Așa îți scazi trigliceridele în mod natural

Învață cum să-ți gestionezi nivelul de trigiliceride. Aceste tipuri de lipide din sânge pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Similar cu LDL (forma rea a colesterolului), nivelurile ridicate de trigliceride pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, chiar și atunci când nivelurile de LDL sunt echilibrate.

trigliceride jpg

Nivelul mare de trigliceride crește riscurile de boli cronice. Foto: Shutterstock

„Recunoaștem din ce în ce mai mult că trigliceridele ridicate reprezintă o problemă majoră și nu ar trebui ignorate”, spune medicul cardiologul Steven Nissen, pentru clinica Cleveland.

Este posibil să scadă trigliceridele în mod natural?

Similar colesterolului, trigliceridele provin din alimentele pe care le consumăm, și de la ficat. Când nivelurile sunt normale, trigliceridele sunt folosite pentru energie. Problemele apar atunci când nivelurile sunt ridicate, explică dr. Nissen. Când în sânge sunt mai multe trigliceride decât folosim, restul sunt stocate sub formă de grăsime. De aceea, mulți oameni care sunt supraponderali sau au diabet de tip 2 se confruntă cu niveluri ridicate de trigliceride.

„Controlul slab al diabetului este un factor major în nivelul ridicat de trigliceride”, spune dr. Nissen. El subliniază importanța urmăririi consumului de carbohidrați. „Mâncarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați și exercițiul fizic sunt adesea eficiente în scăderea nivelului de trigliceride.”

Redu zahărul și carbohidrații rafinați

Diferite alimente încărcate cu carbohidrați conțin, de asemenea, niveluri nutriționale foarte diferite. Dr. Nissen recomandă reducerea sau eliminarea:

·      Cerealelor rafinate.

·      Făinei.

·      Orezului alb.

·      Legumelor cu amidon (cum ar fi cartofii albi).

Cartofi zdrobiti Foto shutterstock 2109479654 (2) jpg

Cartofii cresc nivelul de trigliceride. Foto: Shuttesrtock

„Este deosebit de important să reduceți consumul de zahăr și alimente cu sirop de porumb, cu conținut ridicat de fructoză”, spune el.

Consumă carbohidrații întregi și fibre

Alimentele care conțin carbohidrați buni și multe fibre includ:

·      Fasole.

·      Ovaz.

·      Mere (cu coaja).

·      Pere.

·      Verdeaţă.

·      Cartofi dulci.

·      Cereale integrale.

·      Orez brun.

Dr. Nissen sfătuiește creșterea aportului de fibre, care poate scădea nivelul trigliceridelor. „Dacă aveți niveluri ridicate de trigliceride, există șanse mari să nu ingerați între 25 și  0 de grame de fibre pe zi, cât este recomandat”, spune el.

Elimină alcoolul

Nivelurile ridicate ale trigliceridelor pot fi cauzate și de consumul excesiv de alcool. Deci, dacă nivelul este mai mare decât în mod normal, ar trebui să elimini complet alcoolul.

„Greutatea are un impact profund asupra trigliceridelor”, spune dr. Nissen. „Dacă pierzi doar 5% până la 10% din greutatea corporală, trigliceridele pot scădea cu până la 20%.

De ce este importantă scăderea trigliceridelor?

Limitele pentru nivelurile de trigliceride a jeun la adulții sănătoși sunt:

Normal: Sub 150 de miligrame pe decilitru (mg/dl).

La limită: 151–200 mg/dl.

Ridicat: 201–499 mg/dl.

Foarte mare: 500 mg/dl sau mai mare.

Când nivelul trigliceridelor este ridicat și ai o cantitate mare de colesterol LDL (rău) sau o cantitate scăzută de colesterol HDL (bun), crești riscurile pentru dezvoltarea acumulărilor de grăsime în pereții arterelor inimii. Acumularea poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Medicul te poate ajuta să controlezi nivelul trigliceridelor, excluzând posibile cauze, cum ar fi medicamentele, problemele tiroidiene, diabetul necontrolat și bolile hepatice sau renale. El poate recomanda un plan de management eficient care ar putea include medicamente și modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și consumul de porții mai mici de mâncare.

O dietă sănătoasă, bogată în fibre, poate ajuta în rezolvarea acestei probleme. Exercițiile fizice regulate pot juca, de asemenea, un rol important în gestionarea nivelului de trigliceride. Prin îmbunătățirea rutinei existente, poți observa modificări ale nivelului de trigliceride în câteva luni.