Colesterolul mare se poate simți la nivelul picioarelor! Află cum și ia măsuri!

Colesterolul mare este adesea rezultatul diferitelor alegeri greșite de stil de viață. Pe lângă o dietă cu grăsimi, lipsa exercițiilor fizice și fumat, există o mulțime de alte obiceiuri de stil de viață care afectează sănătatea inimii tale.

image

La nivelul gambelor se pot localiza semnele unei boli la vasele de sânge. Foto: Shutterstock

Pentru a echilibra situația și a readuce colesterolul la nivelurile normale, este nevoie să observi indiciile pe care corpul ți le oferă. Iar unul dintre ele apare la nivelul picioarelor, atunci când mergi, scrie publicația britanică Express. 

Colesterolul se acumulează în artere în mod silențios, declanșând probleme de sănătate precum boli de inimă și accidente vasculare. Dar prezența lui ar putea să fie semnalată la nivelul picioarelor, deoarece, atunci când arterele se îngusteaza sau se blocheaza din cauza colesterolului depus pe pereții vaselor, nu mai furnizează suficient sânge pentru a permite mușchilor și organelor o buna functionare, iar picioarele suferă, mai ales atunci când ai de făcut plimbări lungi.

Această afectare a arterelor este cunoscută și sub denumirea de boală vasculară periferică, iar simptomul cel mai comun și cel mai precoce este claudicația intermitentă, o senzație de tensiune sau durere apăsătoare la nivelul gambei, în partea inferioară a coapsei sau la nivelul fesei, în timpul unei activități cum este mersul.

Durerea este declanșată de activitatea fizică, de obicei este vorba despre mers și se calmează la repaus. Totuși, este bine de știut că există și persoane asimptomatice.

Datele statistice indică faptul că doar una din trei persoane cu boală arterială periferică prezintă claudicație intermitentă. Iar unii nu au acest simptom pentru că sunt sedentary și nu merg suficient pentru a genera caudicația. Pe de altă parte, unii experți spun că acest semnal de alarmă de la nivelul picioarelor este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Alte simptome ale bolii arteriale periferice cu localizare la membrele inferioare pot fi: scăderea forței musculare, a funcționalității și a echilibrului, senzație de răceală și amorțeală la nivelul picoarelor și degetelor de la picioare, leziuni dificil de tratat și dureri ale membrelor chiar și în lipsa mișcării, fapt care indică progresia către o formă gravă a bolii arteriale periferice. În cazul bărbaților, un simptom suplimentar poate fi disfuncția erectilă.

Citește și Cancer: Jumătate din decese produse de 3 cauze banale