Care este cel mai sănătos ulei pentru consum

1 ulei gatit jpg jpeg

Uleiul joacă un rol important în aproape orice bucătărie. Mâncarea gătită fără ulei este lipsită de gust şi de savoare. Bineînţeles, moderaţia este cheia rezolvării atunci când vine vorba de o alimentaţie sănătoasă, iar utilizarea uleiului nu face excepţie de la această regulă.

Uleiul vegetal reprezintă o trigliceridă extrasă din plantă. Cel mai cunoscut şi utilizat tip de ulei vegetal este, fără doar şi poate, cel de floarea-soarelui. Uleiul de floarea-soarelui este bogat în vitamina E şi are o aromă uşoară, nu prea intensă. Este bogat în acizi graşi de tip Omega-6. Corpul are nevoie de aceşti acizi graşi pentru a funcţiona optim, însă o cantitatea prea mare de acizi graşi Omega poate creşte riscul de inflamaţii.

Uleiul de măsline, considerat cel mai sănătos 

Cunoscut încă din Grecia Antică, uleiul de măsline este considerat cel mai sănătos ulei pentru consum. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de măsline asigură o bună parte din acizii graşi esenţiali pentru necesarul zilnic şi, nu numai atât, acesta oferă organismului necesarul zilnic de vitamina E şi 7 % din necesarul zilnic de vitamina K. Pentru a te bucura, însă, de beneficiile multiple ale uleiului de măsline, trebuie să te asiguri că nu este contrafăcut. Citeşte cu atenţie etichetele de pe uleiul extravirgin, pentru a vedea dacă acesta este original, pur sau dacă este amestecat cu alte uleiuri, precum cu cel de rapiţă. Uleiul de măsline este recomandat preponderent în salate, nu şi pentru prăjit.

Citeşte şi: Cura de detoxifiere cu ulei de măsline şi lămâie

Ce beneficii au celelalte uleiuri

Uleiul de cocos este recunoscut pentru utilizarea sa în ameliorarea şi tratarea diverselor afecţiuni, precum afecţiuni cardiovasculare, ajută la detoxifierea organismului, are efecte antiîmbătrânire şi poate ajuta chiar şi în cazul Alzheimer. Uleiul de cocos poate fi folosit în bucătărie, în cazul în care găteşti la temperaturi foarte ridicate sau, chiar, în cazul prăjelilor. Totuşi, din cauza conţinutului bogat de grăsimi saturate, uleiul de cocos trebuie folosit cu moderaţie.

Uleiul de canola este un derivat al uleiului de rapiţă. Este bogat în grăsimi mononesaturate şi polisaturate, esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă. În America de Nord este consumat aproape zilnic fiind bogat în nutrienţi. În Europa, însă, este un produs ceva mai rar.

Uleiul de in este bogat în acizi graşi Omega-3, esenţiali pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Se recomandă, însă, utilizarea lui doar în dressing-uri şi salate, nefiind indicat pentru gătitul pe aragaz.

Uleiul de susan este folosit pentru a da aromă felurilor de mâncare. Conţine grăsimi mononesaturate şi polinesarurate.

Anca-Teodora Popa

Citeşte şi: Cum alegi uleiurile: care sunt potrivite pentru gătit şi care sunt ideale pentru salate