Felul în care mergi ar putea prezice cât trăiești, susțin oamenii de știință

Suntem diferiți și mergem în mod diferit, dar modificările de la nivelulul mersului pot fi relevante pentru bolile pe care le puitem manifesta de-a lungul vieții și, mai mult decât atât, ar putea însemna că ești mai expus riscului unui deces prematur, sugerează un studiu.

Mai exact, datele colectate de oamenii de știință arată că unele persoane au mai multe șanse să moară din cauza unui atac de cord, cancer sau alte cauze în 10 ani dacă  au un mers într-un ritm  mai lent.

image

 Mersul pe jos prelungește și îmbunătățește calitatea vieții.  Foto: Shuttesrtock

Totuși, deși mersul încet ar putea însemna că ești mai expus riscului de deces prematur, a face mișcare atunci când ești afară ar putea ajuta la creșterea duratei de viață, au spus cercetătorii.

Dr. Jonathan Goldney, de la Universitatea din Leicester, a declarat: „Încurajăm plimbările în ritm rapid,  acolo unde este posibil, deoarece acest lucru le poate îmbunătăți speranța de viață oamenilor. Există și numeroase alte beneficii în a fi activ fizic, așa cum au arătat cercetările anterioare.

Medicii ar trebui să ia în considerare, de asemenea, să-și întrebe pacienții cât de repede merg, deoarece se dovedește că acest lucru le poate spune multe despre riscul lor de deces, ceea ce poate ghida utilizarea strategiilor de prevenire a morții timpurii și a bolii.”

Cercetătorii au analizat date de la 391.652 de britanici cu vârsta cuprinsă între 38 și 73 de ani. Ei au fost întrebați cât de repede merg – de la lent la vioi – și au fost urmăriți în medie 12 ani pentru a vedea cum le-a influențat riscul de a muri.

Aproximativ 22.413 de persoane au murit pe parcursul perioadei de studiu. Cei care aveau o viteză mai mare atunci când se plimbau au avut o probabilitate mai mică să moară, din orice cauză, iar cele mai mari îmbunătățiri ale condiției de sănătate, datorate mersului, s-au observat în cazul bolilor de inimă și al riscurilor „alte cauze”.

Dr. Goldney a spus: „Din câte știm, comparația dintre riscul de deces prin cancer, BCV și alte cauze de la diferite niveluri de ritm de mers nu a fost niciodată comparată până acum.

Deși am observat reduceri ale tuturor celor trei cauze de deces la cei care merg pe jos vioi sau în ritm mediu, cea mai mare reducere a fost detectată la participanții bărbați mai în vârstă care au trecut de la alte posibile cauze de deces.”

Sursa: The Sun.