Cum prepari laptele de aur, leacul indian care alungă durerea şi depresia

image

Laptele de aur este o băutură tradițională indiană care se consumă pentru a calma durerea sau pentru a avea un somn mai bun.

Principalul ingredient al acestei băuturi este turmericul, condimentul care îi conferă culoarea galbenă, și care este apreciat pentru conținutul bogat de antioxidanți (substanțe care protejează celulele împotriva stresului oxidativ, îmbunătățesc sistemul imunitar, previn bolile cronice și scad riscul de infecții și boli). Turmericul se adaugă în lapte de vacă încălzit, alături de alte ingrediente cu efect antioxidant, precum scorțișoară sau ghimbir. Combinația de ingrediente oferă numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

Vezi şi: Ce este turmericul şi de ce este considerat pulbere tămăduitoare

Are efect calmant

Cu proprietăți antiinflamatoare puternice, laptele de aur poate ajuta la reducerea inflamației și durerilor articulare cauzate de artroză și artrită reumatoidă. În cadrul unui studiu, efectuat pe 45 de persoane cu poliartrită reumatoidă, 500 mg. de curcumină administrate zilnic au fost mai eficiente în reducerea durerilor atât față de 50 g dintr-un medicament comun pentru această boală, cât și față de combinația dintre curcumină și medicament. În mod similar, într-un alt studiu realizat pe 247 de persoane cu artroză, persoanele care au consumat extract de ghimbir s-au confruntat cu mai puține dureri față de cele cărora li s-a administrat o substanță placebo.

Combate insomnia

Dacă este consumat seara, laptele de aur relaxează organismul, în timp ce scade nivelul de anxietate, induce somnul și îi îmbunătățește calitatea. Aceste beneficii sunt datorate substanțelor active din compoziția băuturii, cum sunt triptofanul (din lapte) și curcumina (din turmeric).

Reduce depresia

Studiile științifice au demonstrat că turmericul (mai exact curcumina din compoziția lui) reduce simptomele depresiei și îmbunătățește starea de spirit. În cadrul unei cercetări, făcută pe 60 de persoane cu tulburări depresive, s-a constatat că persoanele care au consumat curcumină și-au îmbunătățit starea psihică, în mod similar cu cele care au luat antidepresive, în timp ce grupul care a combinat tratamenul cu antidepresive și cu administrarea de curcumină s-a simțit cel mai bine. Explicația este că stările depresive sunt legate de scăderea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), iar curcumina îi crește nivelul și ameliorează depresia.

Bun pentru memorie

Laptele de aur aduce beneficii și pentru creier. Substanțele active din această băutură ajută creierul să formeze noi conexiuni, promovează creșterea celulelor sănătoase și previn tulburările, inclusiv boala Alzheimer. În plus, consumul regulat de scorțișoară și ghimbir îmbunătățește timpul de reacție și memoria.

Vezi şi: Cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea memoriei

Cum îl pregătești

Laptele de aur poate fi pregătit în casă și păstrat în frigider pentru cel mult 5 zile. Pentru o porție, urmează această rețetă:

Ai nevoie de:

- 1/2 cană (120 ml) lapte neîndulcit

- 1 linguriță turmeric

- 1 bucată mică ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir

- 1/2 linguriță scorțișoară pudră

- 1 praf piper negru măcinat

- 1 linguriță miere sau sirop de arțar (opțional)

Mod de preparare:

Pui laptele la fiert, la foc mic, într-o cratiță și adaugi turmericul, scorțișoara, ghimbirul și piperul negru. Îl lași pe foc timp de 2-3 minute (nu îl fierbi!) sau până când capătă o aromă plăcută. La final, adaugi mierea sau siropul de arțar. Băutura se consumă caldă.