Alergia la ambrozie - Cum se manifestă

1 alergie jpg jpeg

Alergia la ambrozie apare şi la adulţi de vârstă medie sau la persoane care nu au avut niciodată alergii, nu numai la adolescenţi.

Ambrozia e o plantă care produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie şi până la finalul lunii septembrie. Pe perioada verii, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari.

În perioada de sfârşit de vară şi început de toamnă, cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii produse de polenul de ambrozie. Este de departe inamicul cel mai important şi din păcate ne înconjoară peste tot. Numărul pacienţilor este din ce în ce mai mare.

"Pentru cei care au oricum un teren alergic, formele pot să fie severe. Ne gândim la pacienţii asmatici, la cei care au diverse forme de alergii severe cronice, de la ambrozie pot avea diverse episoade acute. De multe ori trece de la sine dacă nu mai venim în contact cu ambrozia. Dacă sunt forme severe, trebuie un ajutor medical specializat" a explicat la Digi 24 Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: 

Alergia la ambrozie - Cum se manifestă alergia

Este un polen de dimensiuni mate, nişte particule de polen care au capacitatea de a stimula sistemul imunitar şi pentru că au dimensiuni relativ mari se opresc la nivelul mucoaselor respiratorii: nas, ochi, gât şi atunci manifestările clinice sunt de rinită, rinosinuzită şi rinoconjunctivită sezonieră. Durata simptomelor este de o lună, două. Acum este vârful de sezon al ambroziei.

Alergia la ambrozie - Pot apărea complicaţii?

Alergiile nu reprezintă o patologie insignifiantă, alergiile respiratorii produse de ambrozia se pot complica. Rinita se poate complica cu tulburări respiratorii importante, infecţii sau astm alergic. Astmul este o boală care poate fi controlată, dar care poate avea şi manifestări severe, crize severe de astm inclusiv cu risc de deces.

Alergia la ambrozie - Cum ştim că avem alergie?

De cele mai multe ori majoritatea pacienţilor consideră că sunt răciţi. În primul moment este mai greu de diferenţiat, însă alergia durează mai mult, răceala durează doar o săptămână şi poate fi însoţită de febră. Ceea ce sugerează alergia la ambrozia este repetarea în aceeaşi perioadă a anului, pacienţii se prezintă în al doilea sau al treilea an când simt că au mai trăit acest film. În primă instanţă putem lua medicamente şi fără reţetă, însă dacă simptomele continuă trebuie să mergem la specialist pentru un tratament.