Iată de ce este bine să ai în casă tinctură de arnică!

Durerile musculare sau articulare, înțepăturile de insecte, contuziile și aftele pot fi alinate cu ajutorul tincturii de arnică. Datorită unor proprietăți active, arnica ajută la alinarea durerilor musculare, reduce inflamațiile și acționează la fel ca un antibiotic local, informează webmed.com.

image

De ajutor în reducerea inflamației și a durerii

Un studiu recent, care a monitorizat mai multe persoane care au suferit o ritidectomie (intervenție chirurgicală de îndepărtare a ridurilor), a demonstrat proprietățile arnicăi de vindecare a problemelor postoperatorii, precum reducerea umflăturilor și alinarea durerilor. Tinctura de arnică se poate aplica local, direct pe zona cu probleme. 

Indicată în afte

De asemenea, tinctura de arnică poate fi de ajutor și în tratarea aftelor. Pentru a alina disconfortul provocat de afte, se aplică o cantitate mică de tinctură de arnică, direct pe aftă.

Precauţii

Atenție: Arnica poate fi toxică dacă este folosită pentru uz intern, fără a fi diluată. De asemenea, unele persoane pot manifesta reacții alergice la remediile pe bază de arnică, motiv pentru care este bine să le evite. Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să consulte medicul specialist înainte de a încerca tinctura sau orice alt remediu pe bază de arnică.

Cum poți prepara acasă tinctură de arnică

Grație proprietăților analgezice, antiinflamtoare și antireumatice, tinctura de arnică poate fi un remediu de mare ajutor în alinarea diferitelor tipuri de dureri, calmarea mâncărimii cauzate de înțepăturile de insecte și ameliorarea disconfortului cauzat de afte. O poți găsi la farmacie sau o poți prepara chiar tu acasă. Ai nevoie de:

-un borcan mare de 1 litru

-3 căni de arnică uscată

-o sticlă de alcool

Mod de preparare:

Presează arnica uscată atât pe suprafața borcanului, cât și pe părțile laterale. Umple apoi borcanul cu alcool, lăsând puțin spațiu între capacul borcanului și amestecul obținut (aproximativ 3 cm). Pune capacul borcanului și lasă tinctura într-un loc întunecos pentru aproximativ 2 săptămâni, timp în care agiți borcanul odată pe zi. După ce trec cele 2 săptămâni, strecori tinctura cu ajutorul unui tifon și o torni în sticluțe închise la culoare, Se folosește pentru uzul extern, aplicându-se o cantitate mică de tinctură cu ajutorul unui bețișor cosmetic, direct pe zonele afectate.

de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/arnica-homeopathic 

https://nourishingsimplicity.org/make-simple-arnica-tincture