Cum afli dac─â ai probleme cu inima

Fie c─â vrei s─â previi sau s─â monitorizezi starea de s─ân─âtate a inimii, este nevoie de anumite teste sau explor─âri imagistice.

image

Electrocardiograma

Unul dintre testele cel mai des recomandate ├«n cardiologie este electrocardiograma (EKG sau ECG), care verific─â activitatea electric─â a inimii, furniz├ónd informa╚Ťii despre structura ╚Öi func╚Ťionalitatea ei. Prin EKG se pot eviden╚Ťia zone de ischemie sau de necroz─â specifice infarctului, dezechilibre electrolitice ori inflama╚Ťii ale pericardului, sacul care ├«nconjoar─â inima (pericardita). Electrocardiograma este recomandat─â de rutin─â sau c├ónd exist─â simptome precum respira╚Ťia grea, durerea ├«n piept, palpita╚Ťiile.

├Än timpul test─ârii, persoana st─â ├«ntins─â, timp ├«n care i se plaseaz─â pe piele c├ó╚Ťiva electrozi, la nivelul pieptului ╚Öi pe ├«ncheietura bra╚Ťelor ╚Öi picioarelor. ├Än timpul ├«nregistr─ârii, persoana nu trebuie s─â vorbeasc─â sau s─â tu╚Öeasc─â. Activitatea inimii este redat─â sub forma unor linii ╚Öi este interpretat─â de medic.

Ecocardiografia

Ecografia de inim─â sau ecocardiografia este o tehnic─â noninvaziv─â, care ofer─â informa╚Ťii ├«n timp real. Medicul ├«╚Ťi poate recomanda s─â faci ecocardiografie dac─â ai dureri ├«n piept inexplicabile, murmur cardiac, defecte congenitale la inim─â sau ai suferit ├«n trecut un infarct. Prin aceast─â examinare imagistic─â se analizeaz─â structuri ale cordului precum valvele, cavit─â╚Ťile ╚Öi mu╚Öchii, se detecteaz─â zonele afectate de infarctul ╚Öi se evaluaz─â complica╚Ťiile ap─ârute ├«n timpul atacului de cord. De asemenea, ofer─â informa╚Ťii despre dimensiunile inimii ╚Öi ale cavit─â╚Ťilor din interiorul ei ╚Öi apreciaz─â func╚Ťia de pomp─â a acestui organ. Exist─â mai multe tipuri de ecografie cardiac─â: ├«n mod M, bidimensional─â, Doppler. Se poate face ╚Öi ecocardiografia de stres pentru evaluarea capacit─â╚Ťii de efort.

Coronarografia

Prin coronarografie, procedur─â care folose╚Öte razele X ╚Öi o substan╚Ť─â de contrast, se vizualizeaz─â starea arterelor coronare (vase care alimenteaz─â mu╚Öchiul inimii) ╚Öi leziuni precum stenozele ap─ârute ├«n urma depunerii de gr─âsimi pe pere╚Ťii acestora. Coronarografia se face cu anestezie local─â, cu pacientul con╚Ötient. Procedura stabile╚Öte ╚Öi atitudinea terapeutic─â potrivit─â: tratament medical, chirurgical sau angioplastie.  

Ce este monitorizarea Holter

Pentru ├«nregistarea continu─â a inimii ├«n timpul activit─â╚Ťii zilnice se face monitorizare Holter, care este asem─ân─âtoare cu electrocardiograma clasic─â, diferen╚Ťa fiind c─â aparatura este purtat─â de pacient. Prin monitorizarea Holter se depisteaz─â aritmiile, se evalueaz─â durerea toracic─â, se verific─â activitatea inimii dup─â un infarct, se monitorizeaz─â efectul unor tratamente.

Cite┼čte ┼či: De ce este important ritmul cardiac. Care este valoarea normal─â

Anual, testeaz─â-╚Ťi ╚Öi nivelul colesterolului

Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă și dozarea colesterolului. Cu 12 ore înainte de efectuarea testării, nu se iau medicamente, nu se mănâncă și nu se consumă alte lichide în afară de apă. Testarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul persoanelor supraponderale, sedentare și al celor care consumă multe grăsimi animale. De asemenea, este indicată la cei cu hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare.