Amarant - tratamente şi reţete

1 2 jpg jpeg

Proprietăţile amarantului

Nu doar proprietatea nutritivă a amarantului este recunoscută pentru sănătate ca un “superaliment”, ci şi proprietăţile sale medicale cau au fost demonstrate în ultimii ani. În Antichitate frunzele acestei plante erau utilizate pentru a prepara infuzii de ceai contra diareei.

Amarantul este o pseudocereală care se aseamănă cu quinoa, şi deşi împărtăşeşte aceleaşi proprietăţi cu cerealele, ea funcţionează altfel datorită proprietăţilor sale, după cum urmează:

- Este bogată în proteine şi depăşeşte cantitatea proteinelor din cereale; - Oferă multiple minerale şi vitamine naturale precum vitaminele A, C, D şi K; - Este o sursă puternică de acid folic, necesar cu precădere femeilor însărcinate; - Conţine mult calciu, fier şi fosfor; - Este o bună sursă de aminoacizi. Beneficii şi tratamente naturiste

- Îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului digestiv;

- Favorizează buna funcţionare a creierului;

- Ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge datorită grăsimilor nesaturate;

- Aduce numeroase beneficii pielii;

- Întăreşte sistemul imunitar;

- Ajută la prevenirea anemiei şi a osteoporozei;

- Este potrivit pentru persoanelor sensibile la gluten.

Amarantul este un aliment accesibil din punct de vedere economic, comparativ cu alte alimente bogate în proteine precum laptele, ouăle şi carnea.

Ai nevoie de insipraţie? Iată câteva reţete sănătoase pe bază de amarant!

1. Smoothie cu amarant, ovăz şi miere

Această licoare este un supliment bun pentru persoanele anemice datorită ingredientelor componente care contribuie la asimilarea fierului în organism.

Ingrediente:

 1/2 cană de laptă

 1 lingură de unt de arahide

 1 linguriţă de miere

 1 linguriţă de amarant

 1/3 cană de ovăz integral

 6 cuburi de gheaţă (opţional)

Mod de preparare:

Amestecă într-un blender primele patru ingrediente până când obţineţi o pastă omogenă. Adaugă ovăzul şi amestecă continuu, iar la final se include şi gheaţa.

2. Smoothie de amarant cu papaya

Acest smoothie este alegerea exelentă în cazul unei digestii lente. Pe lângă acest beneficiu acesta este indicat pentru o piele frumoasă, îmbunătăţeşte aspectul cicatriciilor datorită amarantului şi a papayei.

Ingrediente:

- 1 cană lapte degresat

- ½ cană papaya

- ½ suc de portocale

- 1 linguriţă amarant

Mod de preparare

Amestecaţi cu ajutorul unui blender laptele cu papaya până când se integrează bine. Adaugă sucul de portocale şi amestecă în continuare, iar în final se adaugî şi amarantul. A se servi un pahar pe zi.

3. Biscuiţi cu cacao şi amarant

Aceşti biscuiţi sunt un bun refugiu pentru vegetarieni şi diabetici care favorizează digestia şi mai ales nu îngraşă.

Ingrediente:

- 250 grame amarant

- 250 grame de făină de grâu dietetică

- 150 grame de zahăr brun

- 100 grame de cacao pură

- 1 ou organic

- 75 grame unt rece

Mod de preparare:

Pune într-un castron untul rece, zahărul şi oul şi amestecă bine până se obţine o cremă omogenă şi fină. Adaugă făina şi pudra de cacao cernute încet, apoi amarantul. Rezultatul trebuie să fie o cocă moale. Aluatul se pune în folie de aluminiu preţ de 30-40 de minute la frigider. Se pune hârtie de copt într-o tavă, şi se fac bile de dimensiuni egale cu ajutorul unei linguri. Le punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau până când acestea devin maronii. Se lasă la răcit şi se servesc.