Ce poţi trata cu ulei de măsline. Leacuri pe care e bine să le cunoşti

Renumit încă din Antichitate, uleiul de măsline este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și conținutul ridicat de grăsimi monosaturate, care au rolul de a preveni afecțiunile inimii și accidentele vasculare celebrale. Homer numea uleiul de măsline ,,aurul lichid’’, acest lucru datorându-se faptului că poate fi folosit în tratarea a numeroase probleme de sănătate. 

ulei masline jpg

Uleiul de măsline poate ameliora multe probleme de sănătate. Foto: Shutterstock

Poate elimina constipația 

Dacă suferi de constipație, poți lua 1 lingură de ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol. Atenție! Nu consuma mai mult de 1 lingură de ulei de măsline dimineața, fiindcă, în exces, poate duce la diaree și crampe. De asemenea, acest remediu nu se recomandă bebelușilor și copiilor. 

Leac în problemele biliare 

Uleiul de măsline este eficient şi în tratamentul dichineziilor biliare. Urmează terapia cu 1 lingură de ulei de măsline extravirgin în asociere cu suc de lămâie, administrată dimineaţa, pe stomacul gol. Cura are efecte benefice coleretic-colagoge, adică stimulează secreţia şi eliminarea bilei. După administrare, se stă culcat pe partea dreaptă aproximativ 30 de minute.   

Util în vindecarea rănilor minore 

Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene, fapt ce-l face un aliat de nădejdie în vindecarea mai rapidă a rănilor. Potrivit unui studiu, uleiul de măsline administrat intern ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor ușoare. Astfel, se recomandă consumul de salate și sosuri preparate în casă, pe bază de ulei de măsline, pentru a grăbi procesele de vindecare. 

Vezi şi: Care este cel mai sănătos ulei pentru consum

Previne și tratează iritațiile din zona scutecului 

Mamele pot folosi un unguent pe bază de ulei de măsline pentru a trata iritațiile și roșeața bebelușilor. De asemenea, acest unguent este util și în îngrijirea zilnică a bebelușului, pentru că previne iritațile și hidratează foarte bine zona scutecului.   

Hidratează vârfurile și previne despicarea acestora 

Vopsitul și folosirea în exces a produselor pentru păr poate duce la uscarea acestuia și la deteriorarea firelor de păr. Pentru a scăpa de această problemă aplică ulei de măsline de la vârfuri până la rădăcină și lasă să acționeze între 10 și 20 de minute, după care folosește un șampon cu acțiune blândă și clătește. Acest remediu pentru păr poate, de asemenea, să prevină iritațiile de la nivelul scalpului și mătreața. 

Vezi şi: Cura de detoxifiere cu ulei de măsline şi lămâie

 Previne îmbătrânirea mâinilor

Grație proprietăților antioxidante, uleiul de măsline poate fi de ajutor împotriva îmbătrânirii premature a mâinilor. Mai mult, acest ulei este foarte hidratant și poate fi folosit cu succes în tratarea mâinilor uscate și crăpate. Tot ceea ce trebuie să faci este aplici zilnic o cantitate mică de ulei de măsline pe mâini și să masezi bine, până ce aceasta se absoarbe. Ori, dacă preferi, poți cumpăra o cremă naturală pe bază de ulei de măsline, pe care o găsești în magazinele naturiste.