Ce analize sunt recomandate în sarcină?

Venirea pe lume a nou-n─âscutului este un moment de bucurie pentru ├«ntreaga familie. Din momentul confirm─ârii sarcinii ╚Öi p├ón─â la primul contact cu bebelu╚Öul, viitoarea mam─â traverseaz─â o perioad─â plin─â de provoc─âri ╚Öi de transform─âri at├ót la nivel fizic, c├ót ╚Öi emo╚Ťional. Temerile cele mai mari din timpul celor nou─â luni de sarcin─â sunt legate de dezvoltarea ╚Öi starea de s─ân─âtate a f─âtului, dar nici s─ân─âtatea gravidei nu trebuie neglijat─â. Astfel, monitorizarea constant─â ╚Öi efectuarea unor analize ├«n timpul sarcinii sunt esen╚Ťiale pentru buna dezvoltare a f─âtului ╚Öi pentru s─ân─âtatea mamei.

image

├Än primul trimestru de sarcin─â, pentru a evalua starea de s─ân─âtatea a viitoarei mame, medicul obstetrician poate recomanda efectuarea unor analize de s├ónge ╚Öi de urin─â. Acestea ajut─â ╚Öi la depistarea unor eventuale boli sau infec╚Ťii cu posibil impact asupra dezvolt─ârii f─âtului ╚Öi a evolu╚Ťiei sarcinii. Tot acum se testeaz─â ╚Öi compatibilitatea de grup sanguin ╚Öi de Rh. Prima ecografie de morfologie fetal─â, prin care se identific─â eventuale anomalii cromozomiale ale f─âtului, se realizeaz─â spre finalul acestui prim trimestru de sarcin─â, urmat─â fiind de dublul test.

Pentru c─â ├«n organismul gravidei se produc modific─âri importante, exist─â riscul apari╚Ťiei unor deficien╚Ťe, cum ar fi, de exemplu, anemia. Pentru a pre├«nt├ómpina astfel de situa╚Ťii sau pentru a le corecta, medicul poate recomanda repetarea analizelor uzuale de s├ónge ╚Öi ├«n al doilea trimestru de sarcin─â. ├Än vederea depist─ârii unui eventual risc de anomalii cromozomiale fetale ╚Öi de defecte ale tubului neuronal, se efectueaz─â o ecografie de biometrie fetal─â, al─âturi de triplul test. Tot ├«n acest trimestru se realizeaz─â ╚Öi cea mai important─â ecografie din timpul sarcinii, respectiv morfologia fetal─â de trimestru doi, prin care se urm─âre╚Öte identificarea poten╚Ťialelor malforma╚Ťii ale f─âtului. ├Än cazul ├«n care exist─â vreo suspiciune de anomalie cromozomial─â sau de infec╚Ťie, gravida ├«i va fi recomandat─â amniocenteza, urmat─â de analiza citogenetic─â sau bacteriologic─â a lichidului amniotic.

├Än al treilea trimestru de sarcin─â, emo╚Ťiile cresc ╚Öi mai mult, iar ner─âbdarea p─ârin╚Ťilor de a-╚Öi cunoa╚Öte ╚Öi ╚Ťine ├«n bra╚Ťe bebelu╚Öul este pe m─âsur─â. Pentru a se asigura c─â totul este ├«n regul─â ╚Öi c─â na╚Öterea se produce ├«n condi╚Ťii sigure at├ót pentru mam─â c├ót ╚Öi pentru f─ât, f─âr─â riscuri, medicul obstetrician poate recomanda un nou set de analize uzuale. Extrem de important─â este ╚Öi recoltarea de secre╚Ťii de la nivelul colui uterin, pentru a exclude prezen╚Ťa streptococului de grup B, bacterie care poate genera complica╚Ťii serioase dac─â este transmis─â la f─ât ├«n timpul na╚Öterii. Acest ultim trimestru de sarcin─â este caracterizat prin efectuarea mult mai frecvent─â a ecografiilor de biometrie fetal─â. Acestea au rolul de a monitoriza dezvoltarea normal─â a f─âtului ╚Öi pozi╚Ťionarea sa ├«n uter.

Dup─â o monitorizare atent─â a sarcinii, pentru a evita orice eventuale probleme, este recomandat ca na╚Öterea s─â aib─â loc ├«ntr-o maternitate cu servicii complete, astfel ├«nc├ót orice problem─â ar ap─ârea s─â poat─â fi gestionat─â ╚Öi rezolvat─â prompt, ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â.

Maternitatea SANADOR vine ├«n ├«nt├ómpinarea viitoarelor mame cu servicii de maternitate integrate, dar ╚Öi cu o echip─â de medici experimenta╚Ťi care fac ca experien╚Ťa sarcinii ╚Öi a na╚Öterii s─â fie una pl─âcut─â, iar bucuria cunoa╚Öterii bebelu╚Öului de c─âtre p─ârin╚Ťi s─â fie lipsit─â de evenimente nepl─âcute. Maternitatea Spitalului Clinic SANADOR dispune de o Sec╚Ťie de terapie intensiv─â nou-n─âscu╚Ťi dotat─â cu echipamente performante, care asigur─â suportul vital pentru nou-n─âscutului prematur ╚Öi ├«l ajut─â s─â se adapteze la via╚Ťa extrauterin─â, ├«n condi╚Ťii de maxim─â siguran╚Ť─â.

Vara aceasta, Maternitatea SANADOR ├«╚Ťi ofer─â reduceri importante la pachetele de na╚Ötere. Afl─â mai mult!