Cel mai bun remediu contra infecţiilor urinare. Cum se consumă

Una dintre problemele de sănătate frecvente sunt infecţiile urinare. Tratamentul naturist este indicat, iar merişoarele sunt utile atât în prevenirea, cât şi în tratarea lor.

image

Infuzia de merişor previne şi tratează infecţiile urinare. Foto: Shutterstock

Arbust întâlnit în zonele montante, merişorul este valorificat în fitoterapie pentru numeroasele avantaje pe care le are asupra sănătăţii. Atât frunzele, cât şi fructele sunt indicate în prevenirea şi tratarea unor boli precum infecţiile urinare.

Merişorul (Vaccinium vitis idaea) este o plantă nativă din America de Nord şi Europa. În ţara noastră, creşte în pădurile umbroase şi umede din regiunile alpine. În scopuri medicinale se recoltează frunzele, care se usucă la umbră, şi fructele, care se consumă proaspete sau se pot conserva prin uscare. "Merișoarele proaspete sunt o sursă bună de vitamina C și fibre alimentare, 100 g asigurând 18% respectiv 14 % din doza zilnică recomandată și doar 50 kcal/100 g. Merișoarele uscate nu mai au vitamina C, însă aduc 300 kcal/100 g. Ca orice alt fruct, ele pot fi integrate într-un stil de viață sănătos, fiind servite fie ca și gustări, fie ca şi „dulce” la finalul mesei", explică dr. Mihaela Posea - medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Antiseptic renal şi urinar

Leacurile pe bază de merişor sunt recomandate în prevenirea şi tratarea problemelor renale şi în infecţiile tractului urinar. Frunzele merişorului au în componenţă arbutină, cu acţiune antiseptică, motiv pentru care remediile care le conţin sunt indicate în tratarea bolilor de rinichi şi în inflamaţiile vezicii urinare, precum şi în gută şi reumatism.

Sucul de merişoare, leac în cistite

Sucul de merişoare este indicat în prevenirea infecţiilor urinare (cistite, uretrite, pielonefrite). Graţie unui compus (proantocianidine) conţinut, acest remediu are acţiune antibacteriană, prevenind ataşarea E.coli de suprafaţa interioară a vezicii urinare şi a tractului urinar, prevenind astfel infecţiile la acest nivel. Aproape 90% din infecţiile tractului urinar sunt cauzate de E.coli. Totodată, sucul de merişoare previne şi apariţia recidivelor de infecţii urinare.

Vezi şi: Tratarea infectiei urinare naturist plus masuri preventive

Beneficii pentru săntatea cardiacă

Unele studii au arătat că sucul şi extractul de merişoare ar promova sănătatea inimii, pentru că reduc factorii de risc cardiovascular: scad tensiunea şi nivelul colesterolului şi al homocisteinei, un compus din plasmă ale cărei valori crescute sunt corelate cu riscul de apariţie a cheagurilor de sânge, a infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

Remediu pentru bacteria ulcerului

Consumul regulat de suc de merişoare poate preveni infecţia cu Helicobacter pylori. Această bacterie este implicată în apariţia gastritei cronice şi a ulcerului gastroduodenal. De asemenea, sucul de merişoare poate completa tratamentul medicamentos indicat în eradicarea bacteriei.

Oferă protecţie faţă de unele tipuri de cancer

Merișoarele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de acid ursolic, un compus vegetal cu efecte antioxidante, antiinflamatoare și potențial  anticancerigene. S-au observat beneficii în cancerul de prostată, de sân, de colon şi de plămâni.

Sub ce formă se consumă

- Infuzia se obţine din 1 linguriţă de merişor (frunze şi lăstari) şi 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară şi se consumă, cu o jumătate de oră înainte de mese. Se pot bea 3 căni pe zi.

- Sucul se obţine din 1 cană cu merişoare şi 1 cană cu apă, care se amestecă în blender. Se strecoară şi se adaugă, după preferinţe, 1 linguriţă cu suc de lămâie şi puţină miere.

- Pulberea se prepară din plantă (frunze şi lăsatri), care se macină fin cu răşniţa electrică. Se ia 1 linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de înghiţire se ţine sub limbă 10 minute. Pulberea e indicată ca antiseptic şi antiinflamator urinar.

- Extractul din mlădiţe de merişor se administrează în reglarea tranzitului intestinal şi în ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare. Se iau 2 ml în puţină apă, de 2 ori pe zi, înainte de mese.

-Comprimate: 1 capsulă, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Sunt indicate în  infecții ale tractului urinar, inflamații urogenitale, leucoree, infecții acute, reumatism, gută și diaree.

Precauţii şi contraindicaţii

În cazuri foarte rare, merişoarele pot da o reacţie alergică. Din cauza conţinutului mare de vitamina K, consumul de merişoare trebuie limitat la cei care fac tratamente anticoagulante, pentru a evita riscul de sângerare. Remediile cu merişoare nu sunt indicate nici în sarcină şi nici celor cu pietre la rinichi.

Util

Merişoarele sunt indicate şi celor cu diabet, pentru că pot ajuta la scăderea glicemiei.