Uleiul de cătină are beneficii uimitoare. Cum te ajută să previi şi să tratezi bolile

1 ulei catina jpg jpeg

Folosit de mii de ani, uleiul de cătină şi-a demonstrat eficienţa în ameliorarea multor neplăceri Acest remediu poate preveni infecţiile, bolile cardiovasculare şi ajută la menţinerea sănătăţii ficatului şi a pielii.

Boabele de cătină sunt mici depozite de vitamine (mai ales C, dar şi B şi E), minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor) şi alţi compuşi benefici, care oferă protecţie în multe probleme de sănătate. Aceste substanţe le regăsim în diversele leacuri care se obţin dn cătină, unul dintre ele fiind uleiul. Acest remediu este bogat în grăsimi bune, fiind una dintre puţinele surse vegetale de acizi graşi Omega-3, Omega-6, Omega-7 şi Omega-9. Uleiul de cătină poate fi consumat ca atare sau sub formă de capsule care îl conţin ori poate fi folosit extern, prin aplicarea pe piele.

Protejează sănătatea cardiovasculară

Antoxidanţii din uleiul de cătină au acţiune benefică în cazul factorilor de risc cardiovasculari, printre care hipertensiunea şi nivelul crescut al colesterolului. De asemenea, acest leac a dovedit beneficii şi în reducerea probabilităţii de formare a cheagurilor de sânge.

Citeşte şi: Cătina, superalimentul românesc – 5 beneficii care te vor convinge

Susţine regenerarea pielii

Compuşii din uleiul de cătină menţin sănătatea pielii. Studiile efectuate pe cobai au arătat că remediul, aplicat direct de tegument, favorizează regenerarea pielii şi grăbeşte vindecarea în caz de răni sau alte leziuni. Totodată, uleiul de cătină scade inflamaţia care apare după expunerea la soare, previne uscarea pielii şi aduce ameliorare în degerături, escare, psoriazis şi eczeme.

Stimulează imunitatea

Uleiul de cătină susţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi poate preveni infecţiile. Acest beneficiu este pus pe seama flavonoidelor şi antioxidanţilor din cătină. În cadrul unor studii s-a observat că uleiul de cătină a oferit protecţie faţă de gripă, HIV, herpes şi a prevenit dezvoltarea bacteriei E.coli.

Benefic pentru ficat

Graţie grăsimilor bune, a vitaminei E şi a carotenoizilor conţinuţi, uleiul de cătină protejează celulele şi ţesutul hepatic. Un studiu a arătat că acest remediu este util şi în cazul persoanelor cu ciroză. De asemenea, este indicat şi steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras). 

Inamic al celulelor canceroase

Quercitina din uleiul de cătină poate contribui la distrugerea celulelor maligne, limitând şi multiplicarea lor. De asemenea, vitamina E şi alţi antioxidanţi prezenţi în uleiul de cătină oferă protecţie faţă de această boală de temut.

Alte beneficii

  • Îmbunătăţeşte digestia. Uleiul de cătină poate preveni şi trata ulcerul, aducând ameliorarea şi în constipaţie şi în boala de reflux gastroesofagian.
  • Reduce simptomele menopauzei, inclusiv uscăciunea vaginală.
  • Scade uscăciunea ochilor, dacă este administrat intern. De asemenea, poate scădea senzaţia de arsură a ochilor şi roşeaţa oculară.
  • Poate aduce ameliorări în caz de depresie.

Cum se administrează

Intern: adulţii pot face cure de 2 -3 ori pe an, 1 lună, timp în care pot lua 20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi. Copiilor (peste 3 ani) li se pot da câte 5 picături de 3 ori pe zi, 1 lună.

Extern: se aplică pe zonele afectate, până se observă îmbunătăţiri.

Ştiai că...

...uleiul de cătină a fost folosit cu succes pentru tratarea unor probleme de piele cu care s-au confruntat victimele accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986?