Ai colesterolul mare? Limitează aceste alimente!

Corpul tău are nevoie de colesterol pentru a construi celule, dar excesul poate fi o problemă, explică Asociația Americană a Inimii. Ficatul produce colesterolul natural de care ai nevoie, în timp ce orice exces de colesterol din corpul tău provine, în general, din alimente de origine animală.

Medicul Nick West, cardiolog, spune că „deși cantitatea de colesterol care circulă în sânge este determinată genetic, impactul dietei nu trebuie subestimat”.

Dr. West spune că o dietă care poate ajuta este dieta DASH, (prescurtare de la Dietary Approaches to Stop Hypertension). Potrivit Clinicii Mayo, dieta DASH poate scădea nivelul de colesterol cu densitate joasă (LDL sau „rău”) din sânge și este aprobată de Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie.

1 nutritie colesterol jpg jpeg

O dietă bazată pe legume ajută la scăderea colesterolului. Foto: Shuttesrtock

Dieta DASH constă în principal din legume, fructe și cereale integrale și include produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, fasole și nuci.

Acest plan alimentar sănătos pentru inimă limitează alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă și produsele lactate cu grăsimi.

Totuși, nu trebuie să urmezi neapărat dieta DASH pentru a-i vedea beneficiile. Ai putea încerca să îți modifici obiceiurile alimentare actuale în moduri care aju la controlul colesterolului.

Mancarea prajită

Cartofii prăjiți și inelele de ceapă ar putea fi tentante, dar în general îți ridică nivelul LDL (lipoproteinei cu densitate scăzută), cunoscut și sub denumirea de colesterol „rău”, și conțin adesea acizi grași trans.

Acizii grași trans s-au dovedit a crește mortalitatea cardiovasculară și bolile într-un mod similar cu acizii grași saturați.

Consumul acestor alimente poate duce la moarte prematură, spune un nou studiu

Untul

Untul este bogat în acizi grași saturați (care sunt derivati atât din grăsimi animale, cât și din uleiuri vegetale) și poate fi vinovat pentru creșterea nivelului de colesterol, spune Gentile.

Asociația Americană a Inimii recomandă aproximativ 13 grame de grăsimi saturate pe zi, nu mai mult.

Brânză

Brânza a devenit un aliment de bază pentru mulți dintre noi, deoarece este bogată în proteine și calciu, dar trebuie să știi că brânza este, de asemenea, bogată în acizi grași saturați.

Probabil că nu trebuie să elimini complet brânza din dietă, dar ar trebui să fie un răsfăț rar, nu o obișnuință.

Produse de patiserie

Fursecurile, prăjiturile, cupcakes-urile sunt cu siguranță delicioase, dar produsele de copt conțin și o cantitate mare de unt sau de grăsimi care pot fi bogate în grăsimi saturate.

Produsele de panificație conțin, de obicei, cantități mari de zahăr.

Uleiuri tropicale

Uleiul de palmier și uleiul de cocos, ar trebui să fie, de asemenea, limitate. Medicii spun că, în unele studii, aceste uleiuri par să ridice atât nivelul colesterolului rău (LDL), cât și cel bun (HDL).

Dacă folosești des ulei de cocos la gătit, ai grijă cu cantitatea. De asemenea, poți folosi alternativ ulei de avocado sau ulei de măsline când este posibil.

Vită

Mulți medici recomandă să limitezi consumul de vită din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate: 100 de grame de carne de vită conțin aproximativ 99 de miligrame de colesterol și 29,4 de grame de grăsimi saturate!.

Spune Dr. West: „ Consumul atât a cărnii roșii, cât și a cărnii procesate a arătat riscuri crescute de boli de inimă, cancer și diabet - gradul de risc crescut variind în funcție de cantitatea de carne roșie consumată. Acestea fiind spuse, carnea roșie este o sursă bună de proteine alimentare, fier și vitamina B12,  dar recomandarea actuală, în ciuda acestor beneficii, este de a limita consumul la cel mult două sau trei porții pe săptămână”.

Carne procesată și cârnați

Carneaprocesată din tot felul de delicatese culinare și cârnații ar trebui să fie consumate ocazional si în cantități foarte mici, deoarece sunt realizate din cele mai grase bucăți de carne.

Dr. West evidențiază „conținutul ridicat de sare” din carnea procesată, cum ar fi slănina cârnații și carnea feliată. Acea sare, spune el, „se adaugă riscului de boli cardiovasculare”.

Limitarea cantității de alimente cu colesterol ridicat poate fi un punct bun de început.

„Pentru persoanele cu colesterol ridicat, o dietă complet fără colesterol este imposibil de urmat – așa că moderarea și alegerea opțiunilor cu conținut scăzut de grăsimi, acolo unde este posibil, este recomandabilă”, explică el. „Aceasta fiind spuse, o dietă pe bază de plante poate contribui în mare măsură la reducerea aportului alimentar de colesterol: fructele și legumele conțin puțin, dacă este deloc, colesterol, iar conținutul ridicat de fibre și vitamine nu este doar sănătos pentru inimă, dar poate reduce riscul de cancer.”