Ai băut vreodată ceai de trandafir? Iată ce beneficii uimitoare are!

În terapiile naturiste sunt utilizate în special soiurile de trandafir de dulceaţă (Rosa centifolia) şi cel de lună (Rosa damascena). Petalele sunt valorificate în tratamente graţie conţinutului lor (tanin, ulei volatil, derivaţi flavonici, vitaminele A, C şi E, fier, calciu etc.). Petalele de trandafir sunt, de asemenea, bogate în fitonutrienți, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante. Totodată, au efecte antiinflamatoare, astringente, antiseptice şi antipiretice.

image

Leac în problemele digestive

Ceaiul de trandafir susţine producerea bilei. Acest lucru are efecte benefice în ceea ce priveşte digestia şi prevenirea constipaţiei. De asemenea, ceaiul de trandafir poate ajuta şi tratamentul diareei cronice şi este un remediu benefic şi pentru detoxificare.

Poate preveni bolile grave

Frunzele de trandafir sunt bogate în antioxidanţi, compuşi care limiteazăn efectele radicalilor liberi, asociaţi cu stresul oxidativ şi leziunile celulare, implicit cu îmbătrânirea şi cu apariţia unor boli. Principalele surse de antioxidanți din ceaiul de trandafiri sunt polifenolii. Se consideră că dietele bogate în polifenoli reduc riscul anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și diabet de tip 2, și că protejează creierul de boli degenerative. Activitatea antioxidantă a ceaiului din petale de trandafir o poate depăşi inclusiv pe cea a ceaiului verde, potrivit unui studiu.

Acidul galic, un antioxidant din ceaiul de trandafir, este recunoscut pentru efectele anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatoare şi analgezice.

Antocienii, pigmenţii care dau culoare trandafirului, sunt asociaţi cu menţinerea sănătăţii tractului urinar, a ochilor, şi cu reducerea unor tipuri de cancer.

Vezi şi: Plante care ajută la eliminarea toxinelor din corp

Antiinflamator natural

Sub formă de pulbere, petalele de trandafir pot fi la fel de eficiente ca aspirina sau ibuprofenul, potrivit unui studiu. Ceaiul de trandafiri poate reduce inflamaţia cauzată de traumatisme sau de afecţiuni precum artrita. De asemenea, poate ameliora durerea menstruală.

Alte beneficii

Ceaiul de trandafiri mai poate avea beneficii precum:

►inducerea relaxării, prin alungarea stresului, având uşor efect antidepresiv şi calmant nervos

►ameliorarea simptomelor răcelilor şi ale gripei

►tratamentul afecţiunilor bucale la sugari

►revigorarea şi întreţinerea pielii, graţie proprietăţilor astringente, tonice şi cicatrizante

►are efecte diuretice, previne retenţia de apă.

CUM ÎL PREPARI

Pentru tratamentele naturiste cu trandafiri, alege soiurile de dulceaţă (de preferat) sau de lună. Sunt indicate petalele fără pesticide (bio) şi este mai bine să le cumperi din surse de încredere (magazine cu produse naturiste sau farmacii). Nu sunt indicaţi trandafirii de la florărie în scop medicinal, pentru că aceştia pot fi trataţi. Poţi prepara ceaiul atât cu frunze proaspete, cât şi cu frunze uscate.

►Dacă preferi petalele proaspete, prepari ceaiul astfel: pune echivalentul a 2 linguri de petale de trandafir bine spălate în 3 căni cu apă şi lăsaţi la fiert 6 minute. Se strecoară şi se consumă cald.

►Ceaiul din petale uscate se obţine din 1-2 linguriţe lăsate la infuzat în 250 ml de apă. Se lasă la infuzat un sfert de oră, se strecoară, după care se consumă.

De ce să ţii cont

Poţi bea cel mult 3 căni de ceai de trandafir zilnic, între mese. Persoanele cu alergie la trandafiri trebuie să îl evite. Este bine de ştiut că poate interacţiona cu unele medicamente precum antidepresivele şi anticoagulantele.

INFO

În medicina tradiţională chineză, ceaiul de trandafiri este un remediu folosit pentru stomac şi probleme digestive, în caz de oboseală sau insomnie, contra iritabilităţii şi pentru a ameliora simptomele menopauzei şi crampele menstruale.