Adevărul despre postul intermitent

Unii oameni folosesc postul intermitent ca metodă de slăbire. Alții postesc pentru detoxifiere, sau din motive religioase. Iată adevarul despre fasting sau postul intermitent, potrivit WebMd.

Este o metodă preferată de persoanele care se grăbesc să piardă în greutate. Dar, dacă postești pentru a slăbi, este posibil ca fastingul intermitent să nu fie cea mai bună soluție pentru tine, scrie Webmd.

image

Fastingul poate fi eficient pe termen scurt. Foto: Shutterstock

Dietele care folosesc fastingul, adică restricționarea mâncării pentru anumite durate de timp, nu sunt toate la fel. Unele permit doar lichide precum apa sau ceaiul. Altele interzic complet alimentele. Și în anumite planuri de fasting, postești din două în două zile. Webmd scrie că, deși poate fi eficient, dacă folosești postul intermitent pentu a pierde în greutate, situația s-ar putea întoarce împotriva ta.

„Când mănânci mai puțin decât ai nevoie și slăbești, corpul tău intră într-o perioadă de autofagie, în care consumă din rezervele de grăsime și, pentru a economisi energie, metabolismul tău încetinește. Când termini postul și te întoarci la dieta obișnuită, s-ar putea să îți recapeți greutatea pe care ai pierdut-o și să iei și câteva kilograme în plus, din cauza metabolismului lent.”, avertizează Webmd.

În post, corpul se adaptează reducând pofta de mâncare, așa că la începutul programelor de fasting vei simți mai rar că îți este  foame. Dar, odată ce ajungi la greutatea pe care ți-o dorești și renunți la fasting, pofta de mâncare îți revine și există chiar și riscul să mănânci în exces.

Postul din două în două zile are rezultate bine scrie WebMd, în sensul că ajută la pierderea în greutate, dar nu pentru mult timp.

Publicația susține că postul, chiar și cel de două zile este inofensiv pentru sănătate, dacă nu există boli nediagnosticate sau afecțiuni cronice. Dar condiția esențială este ca pe durata fastingului persoana să nu ajungă la deshidratare.

„Corpul tău are nevoie de vitamine, minerale și alți nutrienți din alimente pentru a rămâne sănătos. Altfel, puteți avea simptome precum oboseală, amețeli, constipație, deshidratare”, scrie Webmd.

Potrivit revistei, persoanele care nu ar trebui să apeleze la postul intermitent sunt  femeile însărcinate sau care alăptează, oricine are o boală cronică, bătrânii și copiii.

Citește și Antiviralele. De ce nu sunt indicate tuturor