Aceste cinci boli îți pot face respirația insuportabilă

Este stânjenitor să vorbești cu cineva și să realizezi că respirația ta nu e tocmai plăcută. Uneori, nu e vina ta. Anumite boli pot face ca respirația să capete un miros neplăcut.

diabet miros jpg

Mirosul urâr al gurii poate să nu fie o problemă de igienă orală, ci osimptom al bolilor unor alte organe. Foto: Shutterstock

Iată cinci afecțiuni care pot transforma respirația ta într-o problemă pe care cei din jur. 

1. Boală a ficatului

Ficatul tău are rolul de a filtra toxinele din organism, dar când acest organ nu mai funcționează corect, începe să lase să treacă tot felul de compuși, inclusiv sulfuri. Rezultatul? O afecțiune numită fetor hepaticus, manifestată în stadiul final al insuficienței hepatice, care face ca respirația ta să miroasă a o combinație deloc plăcută de ouă stricate și usturoi. 

2. Boala de rinichi

Rinichii filtrează deșeurile din organism, inclusiv ureea, pe care o elimină prin urină. Dar dacă rinichii nu funcționează bine, ureea rămâne în corp și, ghici ce? Este eliminată prin respirație. Acest lucru face ca respirația să capete un miros specific și foarte neplăcut, asemănător urinei. O problemă serioasă de rinichi poate transforma orice conversație într-un moment foarte stânjenitor.

3. Diabet netratat

Dacă suferi de diabet și nu îl ții sub control, corpul tău poate intra într-o stare numită cetoacidoză, în care începe să descompună grăsimile pentru energie. Aceasta produce cetone, care dau respirației un miros de mere stricate sau de acetonă. Nu te mira dacă cineva îți spune că respirația ta miroase a soluție de îndepărtat oja, ar putea fi un semn că trebuie să consulți un medic.

4. Obstrucție intestinală

Dacă ai o obstrucție intestinală, lucrurile nu stau deloc bine, inclusiv în ceea ce privește respirația. Tot ceea ce este blocat în intestine începe să emită mirosuri groaznice, iar, în loc să iasă pe calea normală, aceste mirosuri urcă și sunt eliberate prin gură. Da, ai înțeles bine. Când cineva îți spune că „ai o respirație de nedescris”, poate că e timpul să verifici dacă totul funcționează bine la nivelul intestinelor.

5. Pietrele la amigdale

Acestea nu sunt periculoase pentru sănătate, dar sunt cu siguranță o problemă pentru respirație. Pietrele la amigdale sunt bucăți de mâncare și minerale care se întăresc și rămân blocate în gât. Deși sunt mici, ele produc un miros greu de ignorat, descris adesea ca fiind putred și sulfuric. Singura veste bună este că pietrele la amigdale nu necesită tratamente complicate, dar dacă le ai, cu siguranță vei dori să scapi de ele cât mai repede.

Dacă ai de-a face cu una dintre aceste boli și observi că respirația ta nu e tocmai plăcută, nu amâna să mergi la un medic. Uneori, o respirație urât mirositoare nu e doar o chestiune de igienă, ci un semnal de alarmă pentru ceva mult mai serios.

Sursa: Cracked