Planta bună pentru memorie şi circulaţie cerebrală

image

Una dintre plantele pe care medicii o recomandă pentru îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale este ginkgo biloba, care are şi multe alte beneficii.

Ginkgo biloba (sau Copacul Maidenhair) este un arbore originar din China, care se remarcă prin longevitatea și frunzele sale verzi, în formă de evantai. Planta este rezistentă la boli, prin urmare are o durată mare de viață. În medicina tradițională chineză, frunzele de ginkgo biloba se folosesc de peste 1.000 de ani. S-a descoperit că acestea conțin substanțe benefice pentru sănătate, cu proprietăți antioxidante, precum: acizi fenolici, flavonoide, terpenoide și quercetină.

Cum se administrează

Ginkgo biloba este disponibilă sub formă de tinctură, ceai, vin, capsule sau tablete.

• Tinctură: Mărunțești frunzele uscate în bucăți mici, le pui într-un borcan și le acoperi cu alcool de 40-60°C. Lași la macerat 4 săptămâni, apoi filtrezi și transferi produsul în sticle închise ermetic. Adulții pot lua 30 picături, cu puțină apă, de 3 ori pe zi;

• Ceai: Torni 200 ml apă clocotită peste 1 linguriță cu frunze uscate, lași la infuzat 10 minute, apoi strecori. Se consumă 2-3 căni/zi.

• Capsule: Doza recomandată pentru adulți este de 120-240 mg/zi, în 2 doze.

• Vin: Amesteci 2 linguri pulbere de ginkgo biloba cu 1 litru de vin alb sau roșu fiert. Pui la macerat 10 zile, apoi stercori și îmbunteliezi vinul în sticle curate. Pentru un gust mai bun, adăugă miere sau citrice.  

Ginkgo biloba susţine sănătatea cognitivă

Administrarea de ginkgo biloba ajută la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sangvin către creier. Astfel, creierul primește oxigen și substanțe nutritive. Îmbunătățește funcția cognitivă inclusiv în cazul persoanelor diagnosticate cu demență ușoară. O cercetare recentă a arătat că administrarea a cel puțin 240 mg de extract, timp de 24 săptămâni, susține memoria, concentrarea și capacitatea de gândire. Beneficii similare au fost observate și la adulții în vârstă, care au trecut printr-un accident vascular cerebral moderat. Un alt avantaj al acestei plante este că previne vertijul și amețelile, apărute odată cu înaintarea în vârstă. O cercetare a arătat că 80 mg de ginkgo biloba, luate de 2 ori pe zi, într-o cură de 12 săptămâni, combinate cu antrenamente de echilibru, ajută în acest sens.

image

Îmbunătățește vederea

Extractul de ginkgo biloba previne bolile oculare apărute odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu a arătat că pacienții diagnosticați cu degenerescență maculară (boală care afectează macula, implicit vederea centrală) și-au îmbunătățit vederea după 6 luni de administrare. În plus, extractul se poate folosi ca tratament alternativ pentru glaucom, (boală progresivă a ochilor care afectază nervul optic).

Benefică pentru inimă

Administrarea de ginkgo biloba îmbunătățește fluxul sangvin și reglează nivelul tensiunii arteriale. Un studiu a arătat că planta este eficientă în ameliorarea anginei pectorale (disconfortul cauzat de bolile de inimă). Alte cercetări au arătat că planta poate avea efect protector contra accidentului vascular cerebral.

Ajută în depresie 

Ginkgo biloba poate fi administrată ca adjuvant în tratamentul antidepresiv, deoarece îmbunătățește simptomele afecțiunii. Substanțele active din plantă influențează neurotransmițătorii din creier, cum ar fi serotonina și dopamina, implicate în reglarea stării de spirit.

Contraindicații

Ginkgo biloba nu se recomandă persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante. De asemenea, femeile însărcinate, cele care alăptează, pacienții cu epilepsie, diabet și hipertensiune arterială trebuie să ceară sfatul mediului înainte de administrare.