Planta utilă femeilor aflate la menopauză. Ce alte beneficii mai are

Bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și schimbări bruște de dispoziție, toate acestea sunt neplăceri asociate cu menopauza.

image

În acest caz, aliat de nădejde poate fi cohoșul negru (actaea racemosa), o plantă perenă cu flori albe ce poate atinge până la 2,5 m înălțime. Datorită proprietăților de reglare a estrogenului, remediile pe bază de cohoș negru pot fi de ajutor în caz de menopauză. Totodată, această plantă medicinală mai are și alte beneficii importante.

Reduce bufeurile

Numeroase studii arată că remediile pe bază de cohoș negru sunt eficiente în calmarea simptomelor menopauzei. Spre exemplu, în cadrul unui studiu care a avut în vedere 80 de femei care se confruntau cu bufeuri, 20 mg de extract de cohoș negru administrat zilnic, timp de două luni, a dat rezultate. Astfel, femeile cărora li s-au administrat 20 mg de cohoș negru au constat o ameliorare semnificativă a bufeurilor, scrie healthline.com. Deși, este apreciat în prezent mai ales pentru că poate restabili confortul femeilor la menopauză, cohoșul negru nu a fost folosit de la început în acest scop. ,,În ultimii ani cohoșul negru a fost promovat ca un tratament pentru bufeuri, dar acesta nu este scopul în care a fost folosit în mod tradițional. Atât în medicina tradițională chineză, cât și în cea tradițională occidentală, cohoșul negru a fost folosit pentru a reduce durerea și a calma sistemul nervos’’, spune specialistul în medicină integrativă, dr Yufang Lin, potrivit clevelandclinic.org.

De ajutor în caz de infertilitate și dureri menstruale

Unele studii arăta că suplimentele pe bază de cohoș negru pot îmbunătăți fertilitatea feminină, scrie healthline.com. De asemenea, remediile pe bază de cohoș negru pot crește șansele de a rămâne însărcinată, inclusiv în caz de ovare polichistice. Acest aspect se explică prin faptul că cohoșul negru acționează asemenea estrogenului asupra sistemului nervos, provocând ovulația. De altfel, remediile pe bază de cohoș negru pot fi de ajutor și în caz de dureri menstruale, sindrom premestrual (PMS) și ciclu menstrual neregulat.

Vezi şi: Aceste alimente reduc simptomele menopauzei

Alte beneficii ale cohoşului negru

Poți folosi remedii pe bază de cohoș negru și în caz de schimbări bruște de dispoziție, dureri de cap, articulare, musculare, spasme, pentru menținerea sănătății sistemului nervos, a rinichilor și a ficatului și în curele de slăbire. De asemenea, cohoșul negru poate avea efect calmant în caz de insomnie.

Cum se administrează remediile pe bază de cohoș negru

Cohoșul negru se administrează de obicei sub formă de capsule sau ceai. Capsulele pe bază de cohoș negru se găsesc la plafar și se administrează o capsulă pe zi sau conform recomandărilor medicale. Poți și să bei ceai de cohoș negru pe care îl găsești tot la plafar sau îl poți prepara acasă din 20g de rădăcină de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, potrivit mountsinai.org. Se lasă la infuzat 15 minute și se beau până la 3 căni pe zi.

Vezi şi: Ileana Badiu şi menopauza la 43 de ani. Ce simptome a avut

Contraindicații și precauții

Remediile pe bază de cohoș nergu pot interfera cu anumite medicamente, precum anticoncepționale sau unele tratamente hormonale, motiv pentru care este indicat să vorbești cu medicul în cazul în care iei astfel de tratamente dar îți dorești să încerci și remedii pe bază de cohoș negru. Deși, cohoșul negru este în general bine tolerat, poate duce și la efecte secundare ușoare ca tulburări digestive, greață, dureri musculare sau dureri de sâni sau sângerări în afara ciclului menstrual. Înainte de a începe orice tratament naturist pe bază de cohoș negru, consultă specialistul fitoterapeut.

De Anca-Teodora Popa