl─âm de la dr. Andreea Alexandru, medic primar medicin─â de laborator.

image

1. Ce ne pot spune analizele de s├ónge despre starea de s─ân─âtate?

Testele de s├ónge ne arat─â dac─â nivelurile diferitelor substan╚Ťe din s├óngele nostru se ├«ncadreaz─â ├«ntr-un interval de referin╚Ť─â. Intervalele variaz─â ├«n func╚Ťie de v├órsta ╚Öi sex, dar ├«n majoritatea cazurilor ÔÇ×normal" este definit ca niveluri observate la 95% dintre oamenii s─ân─âto╚Öi dintr-un anumit grup.

├Än general, un test va indica o valoare a parametrului testat cantitativ─â sau calitativ─â care reflect─â statusul s─âu in vivo. Astfel, testele de s├ónge pot ajuta la identificarea precoce a poten╚Ťialelor probleme de s─ân─âtate ├«mpreun─â cu evaluarea clinic─â, momente c├ónd tratamentele sau modificarea stilului de via╚Ť─â pot avea impact semnificativ ├«n restabilirea echilibrului. De asemenea, cu ajutorul analizelor de s├ónge se pot evalua diferite riscuri de a dezvolta anumite patologii, de exemplu, riscul de a face diabet sau boli de inim─â.

2. Analizele uzuale de s├ónge difer─â ├«n func╚Ťie de v├órsta persoanei? Ne pute╚Ťi spune ce analize se recomand─â pe fiecare categorie de v├órst─â?

Analizele de s├ónge fac parte din ├«ngrijirea preventiv─â de rutin─â ╚Öi sunt recomandate de medicul de familie, medicul pediatru sau medicul clinician specialist ├«n urma unui examen clinic ├«n plin─â stare de s─ân─âtate aparent─â sau ori de c├óte ori exist─â suspiciunea c─â persoana respectiv─â ar putea avea o anumit─â afec╚Ťiune. De asemenea, medicul va decide ╚Öi frecven╚Ťa cu care aceste analize trebuie realizate. Exist─â o serie de teste recomandate tuturor categoriilor de v├órst─â, de la copii p├ón─â la adul╚Ťi, ╚Öi anume: hemoleucograma complet─â, evaluarea anumitor parametrii pentru func╚Ťia hepatic─â, renal─â, evaluarea statusului imun al organismului, evaluarea metbolismului lipidic, glucidic etc precum ╚Öi nivelul fierului, calciului, al vitaminei D ╚Öi altele. Apoi, ├«n func╚Ťie de fiecare categorie de v├órst─â ├«n parte, de tipul de activitate desf─â╚Öurat─â, de patologia suspectat─â de catre medicul clinician, putem vorbi de analize specifice din categoria markeri virali, markeri tumorali, markeri inflamatori, hormoni ╚Öi alte teste endocrine, diferite teste de bacteriologie/microbiologie, teste alergologice etc, pe care medicul le poate recomanda ├«n anumite situa╚Ťii.

3. Care este cel mai potrivit moment pentru recoltarea analizelor de s├ónge?

Este recomandat─â recoltarea c├ót mai aproape de momentul recomand─ârii analizelor de c─âtre clinician, pentru a reflecta statusul organismului la momentul recomand─ârii. Deoarece exist─â varia╚Ťii circadiene a anumitor parametrii ╚Öi intervalele de referin╚Ť─â sunt stabilite pentru parametrii recolta╚Ťi ├«ntre orele 7:00 ╚Öi 9:00,  se recomand─â recoltarea de s├ónge diminea╚Ťa. De asemenea, parametrii metabolici ╚Öi nu numai sunt influen╚Ťa╚Ťi de aportul alimentar, de consumul de alcool, de fumat, se recomand─â recoltarea testelor de s├ónge dupa 10-12 ore post alimentar ╚Öi de ingestie de alcool, evitand fumatul anterior recolt─ârii. Este permis─â ingestia de ap─â.

├Än situa╚Ťiile urgente, se vor recolta analize ├«n momentul recomand─ârii, lu├óndu-se ├«n calcul momentul recolt─ârii ╚Öi condi╚Ťiile pre-existente ├«n interpretarea rezultatelor parametrilor testa╚Ťi.

4. Ce ├«nseamn─â mai exact pe stomacul gol ÔÇô cu c├ót timp ├«nainte de recoltare nu ai voie s─â m─ân├ónci sau s─â bei nimic?

