Levănțica aduce bucurie, cum să o folosești pentru sănătate?
Lanurile de levănțică sunt vedete în pozele de pe canalele de socializare și ne schimbă starea de spirit în bine prin frumusețea tufelor înflorite. Mirosul de levănțică este deosebit și apreciat de multă lume, iar calitățile terapeutice ale plantei sunt multiple.
Levănțica este utilizată frecvent în aromaterapie. Foto: ShuTterstock
Ca ceai sau ulei, levănțica relaxează
În preparatele naturiste, levănțica ne oferă efectele ei calmante, relaxante şi revigorante. Se știe de asemenea, că levănțica are proprietăți benefice în diminuarea stărilor negative. Poți profita de aceste daruri la administrarea externă, pe piele, sub formă de ulei de masaj sau în crème cu aroma de levănțică. De asemenea, poți apela și la aromaterapie, când mirosul plantei este inhalat după ce este difuzat în atmoferă prin diverse practici specifice aromaterapie. Uleiurile de levănțică pot fi folosite în aromaterapie, fără contraindicațiile specifice adminsitrării interne, dar cu precauție în cazul persoanelor care au fond alergic.
Ceaiul, uleiurile și tincturile de levănțică se administrează intern, inducând calm și buna-dispoziție.
Când să o culegi dacă vrei să o folosești în casă?
Lavanda înflorește în perioada iunie-septembrie, dar maximul de ulei esential care îi oferă mirosul plăcut este produs cu 15-20 de zile dupa apariția primelor flori. Pe măsură ce apar semințele, va scădea și cantitatea de ulei esențial. De asemenea, este bine să știi că și compoziția chimică a uleiului variază pe toata durata zilei, așa că cel mai bun moment pentru a culege levănțica este dimineața, după ce nu mai exista umiditate în aer.
Contraindicată în sarcină
Preparatele cu levănţică sunt contraindicate în sarcină şi femeilor care alăptează. De asemenea, nu este indicată copiilor mici, pentru că pot dezvolta alergii. Cele mai întânite reacţii adverse la levănțică sunt fotosensibilitatea în zonele în care se aplică ulei de levănțică şi alergiile cutanate.
Citește și Plante care ajută la eliminarea toxinelor din corp