Aceste suplimente îți pot agrava constipația

Constipația este adesea legată de dietă și stil de viață, dar poate fi cauzată și de unele suplimente și medicamente.

Indiferent dacă este vorba de un supliment de vitamine, minerale sau chiar de plante, unele dintre acestea pot face mai mult rău decât bine pentru sănătatea tranzitului intestinal.

constipatie_shutterstock 1376799560 jpg

Constipația este o problemă frecventă, care necesită schimbarea stilului de viață pentru a fi ameliorată. Foto: Shutterstock

Iată, potrivit experților, care sunt suplimentele pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu constipația.

1. Suplimente cu calciu

„Am avut mai mulți clienți care se plângeau de constipație și, după o evaluare mai atentă, am descoperit că sursa constipației lor era suplimentul de calciu,” spune dr. Kerry Conlon,  specializat în boli digestive.

Suplimentele de calciu pot agrava constipația deoarece încetinesc motilitatea intestinală, adică modul în care alimentele se deplasează prin tractul digestiv. Calciul poate, de asemenea, să interfereze cu cantitatea de lichid secretată în intestin, făcând scaunele să devină tari, uscate și mai greu de eliminat.

Dacă iei suplimente cu doze mari de calciu și nu bei suficientă apă sau nu consumi suficiente fibre, este mai probabil să experimentezi constipația. „Desigur, există situații în care suplimentarea poate fi esențială, cum ar fi în cazul osteoporozei, așa că discută cu medicul tău și cu un dietetician pentru a vedea ce opțiuni sunt disponibile pentru tine,” recomandă dr. Conlon.

2. Suplimente cu fier

Suplimentele de fier cauzează frecvent constipație, așa că dacă ești deficient în fier, ar trebui să iei în considerare o abordare alimentară, în funcție de severitate.

„Deși este adevărat că aproximativ 40% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă sunt deficiente în fier, ar trebui să fii prudent înainte de a începe un supliment de fier. Fierul este unul dintre suplimentele care pot cauza constipație,” spune dr. Ashley Dwyer,  fondator al BDN Coaching. În schimb, Dwyer recomandă creșterea aportului de alimente bogate în fier (cum ar fi leguminoasele, legumele cu frunze verzi, peștele și carnea roșie) și vitamina C (cum ar fi citricele, fructele, legumele cu frunze verzi și ardeii).

„Sulfatul feros este cel mai comun supliment de fier pe care îl vei găsi în magazine. Luarea acestui tip de supliment pe stomacul gol sau în doze mari poate duce la constipație,” spune dr. Rhyan Geiger, dietetician din Phoenix. Dacă trebuie să iei un supliment de fier, încearcă să-l iei cu alimente și ia în considerare împărțirea dozei în porții mai mici pe parcursul zilei.

3. Suplimente cu fibre

Crezi sau nu, suplimentele de fibre pot agrava constipația la unele persoane, în funcție de circumstanțe.

„Conform cercetărilor actuale, de fibre par să beneficieze majoritatea adulților sănătoși care suferă de constipație și reprezintă unul dintre principalele tratamente pentru constipație,” spune Kelsey Costa, dietetician.

„Totuși, simpla creștere a aportului de fibre sau folosirea suplimentelor poate să nu ajute întotdeauna la mișcările intestinale, în funcție de cauza principală a constipației,” adaugă Costa.

„Suplimentele de fibre pot adăuga prea mult volum scaunului și pot cauza constipație, în special un supliment bogat în fibre insolubile,” spune dr. Geiger. Creșterea prea rapidă a aportului de fibre poate, de asemenea, agrava constipația. „Fibrele absorb apa în sistemul digestiv, așa că dacă consumi multe fibre fără a crește aportul de apă, scaunele pot deveni mai greu de eliminat, agravând constipația,” spune Costa.

4. Suplimente cu vitamina D

Când sunt luate constant în doze mari, suplimentele de vitamina D pot duce la probleme digestive, cum ar fi constipația. Prea multă vitamina D poate crește cantitatea de calciu circulant în sânge și, așa cum am menționat mai sus, prea mult calciu în organism poate agrava constipația.

Dacă iei un supliment de vitamina D, discută cu medicul sau dieteticianul tău pentru a te asigura că doza este potrivită pentru tine. Asigură-te că bei multă apă și consumi o varietate de alimente integrale și bogate în nutrienți pentru a susține un intestin sănătos.

5. Suplimentele cu senna

Senna este un supliment pe bază de plante folosit pentru tratarea constipației datorită efectului său laxativ puternic. Cu toate acestea, poate provoca probleme digestive și poate agrava constipația când este folosit prea frecvent.

„La fel ca multe alte laxative, utilizarea pe termen lung sau excesivă a sennei poate duce la reacții și efecte secundare grave, inclusiv dependența de laxative, constipația cronică și pierderea funcției normale a intestinelor,” spune Costa. „Aceasta pare să apară deoarece intestinele devin obișnuite cu stimularea laxativă și își pierd capacitatea de a se contracta normal fără aceasta,” adaugă ea.

Folosirea frecventă a sennei poate duce și la pierderea de lichide și dezechilibre electrolitice, „ceea ce poate duce la deshidratare și poate contribui la constipație când nu este utilizată,” spune Costa.

Ce poți face?

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a ameliora constipația și pentru a susține sănătatea intestinului, în loc să te bazezi pe suplimente. Obiceiurile precum consumul mai multor fibre, băutul unei cantități mai mari de apă și găsirea unor modalități de a fi activ te pot ajuta să ameliorezi constipația.

Consumă o varietate de alimente integrale și bogate în nutrienți, inclusiv fructe, legume, cereale integrale și alimente fermentate care conțin probiotice, cum ar fi miso, chefir, kimchi și varză murată. „Fructele, legumele și cerealele integrale conțin fibre care susțin digestia,” spune Conlon. Aceste alimente oferă, de asemenea, o gamă largă de alți nutrienți esențiali și compuși bioactivi, inclusiv vitamine, minerale, fitochimicale și antioxidanți, care susțin sănătatea noastră generală.

Cercetările sugerează că mișcarea regulată ar trebui să facă parte din tratamentul pentru constipație. Încearcă să încorporezi mai multă mișcare zilnică în orice mod posibil, fie că este vorba de mers pe jos, yoga, bicicletă sau altceva ce îți place și la care poți adera pe termen lung.

Sursa: Eating Well