Ce analize sunt recomandate în sarcină?
Venirea pe lume a nou-născutului este un moment de bucurie pentru întreaga familie. Din momentul confirmării sarcinii și până la primul contact cu bebelușul, viitoarea mamă traversează o perioadă plină de provocări și de transformări atât la nivel fizic, cât și emoțional. Temerile cele mai mari din timpul celor nouă luni de sarcină sunt legate de dezvoltarea și starea de sănătate a fătului, dar nici sănătatea gravidei nu trebuie neglijată. Astfel, monitorizarea constantă și efectuarea unor analize în timpul sarcinii sunt esențiale pentru buna dezvoltare a fătului și pentru sănătatea mamei.
În primul trimestru de sarcină, pentru a evalua starea de sănătatea a viitoarei mame, medicul obstetrician poate recomanda efectuarea unor analize de sânge și de urină. Acestea ajută și la depistarea unor eventuale boli sau infecții cu posibil impact asupra dezvoltării fătului și a evoluției sarcinii. Tot acum se testează și compatibilitatea de grup sanguin și de Rh. Prima ecografie de morfologie fetală, prin care se identifică eventuale anomalii cromozomiale ale fătului, se realizează spre finalul acestui prim trimestru de sarcină, urmată fiind de dublul test.
Pentru că în organismul gravidei se produc modificări importante, există riscul apariției unor deficiențe, cum ar fi, de exemplu, anemia. Pentru a preîntâmpina astfel de situații sau pentru a le corecta, medicul poate recomanda repetarea analizelor uzuale de sânge și în al doilea trimestru de sarcină. În vederea depistării unui eventual risc de anomalii cromozomiale fetale și de defecte ale tubului neuronal, se efectuează o ecografie de biometrie fetală, alături de triplul test. Tot în acest trimestru se realizează și cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii, respectiv morfologia fetală de trimestru doi, prin care se urmărește identificarea potențialelor malformații ale fătului. În cazul în care există vreo suspiciune de anomalie cromozomială sau de infecție, gravida îi va fi recomandată amniocenteza, urmată de analiza citogenetică sau bacteriologică a lichidului amniotic.
În al treilea trimestru de sarcină, emoțiile cresc și mai mult, iar nerăbdarea părinților de a-și cunoaște și ține în brațe bebelușul este pe măsură. Pentru a se asigura că totul este în regulă și că nașterea se produce în condiții sigure atât pentru mamă cât și pentru făt, fără riscuri, medicul obstetrician poate recomanda un nou set de analize uzuale. Extrem de importantă este și recoltarea de secreții de la nivelul colui uterin, pentru a exclude prezența streptococului de grup B, bacterie care poate genera complicații serioase dacă este transmisă la făt în timpul nașterii. Acest ultim trimestru de sarcină este caracterizat prin efectuarea mult mai frecventă a ecografiilor de biometrie fetală. Acestea au rolul de a monitoriza dezvoltarea normală a fătului și poziționarea sa în uter.
După o monitorizare atentă a sarcinii, pentru a evita orice eventuale probleme, este recomandat ca nașterea să aibă loc într-o maternitate cu servicii complete, astfel încât orice problemă ar apărea să poată fi gestionată și rezolvată prompt, în condiții de siguranță.
Maternitatea SANADOR vine în întâmpinarea viitoarelor mame cu servicii de maternitate integrate, dar și cu o echipă de medici experimentați care fac ca experiența sarcinii și a nașterii să fie una plăcută, iar bucuria cunoașterii bebelușului de către părinți să fie lipsită de evenimente neplăcute. Maternitatea Spitalului Clinic SANADOR dispune de o Secție de terapie intensivă nou-născuți dotată cu echipamente performante, care asigură suportul vital pentru nou-născutului prematur și îl ajută să se adapteze la viața extrauterină, în condiții de maximă siguranță.