Cele mai bune remedii naturale pentru durerile de stomac

image

Durerile de stomac pot avea cauze multiple, de la stres prelungit, mese mult prea copioase, până la afecțiuni ca gastrita sau ulcerul. Oricare ar fi cauzele, remediile din farmacia verde sunt ajutoare de nădejde în calmarea acestor neplăceri.

Sucul de varză ameliorează disconfortul stomacal

Varza este un aliment cu efect antiacid, fiind adesea indicată în tramentul ulcerelor, după cum scrie în volumul „Legumele, izvor de sănătate”.În plus, varza este o legumă bogată în fitonutrienți, vitamine (A, C și K) și antioxidanți naturali care au rol în prevenirea cancerului și a afecțiunilor cardiovasculare, prin neutralizarea radicalilor liberi. De altfel, sucul de varză este considerat un remediu eficient contra durerilor de stomac, întrucât are proprietăți alcaline și prezintă în compoziția sa o substanță numită glutamină, aminoacid cu care se hrănesc celulele care căptușesc stomacul și intestinul subțire și care ajută la reducerea inflamației stomacale. Sucul de varză favorizează restabilirea confortului intestinal, facilitează eliminarea toxinelor, reduce greața și este eficient împotriva constipației. Acesta se prepară foarte ușor: întâi cureți bine varza, apoi o tai în bucăți mici, pe care le introduci în storcător. Pentru îmbunătățirea aromei, poți adăuga în blender și alte legume sau fructe. Se recomandă consumul a două pahare de suc de varză pe zi. Sucul de varză este, în general, bine tolerat, scrie medicalnewstoday.com. Totuși, trebuie evitat consumul excesiv, iar persoanele care suferă adesea de balonare sau cele care prezintă afecțiuni tiroidiene trebuie să consulte medicul înainte de a consuma suc de varză. De altfel, este important de menționat că sucul de varză poate interfera și cu unele medicamente ca anticoagulantele.

Menta este de ajutor în caz de greață și diaree

Încă de la începuturile vechii civilizații europene, menta era folosită ca remediu contra afecțiunilor digestive, paraziților intestinali, pentru cicatrizarea ulcerelor pielii, contra înțepăturilor de insecte sau pentru stimularea lactației la lăuze, se precizează în volumul „Plante Medicinale de la A la Z”, editat de Ursula Stănescu. Mai mult decât atât, menta conține mentol, acea substanță care-i conferă mirosul plăcult și răcoritor și care prezintă, de altfel, efecte analgezice ușoare, fiind, totodată, de folos în înlăturarea stării de greață. Pentru stările de greață, pot fi de ajutor bomboanele cu mentă, ceaiul sau chiar ronțăitul frunzelor de mentă după ce acestea au fost spălate. Ceaiul de mentă este util și în caz de diaree, indigestie, greață sau balonare. Ceaiul de mentă se prepară dintr-o linguriță de frunze proaspete la 150 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau 1-2 căni pe zi. Atenție ! Menta nu este recomandată persoanelor care suferă de boala de reflux gastroesofagian și poate interacționa cu unele medicamente, precum antiacidele.

Ceaiul de mușețel ameliorează durerea

Mușețelul s-a bucurat de o popularitate crescută, încă din cele mai vechi timpuri, semințe de mușețel fiind găsite, cu ocazia săpăturilor arheologice și în marele sit roman, Vindonissa. Mușețelul este recunoscut și în prezent, grație proprietăților antiinflamatoare, antiseptice și carminative (ajută la reducerea gazelor și a balonării).

Ceaiul de mușețel poate ajuta la ameliorarea durerii stomacale, grație proprietăților antiimflamatoare ale plantei. Acesta se prepară dintr-o lingură uscată de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau 1-2 căni pe zi. În general, mușețelul este o plantă medicinală bine tolerată, însă este contraindicată persoanelor care au alergie la mușețel. De asemenea, femeile gravide trebuie să ceară sfatul medicului, înainte de a consuma remedii pe bază de mușețel.

Ghimbirul este un antioxidant natural

Ghimbirul este unul dintre cele mai vechi remedii utilizate contra problemelor stomacale de la greață, până la dureri de stomac și reflux gastroesofagian. Ca remediu, poți încerca să prepari ceai de ghimbir. Mod de prepare: Se curăță și se toacă o bucată de rădăcină de ghimbir, și se fierbe împreună cu o cană de apă, timp de 5 minute. Se ia de pe foc, apoi acoperi cu un capac și lași la infuzat timp de 20 de minute. Se strecoară și se amestecă 1-2 lingurițe de miere și suc de lămâie după gust, scrie westonoutpatient.com. Se pot bea 1-2 căni pe zi. Atenție ! Consumul excesiv de ghimbir, poate provoca anumite efecte adverse precum diaree, arsuri la stomac, greață sau gaze. De asemenea, ghimbirul nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet.

Cum să eviți durerile de stomac

Pentru a evita durerile de stomac, încearcă să respecți un anumit program de masă, evită pe cât posibil episoadele stresante, prăjelile, grăsimile trans și uleiurile vegetale rafinate. Alege în schimb, un regim echilibrat, bogat în fructe și legume. Dacă durerile de stomac te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice sau dacă, pe lângă dureri, mai apar simptome ca sânge în scaun sau vărsături cu sânge, prezintă-te de urgență la medic.

De Anca-Teodora Popa

Surse :

„Legumele, izvor de sănătate”, editura Lider, 2015

„Plante Medicinale de la A la Z”-volum editat de Ursula Stănescu, editura Polirom, 2021

https://www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies#peppermint

https://www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea#TOC_TITLE_HDR_14

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cabbage-juice-for-ulcers#risks

https://www.webmd.com/diet/mint-tea-health-benefits

https://westonoutpatient.com/news/the-power-of-gingertorelieveheartburn