Aceste băuturi pot scădea hipertensiunea!

Unele băuturi precum sucul de sfeclă și laptele degresat pot ajuta la menținerea unei tensiuni normale.

Hipertensiunea arterială poate fi mortală,  o realitate înfricoșătoare pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume care trăiesc cu această afecțiune.

Cauzele hipertensiunii sunt complexe. Există mulţi factori care o inflenţează, inclusiv dieta, activitatea fizică și genetica.

tensiune_shutterstock 488636155 jpg

Alimentaţia poate ajuta la scăderea tensiunii. Foto: Shutterstock

Dieta DASH (care înseamnă Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială) este un bun punct de plecare pentru ce să pui în farfurie.

Dar iată ce băuturi te-ar putea ajuta.

Sucul de sfeclă

Cercetările arată că nitrații alimentari din sfeclă oferă beneficii antiinflamatorii care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Nitrații ajută la dilatarea vaselor de sânge pentru a reduce presiunea necesară pentru a pompa sângele prin corp.

Sucuri bogate în potasiu

Nu este un secret că excesul de sodiu din dieta ta poate crește tensiunea arterială. Dar știai că adăugarea de potasiu în dieta ta îți poate reduce tensiunea arterială cu câteva unități prin scăderea nivelului de sodiu?

Potasiul lucrează cu rinichii pentru a excreta sodiul și a-l elimina din organism. Nutrientul îmbunătățește, de asemenea, sănătatea vasculară generală pentru a ajuta sângele să circule mai ușor.

Sucurile bogate în potasiu includ:

·     Sucul de prune

·     Sucul de morcovi

·     Sucul de rodie

·     Sucul de portocale

Deși sucul de grepfrut este bogat în potasiu, se recomandă prudență. Sucul de grepfrut poate interacționa cu unele medicamente pentru tensiunea arterială.

În general, caută suc 100% natural și încearcă să eviți produsele cu adaos de zaharuri. Nu exagera nici cu sucul: chiar dacă este bogat în vitamine și nutrienți, este, de asemenea, încărcat cu calorii și zahăr natural.

În plus, urmărește-ți consumul de potasiu dacă ai o boală de rinichi, deoarece aceștia pot avea dificultăți în procesarea nutrienților. Boala de rinichi este adesea un efect secundar al hipertensiunii arteriale.

Laptele degresat

Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt o parte cheie a dietei DASH.

Cercetătorii au descoperit că consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Nivelurile ridicate de vitamina D, fosfor și calciu din lapte pot afecta, de asemenea, tensiunea arterială.

Ceaiul

Prepararea unei căni de ceai este relaxantă. Este genul ritual care poate elimina stresul care duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale. Multe ceaiuri conțin și compuși care reduc inflamația și mențin vasele de sânge deschise și flexibile.

Ceaiul de hibiscus este in topul alegerilor, la fel și ceaiul de mușețel.

Băuturi care cresc tensiunea arterială

Deși nu există nicio băutură care să scadă tensiunea arterială în mod garantat, exista patru categorii care aproape sigur îți vor crește tensiunea arterială:

Alcoolul. Hipertensiunea arterială se numără printre cele peste 200 de tulburări de sănătate legate de consumul de alcool. Cercetările arată că persoanele care consumă mult alcool, dar apoi încetează să bea, pot observa o scădere rapidă a tensiunii.

Băuturi cu cofeină. Deși cofeina te poate ajuta să fii alert, nu este ideală pentru tensiunea arterială, mai ales dacă bei ceașcă după ceașcă de cafea. Persoanele cu hipertensiune arterială care beau două sau mai multe căni de cafea zilnic își dublează riscul de a muri în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, raportează Asociația Americană a Inimii.

Sucuri și băuturi dulci. Zahărul adăugat poate duce la creșterea tensiunii arteriale, iar sucurile și alte băuturi dulci sunt încărcate cu zahăr adăugat.

Energizante. Băuturile energizante combină în mod obișnuit niveluri ridicate de cofeină și zahăr, niciunul dintre acestea nu este prietenos cu tensiunea.

Cele mai bune modalități de a reduce tensiunea arterială

·     Limitează aportul de sodiu.

·     Ajustează-ți dieta.

·     Îmbrățișează sportul și mișcarea.

·     Dormi suficient.

·     Minimizează stresul.

Sursa: Cleveland Clinic