Alergiile la ambrozie netratate pot provoca astm bronșic
Invitată în emisiunea Click! Sănătate, conf dr Camelia Berghea, medic primar Alergologie-Imunologie Clinică, Spitalul de Urgenţă pentru Copii MS Curie vorbește despre alergiile la ambrozie.
Ambrozia și pelinul sunt buruienile care provoacă cele mai frecvente alergii
Alergici putem să fim la acarieni, la praful din locuințe, la blana animalelor de companie și evident la buruienile care au invadat orașul. Nu doar primăvara ne confruntăm cu alergiile la polen.
Toamna vine cu ambrozia și chiar cu pelinul, care dau mari bătăi de cap. Cele mai cunoscute simptome pe care le avem la ambrozie sunt: ochii iritați și uscați, nas infundat, congestiv, strănut frecvent, mâncărimi ale pielii.
Intensitate acestor simptome poate să fie variabilă, uneori fiind și greu de controlat. Printre cele mai zgomotoase reacții sunt accesele de tuse, respirația dificilă, șuierătoare, chiar o oboseală.
“ Când avem aceste simptome, pacientul trebuie să s adreseze medicului de familie, pentru ca acesta să-l poată direcționa fie câtre medical ORL, fie câtre alergolog. Dacă vom apela doar la sfatul farmacistului, nu vom rezolva nimic, mai ales pe termen lung. Un tratament ușor luat din farmacie poate ameliora pentru scurt timp aceste reacții. Pentru simptomele de rino-conjunctivită alergică medicația de tip decongestive poate să fie indicate doar dacă specialistul alergolog a stabilit diagnosticul, indiferent că vorbim de pacienții maturi sau copii” spune dr.Camelia Berghea, medic primar Alergologie-Imunologie Clinică în emisiunea Click! Sănătate.
Diagnosticarea pacientului se face pe baza analizelor pentru a se identifica tipul de substanță lșa care pacientul este alergic. Investigația se face fie prin testarea cutanată, fie prin analizele de sânge.
Pe baza rezultatelor obținute și doar așa se poate fixa un tratament care să amelioreze pe termen lung alergiile.
„Doar tratamentul corect și desensibilizarea pacientului au efectele dorite. Și menținerea unei comunicări permanente dintre medic-pacient poate să conducă la o ajustare sau chiar o dimunuare a tratamentului sunt căile sigure în diminuarea simptomelor. Dar, alergiile la ambrozie netratate la timp pot provoca astmul bronșic“ atrage atenția dr.Camelia Berghea, medic primar Alergologie-Imunologie Clinică în emisiunea Click! Sănătate.
Tratamentul naturist NU se află în ghidurile medicale pentru alergii
Dr.Camelia Berghea arată că tratamentul simptomatic specific include medicația de tip antihistaminic și cea cu corticosteroizi, care sunt cele mai eficiente. La acestea se mai pot adaăuga și altele, dar în funcție de răspunsul pacientului.
“Important este ca pacientul să facă acest tratament pe termen lung, nu doar pe perioada sezonului când ambrosia este cea mai dăunătoare. Am văzut pacienți care au întrerupt tratamentul pentru că se simțeau mai bine. Apoi, simptomele au reapărut. Referitor la tratamentul naturist în cazul rino-conjunctivitelor alergice, eu nu le recomand. În plus, la pacientul cu alergiile la polen, există posibilitatea de o reacție indusă de unele plante existente în aceste suplimente” spune dr.Camelia Berghea.
Pentru a afla toate sfaturile utile și tot ceea ce trebuie să faci dacă suferi de rino-conjunctivită alergică, urmărește integral ediția din Click!Sănătate realizată de Antoaneta Banu cu dr.Camelia Berghea, medic primar Alergologie-Imunologie Clinică .