Cum recunoaștem alergia la ambrozie

Sezonul cald este unul foarte mult așteptat, însă acesta vine și cu o serie de neplăceri pentru cei sensibili la diferiți factori alergeni din aer, precum diferitele tipuri de polen, mucegaiuri etc. Ambrozia este una dintre plantele care cauzează o reacție anormală a sistemului imunitar la foarte mulți dintre români. 

Simptomele alergiei la ambrozie pot fi ușoare, moderate și severe
Simptomele alergiei la ambrozie pot fi ușoare, moderate și severe

Alergia la ambrozie este caracteristică perioadei de mijloc și de sfârșit a verii, dar și toamna. Cele mai mari niveluri de polen de ambrozie se regăsesc, însă, în aer la mijlocul lunii septembrie. 

Manifestările alergiei la ambrozie nu sunt diferite față de alte tipuri de alergii respiratorii, însă pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni ale tractului respirator. Persoanele sensibile la ambrozie se pot confrunta cu strănut persistent, mâncărimi de nas, nas înfundat sau care curge abundent, dureri de cap. De asemenea, pot prezenta și simptome la nivelul ochilor (mâncărime, lăcrimare, ochi roșii).  

Simptomele alergiei la ambrozie pot varia ca intensitate, de la ușoare, până la moderate și severe, cu impact semnificativ asupra calității vieții. 

Este important ca, în momentul apariției simptomelor, persoana afectată să se prezinte la un medic alergolog pentru a ști cu exactitate la ce este alergic și pentru a primi un tratament corespunzător. 

Astfel pot fi evitate sinuzita și astmul bronșic, două dintre complicațiile severe ale alergiei la polen. În cazul persoanelor cu astm deja cunoscut, suprapunerea alergiei la ambrozie poate agrava simptomatologia preexistentă. Persoanele care se știu cu alergii se pot prezenta la medicul alergolog chiar înainte de începerea alergiilor de sezon. Recomandările specialistului le pot ajuta să treacă mai ușor peste episoadele alergice.    

Diagnosticul nu este dificil de stabilit și are la bază istoricul medical, analizarea simptomatologiei și efectuarea unor teste de alergii.  

SANADOR dispune de un laborator performant, în cadrul căruia pot fi efectuate analize alergologice și imunologice complexe. De asemenea, oferă acces persoanelor alergice la o multitudine de teste în vederea identificării agentului alergen și a stabilirii unui diagnostic precis. 

Echipa de medici alergologi din cadrul SANADOR este una cu o foarte mare experiență și tratează cu responsabilitate și profesionalism fiecare caz în parte. Dacă este necesar, pacienții pot beneficia și de un consult interdisciplinar în vederea gestionării optime a problemei de sănătate.