Ce poţi trata cu cicoare
Cunoscută în popor şi sub denumirile de floricică, andivă sau andivie, cicoarea (Cichorium intybus) e o plantă perenă cu flori de culoare albastră. Înfloreşte în iulie, august şi septembrie. În medicina naturistă, de la cicoare se foloseşte toată planta, inclusiv rădăcina.
Frunzele se folosesc la prepararea infuziilor, aşa că este important să fie recoltate atunci când planta înfloreşte. Florile şi rădăcinile pot fi recoltate în orice perioadă a anului dacă se folosesc proaspete în anumite remedii, sau în luna septembrie, dacă se întrebuinţează uscate. Rădăcinile se prăjesc şi se macină, din ele preparându-se substitutul de cafea.
Cicoarea conţine numeroase substanţe active importante, cum ar fi un ulei volatil, dar şi o serie de compuşi amari, colină, inulină şi tanin. Pe lângă aceştia, rădăcina de cicoare şi partea aeriană conţin fosfor. Este considerată un tonic general bun, o contribuţie importantă pentru sănătate având-o fosforul. Inulina pe care o conţine cicoarea ajută la dezvoltarea bacteriilor „bune“, necesare pentru funcţionarea optimă a intestinelor.
Decoctul de cicoare ajută activitatea ficatului şi a rinichiului, reglează digestia, este un remediu laxativ şi diuretic bun şi curăţă organismul de toxine şi purifică sângele. În scop medicinal, cicoarea este recomandată ca adjuvant în hepatita cronică, dischinezia biliară, constipaţia cronică, în caz de acnee şi furunculoze, anemie, digestie lentă, pietre la rinichi şi la vezică şi infecţii urinare. Fitoterapeuţii subliniază importanţa folosirii remediilor din plantă şi spun că
Aliat în caz de constipaţie
Dacă vrei să îţi reglezi tranzitul şi să scapi de neplăcerile asociate digestiei lente, încearcă infuzia sau decoctul (10 minute) de cicoare. Se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi, până scapi de constipaţie.
Utilă în curele de slăbire
Cicoarea se recomandă şi în tratamentul obezităţii, pentru că scade pofta de mâncare. Acelaşi decoct recomandat în caz de constipaţie se bea dacă persoana vrea să slăbească: o cană pe parcursul unei zile. Se face o cură mai lungă, care se poate prelungi chiar şi o lună, însă cel mai indicat ar fi să ceri sfatul medicului fitoterapeut.
Remediu în probleme biliare
Atât părţile aeriene ale plantei, cât şi rădăcina ei sunt recomandate celor cu dischinezie biliară. Cicoarea are proprietăţi coleretice, adică stimulează secreţia biliară a ficatului, cât şi proprietăţi colagoge, care favorizează evacuarea bilei în duoden. De ajutor este infuzia, care se prepară din 1-2 linguriţe de plantă (atât părţile aeriene, flori şi frunze, cât şi rădăcini), la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
Tratează acneea
Rezultate bune vor obţine cei care se confruntă cu acnee dacă vor folosi remediile din rădăcină de cicoare, pentru uz extern. De la cicoare, în caz de acnee, se pot folosi atât rădăcinile, cât şi părţile aeriene. Se fac spălături locale şi se pun cataplasme pe zonele cu probleme, cu o infuzie care se prepară din 40 g de plantă la 1 litru de apă clocotită şi strecurată.
Citeşte şi: Cei mai buni înlocuitori pentru cafea
Benefică în boli de ficat şi rinichi
Planta protejează ficatul, potrivit unui studiu din 2015, rădăcina având capacitatea de a-l proteja împotriva acţiunii radicalilor liberi şi toxicităţii, îmbunătăţind funcţionarea acestui organ. În cazul digestiei leneşe şi pentru combaterea flatulenţei, se recomandă decoctul. Se pun 15-30 g de amestec de rădăcină, frunze şi flori la fiert, într-un litru de apă. Se fierb toate 5 minute. Se strecoară şi se bea 1 cană înainte de prânz şi înainte de cină.
Ştiai că...
... o specie apropiată de cicoarea care creşte în sălbăticie este cicoarea de grădină (Cichorium endivia), de la care se consumă frunzele cărnoase? Andivele sunt de fapt muguri şi frunze care provin de la cicoarea de grădină, însă nu are calităţile terapeutice ale rudei sale sălbatice.
Info
Datorită substanţelor amare, inulinei şi colinei, rădăcinile de cicoare au proprietăţi care uşurează digestia şi care favorizează evacuarea bilei.