Dac─â medicul recomand─â pacientului s─â fac─â anumite analize de s├ónge pe stomacul gol ├«nseamn─â c─â persoana respectiv─â nu trebuie s─â m─ân├ónce sau s─â bea nimic, cu excep╚Ťia apei, cu 10-12 ore ├«nainte de recoltare. Aceast─â recomandare este important─â pentru a ne asigura c─â rezultatele testelor reflect─â c├ót mai exact valorile ├«n vivo. Vitaminele, mineralele, gr─âsimile, carbohidra╚Ťii ╚Öi proteinele din diferite alimente ╚Öi b─âuturi pot avea un impact asupra valorilor diferitelor teste, influen╚Ť├ónd astfel rezultatele.

5. Ce alte obiceiuri trebuie evitate ├«nainte de recoltarea analizelor? Se poate fuma sau mesteca gum─â ├«nainte de recoltare, de exemplu?

Nu, nu se recomand─â nici s─â fumezi, nici s─â mesteci gum─â ├«nainte de recoltarea analizelor de s├ónge. De asemenea, este contraindicat s─â consumi orice tip de suc, cafea sau b─âuturi carbogazoase, deoarece pot afecta rezultatele. Este bine ca pacien╚Ťii s─â ╚Ötie c─â nici mi╚Öcarea, mersul pe jos sau exerci╚Ťiile fizice nu sunt recomandate ├«nainte de analize. ├Äns─â, se poate bea ap─â, deoarece ajuta la men╚Ťinerea mai multor lichide ├«n patul vascular, ceea ce poate facilita recoltarea s├óngelui.

6. Ce medicamente ╚Öi suplimente alimentare pot influen╚Ťa rezultatele analizelor?

Persoanele care iau tratament pentru diferite afec╚Ťiuni cronice trebuie s─â ├«ntrebe medicul curant dac─â este nevoie s─â am├óne sau s─â ├«ntrerup─â administrarea tratamentului. Este foarte important ca pacien╚Ťii s─â continue s─â-╚Öi ia tratamentul obi╚Önuit, cu excep╚Ťia cazului ├«n care medicul le-a recomandat altfel. ├Än mod obi╚Önuit, se recolteaz─â analize anterior ├«nceperii tratamentului ╚Öi ulterior, pentru monitorizarea anumitor parametrii pe parcursul tratamentului.

De asemenea, persoanele care iau diferite suplimente alimentare trebuie s─â informeze medicul curant ╚Öi laboratorul despre orice tratament, deoarece acestea pot influen╚Ťa valorile ob╚Ťinute la anumi╚Ťi parametrii. De exemplu, se ╚Ötie faptul c─â dozele mari de vitamina C pot cre╚Öte nivelul bilirubinei, pot influen╚Ťa testelele func╚Ťiei hepatice ╚Öi pot sc─âdea nivelul de glucoz─â din s├ónge.

7. Se pot recolta analizele de s├ónge c├ónd sunt r─âcit? Ce analize trebuie am├ónate ├«n cazul ├«n care am grip─â?

R─âspunsul depinde de tipul analizelor ╚Öi de severitatea infec╚Ťiei virale. De obicei, o infec╚Ťie viral─â mai sever─â poate afecta valorile anumitor parametrii ÔÇô markeri inflamatorii , markeri virali  etc. De asemenea,  medicamentele administrate ├«n timpul infec╚Ťiei pot afecta rezultatele testelor func╚Ťiei hepatice, renale. Cel mai indicat este ca fiecare persoan─â ├«n parte s─â discute cu medicul s─âu curant despre nevoia realiz─ârii diferitelor analize de s├ónge ├«n timpul unei infec╚Ťii virale sau bacteriene .

8. Se pot recolta analize de sange in perioada menstruatiei?

╚śi ├«n acest caz, r─âspunsul depinde de tipul analizei recomandate. Cele mai multe analize de s├ónge nu sunt influen╚Ťate de faptul c─â persoana respectiv─â se afl─â sau nu ├«n perioada menstrua╚Ťiei. Pot exista ├«ns─â anumite modific─âri, precum valoarea aldosteronului ╚Öi a reninei, care pot ├«nregistra cre╚Öteri de p├ón─â la 2 ori ├«n faza pre-ovulatorie fa╚Ť─â de faza folicular─â, colesterolul poate ├«nregistra sc─âderi semnificative ├«n perioada ovulatorie, iar fosforul ╚Öi fierul pot inregistra sc─âderi ├«n timpul menstrua╚Ťiei. ├Än mod normal, ciclul menstrual influen╚Ťeaz─â nivelul hormonilor din organism, ╚Öi nu doar a hormonilor sexuali. Din acest motiv, test─ârile pentru evaluarea fertilit─â╚Ťii (dozarea hormonilor sexuali) ar trebui s─â aib─â loc ├«n zilele relevante ale ciclului menstrual.

