Ce trebuie să ştii despre flebită
Caracterizată prin inflamaţia unei vene, flebita provoacă adesea dureri şi umflături, principala cauză a apariţiei fiind formarea unui cheag de sânge (tromb). În cazul în care apar trombii se poate vorbi deja de tromboflebită. Aceasta se iveşte de regulă la nivelul picioarelor, rare fiind cazurile în care sunt prezente şi la venele braţelor.
Care sunt efectele ei
În corpul uman există două tipuri de vene: superficiale, ce se regăsesc imediat sub piele, şi venele profunde cu localizare în muşchi.
În cazul în care aveam de-a face cu prezenţa cheagurilor de sânge la nivelul venelor superficiale, flebita superficială se poate trata prin aplicarea de comprese calde şi antiinflamatoare. Există cazuri în care această afecţiune poate fi asociată cu tromboflebita venoasă profundă.
Când vorbim despre flebita venelor profunde ne referim la tromboflevita venoasă profundă, deoarece aceasta afectează venele din profunzimea picioarelor şi a braţelor.
Aici semnele şi simptomele clasice includ roşeaţa, căldura, inflamaţia şi durerile prezente în extremitatea afectată. Se poate ca pielea să aibă culoarea albastră sau roşie în zona respectivă. Riscul cel mai mare în acest caz îl reprezintă faptul că aceste cheaguri de sânge care se formează aici se pot rupe şi se pot deplasa către plămâni. Aşa se petrece şi în cazul emboliei pulmonare, afecţiune care poate fi fatală.
Află mai multe despre embolia pulmonară AICI
Din ce cauză apare
Poate fi întâlnită mai ales dacă avem se formează vene varicoase sau în urma unei accidentări care presupune lezarea unei vene.
În momentul în care s-a format un cheag de sânge, dacă muşchii din jurul venei respective nu presează suficient locul, cheagul va rămâne acolo, nu se va deplasa, iar circulaţia sangvină va fi încetinită. Dacă această situaţie se petrece în venele profunde, există în orice moment riscul să se rupă şi să ajungă în plămâni afectând astfel grav procesul de respiraţie.
De asemenea, această afecţiune mai poate fi datorată prezenţei lupusului, a cancerului pancreatic, de sân sau de ovar.
Însă nu sunt excluse nici inactivitatea sau sedimentarismul, anomaliile de coagulare ale sângelui sau fumatul, mai ales dacă se administrează contraceptive orale.
Când este necesară vizita la medic?
Este obligatorie vizita la medicul de specialitate dacă te ştii cu această problemă sau ai suferit recent o intervenţie chirurgicală majoră şi te confrunţi cu simptome precum:
- febră ridicată,
- dureri la nivelul toracelui,
- dificultăţi de respiraţie.
Adresează-te medicul şi dacă au apărut dureri însoţite de umflături la nivelul membrelor sau dacă simţi prezenţa unor noduli la braţ, la picior.