Acneea de vară poate fi ținută sub control!

Persoanele care se luptă de mai mult timp cu acneea au observat că erupțiile sunt mai puternice vara. Mai mulți factori favorizanți determină acest fenomen, dar câteva măsuri care țin de rutina zilnică, pot contracara acneea de vară, spun specialiștii citați pe publicația medicală a Cleveland Clinic.

acnee jpeg

Mai puține produse de îngrijire scad riscul de erupții acneice. Foto: Shutterstock

„Mai multe studii au arătat o corelație între lunile de vară și dezvoltarea acneei. Unul dintre ele a analizat chiar tendințele Google pentru a vedea dacă numărul de căutări legate de acnee au crescut în timpul verii, spre deosebire de alte perioade ale anului. Totuși, precizez că acneea nu se agravează din cauza expunerii la soare. De cele mai multe ori, este vorba despre creșterea producției de grăsime facială, transpirație și încărcarea porilor care este mai frecventă odată cu temperaturile mai calde.”,  spune dr Sean McGregor de la Clinica Cleveland din SUA.

Nu renunța de cremele cu SPF

Temperaturile ridicate aduc probleme speciale pielii. Machiajul blochează porii care se deschid mai mult din cauza căldurii, bacterile se înmulțesc mai rapid pe suprafața pielii din cauza sebumului secretat în exces, care atrage poluanți din aer și microbi pe suprafața tenului, iar cosmeticele și alte substanțe organice se degradează la nivelul pielii dacă nu avem ocazia să îndepărtăm machiajul pe durata unor zile toride și să îl refacem.

În plus, vara aplicăm pe piele și crème, loțiuni sau spray de protecție solară care pot încărca și mai mult tenul. Totuși, specialiștii atrag atenția că nu la acestea ar trebui să renunțăm. Amestecul de sebum, transpirație, machiaj și murdarie atrasă din mediu  sunt amestecul nociv care conduce la multe erupții acneice. De aceea, specialiștii recomandă să simplificăm ritualul de îngrijire și să folosim doar loțiuni hidratante și produse cu SPF cu formule ușoare, care nu încarcă pielea.

„Acneea este o afecțiune multifactorială. Poate fi influențată de anumiți factori hormonali și androgeni, se dezvoltă în zonele corpului tău unde există o producție crescută de sebum, iar trigliceridele din aceste zone hrănesc bacteriile care infectează porii. Totul începe cu obstrucția porilor și formarea de microcomedoame, dar se dezvoltă apoi în erupții extinse de acnee”, spune medicul. dermatolog Sean McGregor.

Ce soluții ai?

Dacă problema pe care o ai este constituită din forme mai ușoare de acnee comedonală, cum ar fi punctele negre și punctele albe, dr. McGregor spune că opțiunile de primă linie sunt produsele pe care le găsiți în farmacie, fără prescripție medicală, adică, în general, produse pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil. De asemenea, se recomandă o bună igienă facială cu săpun sau agenți specifici tipului tău de piele și apoi o cremă hidratantă ușoară.

Desigur, este obligatoriu ca în zilele în care stați mult în soare să vă spălați pe față de cel puțin de 2 ori, sau și de mai multe ori, dacă aveți ocazia. În acest fel se curăța pielea de sebum și transpirație. Obligatoriu, după ce vă spălați, aplicați o cremă SPF ușoară.

Desigur, rămâne valabilă și regula de a nu sparge și stoarce coșurile. Acest obicei poate duce la inflamații, cicatrici sau infecții, precum și alterare pigmentară, adică pătarea pielii.

Citește și Ce semne există că îți sabotezi viața sentimentală