9. Este nevoie s─â fac ceva anume pentru a m─â preg─âti pentru recoltarea analizelor de s├ónge, astfel ├«nc├ót s─â m─â asigur c─â asistentul medical va putea recolta cantitatea necesar─â de s├ónge?

├Änainte de a recolta s├ónge, este important ca pacientul s─â ╚Ötie dac─â este nevoie s─â urmeze anumite instruc╚Ťiuni speciale ├«nainte de testare, cum ar fi s─â nu m─ân├ónce ╚Öi pentru c├ót timp, s─â nu fumeze, sa ├«ntrerup─â anumite tratamente etc . Apoi, pentru a u╚Öura c├ót mai mult procesul recolt─ârii s├óngelui necesar pentru analize, se recomand─â un consum suficient de ap─â ├«nainte de programarea la recoltare. Atunci c├ónd suntem bine hidrata╚Ťi, volumul s├óngelui cre╚Öte, iar venele devin mai vizibile ╚Öi sunt, astfel, mai u╚Öor de accesat. ├Än mod ideal, ar trebui ca persoana respectiv─â s─â ├«nceap─â s─â bea mai multe lichide cu o zi sau dou─â ├«nainte de recoltare. De asemenea, pacientul poate opta s─â poarte o c─âma╚Ö─â cu m├ónec─â scurt─â sau s─â se ├«mbrace ├«n straturi, astfel ├«nc├ót asistentul medical s─â aib─â acces facil la vene. Ar putea ajuta ╚Öi ca acesta s─â men╚Ťioneze asistentului medical dac─â prefer─â s─â ├«i fie recoltat s├ónge dintr-un anumit bra╚Ť.

Cite┼čte ┼či: Iat─â ce analize trebuie s─â faci ├«n func┼úie de v├órst─â!

10. Ar trebui s─â m─â ├«ngrijorez dac─â unele rezultate sunt ├«n afara parametrilor normali?

Pacien╚Ťii nu ar trebui s─â se ├«ngrijoreze dac─â rezultatul unui test de s├ónge este la limita superioar─â sau inferioar─â a intervalului de referin╚Ť─â. Intervalele de referin╚Ť─â afi╚Öate ├«n dreptul testelor din buletinul de analize pot varia u╚Öor de la un laborator la altul, ├«n func╚Ťie de metoda sau metodele de testat utilizate de fiecare laborator ├«n parte. Rezultatele testelor pot fi, de asemenea, ├«n afara intervalelor de referin╚Ť─â din motive care nu au nicio leg─âtur─â cu boala. Recomand─âm tuturor persoanelor care observ─â ├«n buletinul de analize valori diferite de intervalele de referin╚Ť─â s─â discute cu medicul lor curant ╚Öi s─â se intereseze dac─â ar trebui s─â repete testul sau s─â fac─â investiga╚Ťii suplimentare.

11. De ce nu este bine s─â compar rezultatele analizelor f─âcute la laboratoare diferite?

├Än general, rezultatele analizelor de s├ónge realizate ├«n laboratoare care utilizeaz─â aceea╚Öi metod─â de testare ╚Öi folosesc acela╚Öi tip de prob─â vor fi foarte asem─ân─âtoare, dar nu neap─ârat acelea╚Öi. Acest lucru se datoreaz─â condi╚Ťiilor diferite de recoltare, de testare, unit─â╚Ťilor de m─âsur─â diferite, intervalelor de referin╚Ť─â diferite, modului de raportare diferit a rezultatelor. Pentru monitorizarea st─ârii de s─ân─âtate ╚Öi a parametrilor de laborator, este recomandat─â men╚Ťinerea laboratorului ├«n care se realizeaz─â testarea. Astfel, se poate identifica orice modificare a acestora ├«n cel mai scurt timp.

12. Cum pot avea ├«ncredere c─â valorile din buletinul de analize sunt corecte?

Oamenii pot avea ├«ncredere ├«n rezultatele din buletinele de analiz─â deoarece acestea sunt eliberate doar dac─â probele recep╚Ťionate ╚Öi testate sunt conforme ╚Öi condi╚Ťiile tehnice au fost ├«ndeplinite pentru eliberarea rezultatului. Bine├«n╚Ťeles, ├«ntotdeauna exist─â riscul producerii unei erori, ├«ns─â acest risc este redus la minumum dac─â laboratorul respectiv utilizeaz─â echipamente moderne ╚Öi tehnologii avansate ╚Öi echipa laboratorului este preg─âtit─â corespunz─âtor.