Acneea de var─â poate fi ╚Ťinut─â sub control!

Persoanele care se lupt─â de mai mult timp cu acneea au observat c─â erup╚Ťiile sunt mai puternice vara. Mai mul╚Ťi factori favorizan╚Ťi determin─â acest fenomen, dar c├óteva m─âsuri care ╚Ťin de rutina zilnic─â, pot contracara acneea de var─â, spun speciali╚Ötii cita╚Ťi pe publica╚Ťia medical─â a Cleveland Clinic.

acnee jpeg

Mai pu╚Ťine produse de ├«ngrijire scad riscul de erup╚Ťii acneice. Foto: Shutterstock

ÔÇ×Mai multe studii au ar─âtat o corela╚Ťie ├«ntre lunile de var─â ╚Öi dezvoltarea acneei. Unul dintre ele a analizat chiar tendin╚Ťele Google pentru a vedea dac─â num─ârul de c─âut─âri legate de acnee au crescut ├«n timpul verii, spre deosebire de alte perioade ale anului. Totu╚Öi, precizez c─â acneea nu se agraveaz─â din cauza expunerii la soare. De cele mai multe ori, este vorba despre cre╚Öterea produc╚Ťiei de gr─âsime facial─â, transpira╚Ťie ╚Öi ├«nc─ârcarea porilor care este mai frecvent─â odat─â cu temperaturile mai calde.ÔÇŁ,  spune dr Sean McGregor de la Clinica Cleveland din SUA.

Nu renun╚Ťa de cremele cu SPF

Temperaturile ridicate aduc probleme speciale pielii. Machiajul blocheaz─â porii care se deschid mai mult din cauza c─âldurii, bacterile se ├«nmul╚Ťesc mai rapid pe suprafa╚Ťa pielii din cauza sebumului secretat ├«n exces, care atrage poluan╚Ťi din aer ╚Öi microbi pe suprafa╚Ťa tenului, iar cosmeticele ╚Öi alte substan╚Ťe organice se degradeaz─â la nivelul pielii dac─â nu avem ocazia s─â ├«ndep─ârt─âm machiajul pe durata unor zile toride ╚Öi s─â ├«l refacem.

├Än plus, vara aplic─âm pe piele ╚Öi cr├Ęme, lo╚Ťiuni sau spray de protec╚Ťie solar─â care pot ├«nc─ârca ╚Öi mai mult tenul. Totu╚Öi, speciali╚Ötii atrag aten╚Ťia c─â nu la acestea ar trebui s─â renun╚Ť─âm. Amestecul de sebum, transpira╚Ťie, machiaj ╚Öi murdarie atras─â din mediu  sunt amestecul nociv care conduce la multe erup╚Ťii acneice. De aceea, speciali╚Ötii recomand─â s─â simplific─âm ritualul de ├«ngrijire ╚Öi s─â folosim doar lo╚Ťiuni hidratante ╚Öi produse cu SPF cu formule u╚Öoare, care nu ├«ncarc─â pielea.

ÔÇ×Acneea este o afec╚Ťiune multifactorial─â. Poate fi influen╚Ťat─â de anumi╚Ťi factori hormonali ╚Öi androgeni, se dezvolt─â ├«n zonele corpului t─âu unde exist─â o produc╚Ťie crescut─â de sebum, iar trigliceridele din aceste zone hr─ânesc bacteriile care infecteaz─â porii. Totul ├«ncepe cu obstruc╚Ťia porilor ╚Öi formarea de microcomedoame, dar se dezvolt─â apoi ├«n erup╚Ťii extinse de acneeÔÇŁ, spune medicul. dermatolog Sean McGregor.

Ce solu╚Ťii ai?

Dac─â problema pe care o ai este constituit─â din forme mai u╚Öoare de acnee comedonal─â, cum ar fi punctele negre ╚Öi punctele albe, dr. McGregor spune c─â op╚Ťiunile de prim─â linie sunt produsele pe care le g─âsi╚Ťi ├«n farmacie, f─âr─â prescrip╚Ťie medical─â, adic─â, ├«n general, produse pe baz─â de acid salicilic sau peroxid de benzoil. De asemenea, se recomand─â o bun─â igien─â facial─â cu s─âpun sau agen╚Ťi specifici tipului t─âu de piele ╚Öi apoi o crem─â hidratant─â u╚Öoar─â.

Desigur, este obligatoriu ca ├«n zilele ├«n care sta╚Ťi mult ├«n soare s─â v─â sp─âla╚Ťi pe fa╚Ť─â de cel pu╚Ťin de 2 ori, sau ╚Öi de mai multe ori, dac─â ave╚Ťi ocazia. ├Än acest fel se cur─â╚Ťa pielea de sebum ╚Öi transpira╚Ťie. Obligatoriu, dup─â ce v─â sp─âla╚Ťi, aplica╚Ťi o crem─â SPF u╚Öoar─â.

Desigur, r─âm├óne valabil─â ╚Öi regula de a nu sparge ╚Öi stoarce co╚Öurile. Acest obicei poate duce la inflama╚Ťii, cicatrici sau infec╚Ťii, precum ╚Öi alterare pigmentar─â, adic─â p─âtarea pielii.

Cite╚Öte ╚Öi Ce semne exist─â c─â ├«╚Ťi sabotezi via╚Ťa sentimental─â